Par faktiskās kopdzīves atzīšanu • IR.lv

Par faktiskās kopdzīves atzīšanu

125
Foto: Evija Trifanova, LETA
Iluta Lāce

Agrāk vai vēlāk šāds likums jebkurā gadījumā tiks pieņemts, ja ne citādi, tad pildot starptautiskas regulas

Teju piecus gadus „Marta” cenšas vērst Latvijas lēmumu pieņēmēju uzmanību uz to, ka ir nepieciešama tiesiskā aizsardzība cilvēkiem, kas dzīvo kopā faktiski, bet nav reģistrējuši attiecības juridiski. Diemžēl lielākā daļa deputātu ir aizrāvušies ar “tikumības sargāšanu”, pašiem gan īsti nesaprotot, kas tā ir – bet reģistrēta laulība laikam ir viens no obligātajiem kritērijiem. Kāda gan cita iemesla dēļ deputāti atteiktos nodrošināt ļoti lielas sabiedrības daļas tiesisko aizsardzību?! Pat situācijas pēc “Maxima” traģēdijas nespēja aizkustināt “tikumības sargu” sirdis.

Pasaule mainās, un likumsakarīgi mainās cilvēku skatījums uz attiecībām, kopdzīvi, laulībām… Nez vai kāds gribētu atgriezties nemaz ne tik tālā pagātnē, kad sieviete bija beztiesīgs ģimenes vīriešu īpašums, bērni vispār netika uzskatīti par cilvēkiem, bet bērns, kas bija dzimis baznīcas nereģistrētās attiecībās, tika maksimāli ierobežots savās tiesībās, un viņa māte – pakļauta nicināšanai, sodiem un ostrakismam?

Vēlme maksimāli kontrolēt savus pilsoņus – noteikt “vienīgo pareizo” ticību, politiskos uzskatus, kopdzīves formu un pat apģērbu un izskatu ir raksturīga totalitārām iekārtām, despotiskiem režīmiem. Demokrātiskās un brīvās valstīs likumdevēju uzdevums ir mainīt normatīvos aktus atbilstoši jaunajai realitātei un cilvēku izvēlei. Tādejādi, piemēram, mācītājam vai citas reliģijas priesterim ir tiesības laulāt, ja tāda ir pāra izvēle, bet viņiem pašiem nav pienākuma obligāti noslēgt laulību reliģiskā institūcijā.

Saskaņā ar SKDS pētījuma rezultātiem, 70% cilvēku Latvijā atzīst un atbalsta faktisko kopdzīvi. Jau vairākkārt publiskā telpā ir diskutēts par problēmjautājumiem, ar kuriem pāri saskaras faktiskajās attiecībās. Resursu centrā sievietēm „Marta” piektā daļa sieviešu vēršas tieši ar jautājumiem, kas saistīti ar viņu tiesisko neaizsargātību nereģistrētās attiecības. Ir gadījumi, kad sievietes vairākus desmitus gadu ir ieguldījušas līdzekļus mājas iegādei, uzturēšanai, kaut vai dārziņa iekopšanai, taču dzīvesbiedra nāves gadījumā sievietei nepienākas nekas, jo dokumenti bija uz viņa vārda. Līdzīgi, arī ieguldot intelektuālos resursus, laiku un darbu kopīgā ģimenes biznesā, saimniecībā, izrādās, ka šķiroties nepienākas nekas. Situāciju ir daudz un tās ir sāpīgas, taču likumdevēji izrāda absolūtu vienaldzību, paužot attieksmi: “Gribat aizsardzību – precieties!”

Taču tas ir pilnīgi cits jautājums! Kopdzīves forma, tās noformēšanas veids vai nenoformēšana vispār ir viena no brīvu pilsoņu pamattiesībām. Uz šā pamata ierobežot viņus citās tiesībās ir pielīdzināms, piemēram, valsts pensijas piešķiršanai tikai vienas konfesijas piederīgajiem. Turklāt ir iedzīvotāju grupas, kurām Latvijā vispār nepastāv iespēja savai savienībai piešķirt juridiski atzītu statusu. Uz šī fona kā groteska ironija liekas teju vai katras partijas programmā deklarētais, ka cilvēks viņiem un valstij esot galvenā vērtība.

Tā ir absolūta liekulība teikt, ka atbildīgiem cilvēkiem obligāti ir jāatrodas oficiālā laulībā. Atšķirībā no agrākajiem laikiem mūsdienās vairumā gadījumu kopdzīves sākšanas galvenais vadmotīvs ir jūