Zviedru skola māca cieņu un respektu, nevis cenzūru • IR.lv

Zviedru skola māca cieņu un respektu, nevis cenzūru

206
Ilustratīvs foto: Evija Trifanova, LETA
Henriks Landerholms

Zviedrijas vēstnieka Rīgā atbilde uz I.Rībenas apgalvojumiem par Zviedrijas izglītības sistēmu rakstā „Tikumības rēgs pār Latviju”

Ingūnas Rībenas (Saeimas deputāte, Nacionālā apvienība) 23.aprīlī publicētais raksts interneta portālā Ir.lv piesaistīja uzmanību, jo tajā izteiktie apgalvojumi par Zviedrijas bērnu (aprūpes) sistēmu ir nepareizi. Kā bijušais Zviedrijas parlamenta deputāts es ļoti labi saprotu politisko nepieciešamību pēc polemikas. Tajā pašā laikā politiskā dialoga pamatiem ir jābūt balstītiem uz patiesiem faktiem.

I.Rībena savā rakstā min, ka Zviedrijā ir izteikti ierosinājumi cenzēt grāmatu par Pepiju Garzeķi, jo tajā tiekot izmantota rasistiska valoda. Šis apgalvojums ir nepatiess.

Zviedrijā nav oficiālas grāmatu un žurnālu cenzūras. Fakts, ka izdevēji nesen izvēlējās labot vārdu „negerkung” (tiešs tulkojums: melnais vai nēģerkaralis) – kas grāmatā ir Pepijas tētis Efraims Garzeķis (Efraim Långstrump) – ir pavisam citas būtības jautājums un tas nav saistīts ar cenzūru. Arī daudzas maiznīcas Zviedrijā ir nomainījušas nosaukumu no tautā lietotā nosaukuma “negerboll” (tiešs tulkojums: melnā vai nēģerbumba) un „chokladboll” (tiešs tulkojums: šokolādes bumba), uz tikai „chokladboll” lietošanu. Šīs izmaiņas notika, izrādot cieņu pret visiem tiem, kas jutās aizvainoti rasistiskas un noniecinošas valodas dēļ, nevis tāpēc, ka kāds tika piespiests to darīt. Runa ir par cieņu un respektu, nevis par cenzūru.

Zviedrijas pirmsskolas iestādes nav ne pret, ne par Dievu, tāpat kā tās nav ne par, ne pret homoseksuālismu. Tajā pašā laikā ir svarīgi, ka meitenes un zēni tiek uzaudzināti sabiedrībā, kas neierobežo viņu iespējas gūt pēc iespējas vairāk no konkrētās situācijas un dzīves. Ir jābūt iespējām vienlīdzīgi attīstīties neatkarīgi no dzimuma vai seksuālās piederības.

Visā pasaulē bērnu, jauniešu un pieaugušo izaugsme tiek kavēta dzimumu lomu stereotipu dēļ. Bērni joprojām tiek audzināti, balstoties uz uzskatiem par vīrišķību un sievišķību. Šā iemesla dēļ zviedru pirmsskolas iestādēm ir uzdevumus mazināt dzimumu lomas nozīmību, un tās ir veiksmīgi tikušas galā ar šo uzdevumu. Tas gan nenozīmē to, ko I.Rībena savā rakstā min, ka tradicionālās bērnu pasaku grāmatas tiks nomainītas ar jaunām grāmatām par viendzimuma ģimenēm. Šāda veida grāmatas var atrast dažās pirmsskolas iestādēs, tomēr tas nebija valsts iestāžu ierosinājums vai aizliegums.

Zviedrijas pirmsskolas iestādes nav atteikušās no dzimuma vietniekvārdiem „viņš” vai „viņa”, lai aizstātu tos ar nekatras dzimtes vietniekvārdu, kā tas tiek minēts rakstā. „Hen” vietniekvārds ir Zviedrijā iesviests kā bezdzimuma vietniekvārds, ko dažas pirmsskolas iestādes ir izvēlējušās izmantot gadījumos, kad, viņuprāt, dzimums nav svarīgs. Nav noteikumu par „Hen” izmantošanu „viņš” vai „viņa” vietā. Arī vecākiem ir iespēja izvēlēties, kurā pirmsskolas iestādē mācīsies viņu bērni. Zviedrijā ir plaša iespēja to darīt, jo pirmsskolas iestādes atšķiras ar izglītības, reliģisko un ideoloģisko orientāciju.

Runājot par seksuālo izglītošanu Zviedrijas skolās un pirmsskolas iestādēs, tiek uzsvērta visu cilvēku vienlīdzība. Pirmsskolas iestāžu uzdevums ir mācīt saskatīt realitāti un izrādīt toleranci pret dažādo. Skolotājiem ir jārunā ar bērniem arī par seksualitāti un faktu, ka cilvēki var būt heteroseksuāli, homoseksuāli, biseksuāli un transeksuāli. Lai kāda būtu personas seksuālā orientācija, šī persona ir tikpat normāla kā visi pārējie.

Cilvēka dzīves neaizskaramība, individuāla brīvība, visu cilvēku vienlīdzīga vērtība, dzimumu vienlīdzība, kā arī solidaritāte ar vājākajiem un neaizsargātajiem ir vērtības, ko pirmskolas iestādes aktīvi māca bērniem. Noteiktajā ietvarā pašvaldības var brīvi izvēlēties, kā tieši sniegt pirmsskolu pakalpojumus. Zviedru skolu apmācības sistēma neaicina bērnus pieņemt bezdzimuma lomu, tāpat arī tā neveicina homoseksualitāti, kā arī neiedrošina kļūt par homoseksuālu personu. Tā vienkārši vairo ikviena tiesības justies drošam, esot tādam, kāds esi.

Autors ir Zviedrijas vēstnieks Rīgā

 

Komentāri (206)

Aldis-2 22.05.2015. 20.35

Dažiem putinoīdiem par prieku :)

“Le Monde” raksta, ka Francijas protestantu baznīcas (L’Eglise protestante unie de France) sinode 17.maijā ir nobalsojusi par to, lai baznīcā varētu slēgt geju laulības.

Sinodes balsojumā 94 bija “par” un tikai 3 bija “pret”.

Interesanti, ka vēl pirms diviem gadiem Protestantu baznīca bija stingri iestājusies pret geju laulībām Francijā. Tomēr pēc baznīcas vadītāja nomaiņas izrādījās, ka sinodes graujošais vairākums ir ne tikai par geju laulībām kâ tādām, bet arī par to slēgšanu tieši baznīcā.

+22
-8
Atbildēt

46

    west > 22.05.2015. 21.14

    Aldis

    Žēl franču protestantu baznīcu :( Degradācijai robežu nav. Drīz nolaidīsies līdz anglikāņu līmemim.

    Par laimi Francija pagaidām vēl ir katoļu valsts.

    +4
    -18
    Atbildēt

    0

    west > 22.05.2015. 22.03

    Aldis

    Piekrītu, pasaules debilizāciju un degradāciju azpturēt nav iespējams. Tas,ka katrs otrais zina, kur atrodas datora ieslēgšanas poga, nenozīmē ka tā ir kļivusi gudrāka pēdējo tūkstošu gadu laikā.

    +5
    -16
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.05.2015. 21.53

    Tas parāda,cik kaitīga ir homoseksuālisma propaganda, un to,ka ir pēdējais brīdis to apturēt.

    +6
    -17
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.05.2015. 23.29

    Nu tad jācer,ka īriem pietiks veselā saprāta pretoties homoseksuālistu propagandai,ja ne tagad,tad mazliet vēlāk.

    +5
    -14
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 00.01

    Varens manevrs- dabūt reliģiju homīšu pusē kā tādus prostitūtas.Un uz kuru gadsimtu mums būs jāatgriežas,kad tie ķelti nodarbojās ar homoseksuāliem sakariem?Ak jā,tās būs pāris tūkstošgades atpakaļ,vai ne?

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 00.07

    Un homīši grib viņu atkal nogremdēt,kā Romu,vai ne?Jo kristietība nepasargā,to var savervēt.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.05.2015. 22.20

    Jā, visas perversijas izlaistas brīvā vaļā,nekas vairs netraucē eiropiešu pašiznīcināšanos.Lai dzīvo musulmaņu Eiropa!

    +6
    -14
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.05.2015. 23.54

    Un tad vareno tūkstošgadu Romu satrieca zvērādās ģērbušies ģermāņi no saviem mežiem.Kādi paradumi bij ģermāņiem?

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

    west > 22.05.2015. 22.38

    Pret geju laulībām visā Īrijā ir iestājusies vien katoļu baznīca.

    90% īru ir katoļi.

    —————————————–

    Vai nav pietiekami ?

    Tad kurš melo ? Tu un tavi homoseksuālisti, vai īru tauta ?

    Pēc rezultāta spriedīsim.

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 00.17

    Jā,kļūstam stipri,bagāti,kulturāli…un tad izvirstam,ak nē,kļūstam pavisam brīvi,nodarbojamies ar baudām,kādas tik cilvēka fantāzijas var iztēloties…un mežoņi mūs sakauj…kurš gan ies mācīties no citu kļūdām :D

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 00.20

    Man kristietības nav žēl.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 22.05.2015. 23.46

    …un tad viņi patvērās uz salām.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    morgenstern > 23.05.2015. 00.46

    Man liekas, ka mēs ļoti brīvi interpretējam vēsturi.

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    morgenstern > 23.05.2015. 00.42

    Nu, kuŗā laikmetā rakstīja Aristots un Sicilijas Diodors?

    ——————–

    Kā jaucot valodas mēs varēsim viens otru saprast?

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    morgenstern > 23.05.2015. 00.40

    312.gadā tā ir kļuvusi kristīga. 476.gadā tā sabruka. Nesabruka pagāniskā Roma, sabruka kristīgā Roma.

    ——————

    He. Tikpat labi var teikt, ka Roma sabruka dēļ gladiatoru cīņu atcelšanas.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > 22.05.2015. 23.26

    Pie visas cieņas pret tavu intelektu, tad, kad personīgu iemeslu dēļ sāc kaut ko vienkārši propagandēt, ne ar ko neatšķiries no jebkura alkāna, kurš pie lielveikala durvīm propagandē savas tiesības un pieprasa 20c pohmeļa lāpīšanai…

    Morāle – dari, ko gribi, bet neuzbāzies citiem!

    Neliec to saukt par laulību un ģimeni!

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 23.05.2015. 11.55

    Skaisle

    Tieši tāpēc es tādus NA politiķus uzskatu par lielāku ļaunumu , kā 10 putini un 10 x10000 putina atbalstītāju kopā ņemot.

    —————–

    Nekas jauns. Visas nodzītas komjaunatnes maukas un pederasti zvērīgi nīst nacionālpatriotus un fano par pidaru virsaiti, Putinu un krievijas pederāciju(stiju)

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 23.05.2015. 13.47

    Te vēl komjaunatnes šmara:

    https://www.youtube.com/watch?v=zvi4aSCIuxU

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 23.05.2015. 13.45

    Skaisle

    ka NA Latvijā dara visu to pašu , ko Putina Vienotā Krievija Krievijā.

    —————–

    Pederastu virsaiša, Putina, Vienotā Krievijā, pederastu procents ir pat augstāks kā ZRP(v), bet valstī pederastija jau sasniegusi pandēmijas apmērus. Lai Krievijā veiksmīgi taisītu karjeru armijā, reliģijā, vai valsts pārvaldē, jābūt “seksa minoritātes” pārstāvim, kā pie mums ĀM.

    “Главный гей” России Алексеев в эфире “Эха Москвы” назвал геев при власти

    http://www.compromat.ru/page_33417.htm

    Tā kā viss kārtībā, ZRP(v) kremļa maukas, zagļi un pederasti stingri ietur pahana Putina nosprausto vektoru.

    Es starp citu kā komjauniete biju nevainīgāka kā balts zirņa zieds, šī vārda tiešā un pārnestā nozīmē.

    ————–

    Vai jau tad biji tāds krokodīls, ka nederēji pat atsūkāšanai “subotņikos” piedzērušos partijas bosu un čekistu pirtiņās?

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 15.22

    skaisle,kā pašai ar vēstures mācīšanos un loģiku sastāv?Vispirms jau tautas attīstās,nobriest ekonomiski un skaitliski,pēc tam sākas visas šīs iekarošanas, apkarošanas un izvirtības.Kad tad homoseksuālisms šajās kultūrās kļuva masveidīgs?Vai tad,kad šīs tautas auga un attīstījās,jeb homoseksuālisma izplatīšanās ir degradācijas un pagrimuma pirmā pazīme,tāds ir jautājums.Un tur piekrītu,ka nedrīkst ļauties valdošo partiju manipulācijām un homoseksuālisma propagandētājiem.Kurā partijā mums ir pats slavenākais un lepnākais gejs?

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    v_rostins > 23.05.2015. 08.28

    Aldis

    Putinoīdiem? Putins ir kroplis, dabas brāķis – pederasts.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    morgenstern > 23.05.2015. 00.53

    Pie joda, Aldi. Latviski ir Aristotelis, izmantot franču rakstību ir maigi sakot neloģiski.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 07.24

    Vienmēr ir vajadzīgs zināms laiks,lai baudu kults sagrautu kādu senu,stipru tautu,impēriju, kultūru.Geju uzvaras ir pārejošas,drīz seko sagrāve.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    morgenstern > 23.05.2015. 00.23

    Kas tas par Aristotu?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 23.05.2015. 09.38

    Kāds no šī palaga ir sausais atlikums?Kur pamats apgalvojumam,ka spartiešu sabiedrība nepajuka homoseksualitātes un to pavadošo psiholoģisko kaišu dēļ?Un kurš apgalvo,ka heteroseksuāļi visi ir ārkārtīgi tikumīgi cilvēki,un kāds tam sakars ar homoseksualitātes pretdabisko raksturu?

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.12

    Ēriks raksta: “Un uz kuŗu gadsimtu mums būs jāatgriežas, kad tie ķelti nodarbojās ar homoseksuāliem sakariem?”

    Nu, kuŗā laikmetā rakstīja Aristots un Sicilijas Diodors?

    “Aristote et Diodore de Sicile nous décrivent des amours masculines multiples et «… ils s’étonnent, d’une façon inattendue, compte tenu de leurs propres traditions, de l’importance des amours masculines dans cette civilisation. Ils nous apprennent que, chez les peuples celtes, les hommes aiment s’ébattre à trois sur des peaux de bêtes, et que leur goût pour ces pratiques les amène à négliger leurs femmes, pourtant très jolies”

    (Aristots un Sicilijas Diodors mums apraksta vairāku vīriešu mīlas spēles, un viņi brīnās negaidītā veidā, liekot vērā viņu pašu tradicijas, par vīriešu mīlestības svarīgumu šajā civīlizācijā. Viņi mums stāsta, ka pie ķeltu tautām vīrieši nodarbojas ar seksu trijatā uz zvērādas, un ka šī viņu gaume liek viņiem atstāt novārtā savas sievas, kas īstenībā ir ļoti smukas)

    Lūk, grieķi, kuŗiem homoseksuālitāte bija ikdiena, brīnās, ka ķeltiem homoseksuālitātei ir vēl lielāka nozīme.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.37

    morgenstern raksta: “Kas tas par Aristotu?”

    Tas, kas franciski ir “Aristote, surnommé le Stagirite (384 av. J.-C. – 322 av. J.-C.)”

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > 23.05.2015. 11.07

    Aldis. …Neuztraucies. Pienāks laiks un šāds referendums notiks…+++ bet es gribu, lai šāds referendums notiek tulīt, teiksim līdz ar nākošajām Saeimas vēlēšanām. :) Citādi, piegriezušies šie murgi par geju un lezbiešu ” ģimenēm”. Itkā citu problēmu Latvijā trūktu. Bet tas, ka šo dažu ļaužu tik gaidīto ” kultūras revolūciju” saisti ar cilvēces “renesansi”…. :) Pat piebilst nav ko, var būt tikai to, ka paldies Dievam mani bērni ir jau izauguši, prāts viņiem palicis neskarts no šī garīgā mēra un tā ir garantija, ka arī ar maniem mazdēliem viss būs kārtībā.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Baiba > 23.05.2015. 08.31

    to Aldis. Tas jūsu minētais Didjē ir profesionāls geju “vēsturnieks”, un pats ir pediņš. Ļoti uzticams avots.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.34

    Ēriks raksta: “nodarbojamies ar baudām, kādas tik cilvēka fantazijas var iztēloties…un mežoņi mūs sakauj”

    Sakauj tas, kuŗam ir lielāks spēks.

    Milzīgās Persijas imperijas valdniekam Darijam III bija mīļākais Bagoass.

    Aleksandrs Lielais sagrāva Persijas imperiju. Aleksandram bija mīļākais Hefaests, bet arī Bagoass kļuva par viņa mīļāko.

    Gandrīz visi grieķu dievi bija vai nu homoseksuāli vai biseksuāli.

    Tēbu Svētais leģions sastāvēja no 300 vīriem – 150 mīlnieku pāŗiem. 30 gadus Leģions bija neuzvarams, jo kauju laukā neviens neuzdrošinājās būt gļēvs sava mīļotā priekšā. Leģionu sagrāva Aleksandrs Lielais (254 no 300 kaŗavīriem krita kaujā, pārējie tika ievainoti). Kâ saproti, Aleksandrs Lielais nebija nekāds mežonis, viņš pats bija gejs.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 12.41

    rinķī apkārt raksta: “es gribu, lai šāds referendums notiek tūlīt”

    Kas tev liedz to ierosināt?

    Satversmē ir procedūra referendumu ierosināšanai, vari to izmantot.

    Būtu taču dīvaini, ja CITI darītu to, ko TU gribi, vai nē? :)

    Sabiedrība ir attīstībā.

    Līdz 1995.gadam Īrijā bija aizliegta pat laulības šķiršana. Iedomājies, kāda atpalicība un mežonība tur valdīja? Bet 2015.gadā tur jau notiek referendums par geju laulībām. 20 gadu laikā sabiedrība ir progresējusi par pāris gadsimtiem…

    Tâ kâ pienāks laiks, ka arī Latvijā tiks grozīta Satversme un no tās tiks izmesti Slesera murgi.

    Mazliet ātrāk vai mazliet vēlāk – nav tik svarīgi.

    Cik esam attīstīti paši, tik attīstīta ir arī mūsu valsts.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Drosma > 23.05.2015. 09.02

    Aldi, beidziet taču tik riebīgi muldēt!

    Ja nu antīkie varoņi noteikti ir jāieliek šodienas pasaules standartos, tad vēl kaut cik varētu piekrist tam,ka Aleksandrs Lielais,Jūlijs Cēzars un visi citi piesauktie un nepiesauktie varoņi bija biseksuāļi. Tā šodienas geji, tā šodienas feministes un kas tik vēl nē, meklē antīkajā pasaulē sev saknes, savai esamībai,savas esamības izpratnei. Bet bija taču citādi.

    Pirms seno grieķu spējas organizēties domās, vārdos un darbos bija taču miljoniem gadu ilgs cilvēka attīstības ceļš. Un tas ceļš – tas viss ir mūsos iekšā un tur būs vienmēr.

    Tas ceļš līdz augstākajam, līdz mīlas jūtām – ar ciņu par varu, par savas varas apliecinājumu. Jau Senās Ēģiptes papirusi stāsta par pavisam veciem vīriešiem, kuriem sekss ar pavisam jaunām meitenēm bija vajadzīgs vien savas varas apliecinājumam – savās un sabiedrības acīs. Nekā personīga, bauda -sīka un prasta – vien arejs caur erosu.

    Jā – tā miesa , tā jaunā miesa, nevis tas gars …. Cik tad ir to liecību par pāriem, kur gars ar garu satikās un palika kopā līdz nāve tos šķirs.

    Ne AL, ne JC noteikti tur nav nekādi paraugi.

    Lasi seno grieķu tekstus – tur ir atbildes. Tur ir par divi vienā – arejs un eros. Un tas nebija vīrišķā un sievišķā nošķīrums, bet mīlas un varas, varas mīlā vai ja gribi – seksā nošķīrums.

    Mēs nezinam vai arī Aleksandrs bija tas, kurš jaunības spēkus dzesēdams drāza kazas, bet tā bija ikdienišķa realitāte. Sievietes pielīdzīnaja kazām, tikpat vājas – tikai divkājainas.

    Spartiešu sabiedrību dēvē par homoseksuālu, bet kura tāda nebija? Visas tādas bija. Jā spartiešu sabiedrība dzemdēja Leonīdu – tā arī nepārspēto, bet spartiešu sabiedrība dzemdēja arī Helēnu. Arī – nepārspēto. Tik brīvas, skaistas un apmierinātas kā Spartā nekur citur antīkajā pasaulē sievietes neesot bijušas. Bet – ne jau tāpēc,ka vīrieši bija arī homoseksuāli. Ne tāpēc. Un aizgāja bojā spartiešu sabiedrība ne jau homoseksualitātes dēļ.

    Jā un vēl.

    Man nenormāli riebjās tā divkosība. Cik nav ģimeņu, kurās ir neuzticība, ja gribat – maucība. Cik nav vīriešu – tā sauktie heteroseksuāļi, kuri jaunas miesas padevības un atdevības dēļ nodotu ne tikai savu Dzimteni, valsti, bet pat māti un bērnus pārdotu. Tā ir dabas, kas tādos ņem virsroku pār garu, uzvara. Tā es domāju un tā es tās lietas saprotu. Domāju ,ka gejiem uzbrūk un tos nosoda tieši tādi cilvēki. Kas baidās par sevi.

    Ja viņus uztrauktu sabiedrības, viņu ģimeņu nākotnes labklājība, tad viņi nevis kā NA deputāts Parādnieks meklētu internetā ziņas par zoofiliju, bet gan filosofu darbus par to ,kā organizēt sabiedrību ,lai mēs visi dzīvotu labāk. Nevis tikai stiprākais, rijīgākais, varenākais.

    Tieši tāpēc es tādus NA politiķus uzskatu par lielāku ļaunumu , kā 10 putini un 10 x10000 putina atbalstītāju kopā ņemot.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Drosma > 23.05.2015. 12.49

    nabaga nabaga rostin, Tu laikam esi vienīgais,kurš vēl nesaprot,ka NA Latvijā dara visu to pašu , ko Putina Vienotā Krievija Krievijā.

    Jā – nu varbūt,ka tu arī to saproti , bet tavs uzdevums ir to noliegt , konsekventi, rupji un ritmiski noliegt. Nu ja tā, tad es tik un tā tevi labi saprotu.

    Es starp citu kā komjauniete biju nevainīgāka kā balts zirņa zieds, šī vārda tiešā un pārnestā nozīmē.

    Lūk.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 12.33

    Baiba raksta: “Tas jūsu minētais Didjē”

    Man labāk patīk atveidot ar lokāmu formu “Didjers”.

    Ērtāk taču “premjerministrs” un “premjers” nevis “premjē ministrs” un “premjē”.

    Kâ izklausītos, ja ziņās teiktu: “Latvijas premjē ir apmeklējis Stokholmu”?

    Būtu nejauki, ja vārda “kurjers” vietā būtu “kurjē”, vārda “pasažieris” vietā būtu “pasažē”, vārda “žonglieris” vietā “žonglē” vai vārda “grenadieris” vietā “grenadjē”.

    Man labāk patīk lokamās formas :)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 13.01

    Īri ir labi izgulējušies un sākuši skaitīt balsis.

    Pirmos rezultātus sola ap plkst.15 pēc Īrijas laika (plkst.17 pēc Latvijas laika).

    Geju laulību pretinieks David Quinn (Katoļu kopienas tiesību aizsardzības apvienības vadītājs), apmeklējot 27 skaitīšanas iecirkņus, raksta: “C’est une claire victoire pour le camp du oui” (Tā ir skaidra “Jā” nometnes uzvara).

    Savukārt Valsts sekretārs vienlīdzības jautājumos Aodhán Ó Ríordáin raksta: “Key boxes opened. It’s a yes. And a landslide across Dublin. And I’m so proud to be Irish today.” (Galvenās urnas ir atvērtas. Tas ir “Jā” [kas uzvar]. Un Dublinā uzvara pat ir graujoša. Šodien esmu tik lepns, ka esmu īrs.)

    http://md1.libe.com/photo/778162-un-couple-observe-le-depouillement-de-votes-du-referendum-irlandais-sur-le-mariage-gay-le-23-mai-201.jpg

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.49

    morgenstern raksta: “Kâ jaucot valodas mēs varēsim viens otru saprast?”

    Nu, dažreiz nākas samierināties, ka Gijoms (Guillaume) un Vilhelms ir viens un tas pats cilvēks. Vai Luī un Ludviķis :)

    Varbūt eiropiešiem ir zināma taisnība, kad viņi saglabā personvārdu rakstību vienādu visās valodās…

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    Drosma > 23.05.2015. 12.01

    Kaut arī esmu mācījusies padomju skolā, man ir padomju laika izglītība, man tomēr sirdij tuvs ir arī apgalvojums,ka tā bija predestinācija. Ka sengrieķu pilsētvalstis, kuras ar tādu trimfu uzvarēja persiešus, pēc tam nokāva un nomocīja viena otru un romiešiem jau tas bija baigākais nieks iekarot Peloponēsu. Ekonomika bija sagrauta, karavīri izkauti. Un tam nu atkal ir daudzi skaidrojumi, pamatojumi, tikai ne homoseksualitāte, jo tikpat homoseksuāli bija iekarotāji romieši. Un mēs zinam ,ka romieši iekaroja pat Mossadu – homoseksuāļi būdami.

    Tā kā – mans priekšlikums ir līst laukā no biksēm un kājstarpēm, lai cik vulgāri tas arī neizklausītos.

    Lūk, lasu – slimnīcā nonākusi 13 gadīga meitene , pārdzērusies alkoholu. Tā alkohola inde līst pāri viņas olšūnām, viņas genofondam. Atgādiniet man – kā sabiedrībai bija jācīnās, lai panāktu SPAISA IEROBEŽOŠANU? Ko darīja izmisumā nonākušie vecāki? Vai sasodītie demgagogi naciķi un visi citi saeimas izvirtuļi uztraucās par to,kā nodzerās un nonarkojās jaunatne? Mūsu nākotne.

    HA – SIMTS GADUS NĒ.

    Un vēsture ko mums māca – paši nedomāsim – kāds cits jau domā un lemj mūsu vietā.

    Ej un lasi vēsturi, mācies valodas Ērik, izgītojies un neļauj Latvijas valsts izvirtušajai varai ar sevi manipulēt.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.18

    Ēriks raksta: “Jo kristietība nepasargā, to var savervēt.”

    Kâ tu domā, cik katoļu priesteŗu vidū ir heteroseksuālu cilvēku? :)

    Starp citu, vai zini, kāpēc īri vairs neuzticas katoļu baznīcai?

    Katoļu baznīca runā par tikumību, bet paši garīdznieki tūkstošiem seksuāli izmanto bērnus.

    Baznīca iestājas pret abortiem, bet katoļu patversmē, kuŗā baznīca uzņēma ārlaulības grūtnieces, ir atrasti 800 (!) zīdaiņu līķi. Tāda nāves nometne ārlaulības bērniem 20.gadsimta otrajā pusē.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.43

    morgenstern raksta: “Tikpat labi var teikt, ka Roma sabruka gladiātoru cīņu atcelšanas dēļ.”

    Vai tev neliekas, ka reliģijai tomēr ir mazliet lielāka loma nekâ gladiātoru cīņām? :)

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 22.05.2015. 23.51

    Ēriks raksta: “…un tad viņi patvērās uz salām.”

    … no romiešiem.

    Ak, romieši!

    Visas Romas sievietes ir imperātora sievas, bet pats imperātors ir sieva visiem Romas vīriešiem :)))

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 12.22

    morgenstern raksta: “Latviski ir Aristotelis”

    Nu re, cik labi!

    Ar tavu palīdzību esam kaut ko noskaidrojuši.

    Tâ kâ tu ļoti gribēji zināt – kuŗš tieši grieķis ir rakstījis, ka “ķeltu tautām vīrieši nodarbojas ar seksu trijatā uz zvērādas”, mēs esam noskaidrojuši, ka tas bija tieši Aristotelis.

    Godīgi sakot, man bija gluži vienalga – kuŗš no grieķiem tas bija.

    Bet nu tagad, visi punkti uz “i” ir salikti :)

    Ar tavu palīdzību. Paldies.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 23.05.2015. 00.01

    Ēriks raksta: “Un tad vareno tūkstošgadu Romu satrieca zvērādās ģērbušies ģermāņi no saviem mežiem.”

    zvērādās ģērbušies…

    Dažreiz mežoņi sagrauj civīlizācijas.

    Kamēr Roma bija pagāniska, tā plauka.

    312.gadā tā ir kļuvusi kristīga. 476.gadā tā sabruka. Nesabruka pagāniskā Roma, sabruka kristīgā Roma.

    Ar kristietības izplatīšanos sākās Melnie Viduslaiki.

    Vajadzēja gaidīt 1000 gadus līdz Renesancei, lai eiropieši atkal spētu sasniegt Romas imperijas līmeni – būvniecībā, mākslā, utt.

    Tāda 1000 gadu gripa pāri Eiropai.

    Bet nu pēdējos gadsimtus Eiropa veiksmīgi atveseļojas :)

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 22.05.2015. 23.00

    Īru referendumam ir vēl viena īpatnība.

    Īri balso nevis vienkārši par geju laulībām, bet gan par grozījumiem Īrijas satversmē.

    Katoliskā Īrija būs pirmā valsts, kur geju laulības būs ierakstītas konstitūcijā.

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 22.05.2015. 22.52

    westam

    Pret geju laulībām visā Īrijā ir iestājusies vien katoļu baznīca.

    90% īru ir katoļi.

    70% īru ir par geju laulībām.

    Paradokss, vai nē? :)

    Tas ir tâpat kâ ar franču protestantu baznīcu.

    Pirms diviem gadiem tā bija katēgoriski pret geju laulībām.

    Un tagad tās sinode ar 94 balsīm “par” un 3 balsīm “pret” ir nobalsojusi par geju laulību iesvētīšanu baznīcā.

    Kas ir noticis pa 2 gadiem, ka baznīca kardināli mainījusi savu viedokli?

    Mainījies vadītājs.

    Lūk, viens marasmatiķis mēdz noteikt visas organizācijas viedokli. Nu gluži kâ Putins Krievijā.

    Bet nomainoties vadītājam, viss var mainīties.

    Īru katoļi domā citādi nekâ īru katoļu baznīca :)

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 22.05.2015. 22.14

    Interesanti salīdzināt Zviedriju un Īriju.

    Raksts taču ir par zviedru skolām.

    Zviedrija ir postreliģiskā valsts. Zviedrija ir nolēmusi reģistrēt geju laulības, zviedru baznīcai ir pienākums reģistrēt geju laulības.

    Zviedru valsts nosaka kārtību skolās – cieņa, respekts, tolerance…

    Īrijā 90% īru ir katoļi.

    Liela daļa īru skolu ir katoļu skolas.

    Un kāds rezultāts?

    85% jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem atbalsta geju laulības.

    Ak jā, visas (pilnīgi visas parlamentā pārstāvētās partijas, gan pozicija, gan opozicija) atbalsta geju laulības.

    Pret geju laulībām visā Īrijā ir iestājusies vien katoļu baznīca. Bet arī tā to īpaši neuzsveŗ. Jo vairāk katoļu baznīca pretosies geju laulībām, jo lielāks atbalsts būs geju laulībām. 21.gadsimts, cilvēki ir brīvi.

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 22.05.2015. 21.42

    west raksta: “Francija pagaidām vēl ir katoļu valsts”

    Tavos vārdos vārds “pagaidām” ir ļoti trāpīgs :)

    Katolisma bastionā – Īrijā – šodien notiek referendums par geju laulībām.

    Rezultāti būs zināmi rīt.

    Aptaujas rāda, ka geju laulības atbalsta 70% īru.

    Vēl interesantāk skatīt atbalstu pēc vecuma grupām:

    18-24 gadi: atbalsta 85%, pret – 10%

    25-34 gadi: atbalsta 77%, pret – 13%

    35-49 gadi: atbalsta 71%, pret – 18%

    50-64 gadi: atbalsta 59%, pret – 28%

    65 un vairāk: atbalsta 37%, pret 43%

    Pat ja izrādītos, ka uz referendumu atnāktu tikai pensionāri, tad pēc dažiem gadiem šâ vai tâ īri nobalsotu par. Laiku nevar apturēt.

    +18
    -3
    Atbildēt

    0

ierados 22.05.2015. 16.06

Liekat mierā zviedrus, pareizie latvieši! A to iznāk tāpat kā krieviem: mēs esam nabagi, bet pārāki garīgi. Smiekli!

+27
-13
Atbildēt

0

clarixa88 22.05.2015. 15.01

Kapēc jūs domjat ka bērnudārzā kādam aktīvi stāsta par seksuālajam preferencēm? Esat gājusi zviedru bērnudārzā?

Tagad cits jautājums – ja bēŗnudārzā iet bērns kuram ir divas mammas, kas dzīvo kopā, ko tad jūs stāstat pārējiem bērniem, kapēc kādam ir divas mammas? Jūs izliekaties ka nedzirdat jautājumu vai stulbi melojat? Zviedri paskaidrotu ka ir ģimenes kur mamma mīl mammu, un ir ģimenes kur ir tētis mīl tēti, un ka tas nav nekas nenormāls. Neviens bēŗniem neskaidro kādā veidā katrs nodarbojas ar seksu.

+22
-10
Atbildēt

3

    Ēriks > clarixa88 22.05.2015. 17.49

    Nav īsti precīzi,jāstāsta,ka ir arī tādas kopdzīves formas, kurās apvienojas cilvēki ar seksuālo instinktu novirzēm,vārdu sakot,vai nu ar gēnu vai ar nepareizas vides un audzināšanas sačakarētiem dzimuminstinktiem ,tas būs daudz precīzāk.Kā uz to raudzīties -ar cieņu vai bez,tā jau ir katra personīga darīšana.

    +6
    -17
    Atbildēt

    0

    Emīls > clarixa88 22.05.2015. 16.37

    Spriežot pēc šī raksta komentāriem, par īpaši normālu tevi nenosauksi. :D

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Drosma > clarixa88 22.05.2015. 15.36

    tas vārds ne – vai normāls nav bērnam jāuzspiež. Man bērnam tādas lietas nebija jāskaidro, bet ja būtu, tad es skaidrotu tā kā raksti – ka pasaule ir dažāda,ka cilvēki ir dažādi un dzīvo dažādi. Vai bērns to novērtētu kā normālību vai gluži otrādi – kā nenormālību – tā būtu bērna paša izlemšana. Tā es saprotu otra personības cienīšanu – no pirmā brīža,kad viņš ierodas pasaulē.

    Es mācījos pirmajās klasītēs, kad klasesbiedram nomira mamma un viņš kļuva par bāreni. Toreiz es spriedu,ka tas ir nenormāli.Ka dažiem bērniem nav tēta – to jau es uzskatīju par normālību, tā mēdz būt, bet ka nav arī mammas – tas bija ārpus manas saprašanas. Ka ir noticis kaut kas nenormāls un ka pasaulē ir arī nenormālības – tā bija un var teikt – ir palikusi manas dzīves pieredze. Un tā ir jāapgūst katram pašam. Tā ir tā brīvība.

    Mājās raudu un mammai prasu, bet kā tad viņš tagad dzīvos, ja viņam nav mammas. Un kā iedomājos,ka mana mamma varētu pēkšņi nebūt – sāku vēl stiprāk raudāt. Mana mamma mani nežēloja un pekstiņus nestāstīja, tā arī pateica – vai es neko par bāreņiem neesot dzirdējusi? Pasakas taču lasot.

    +15
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu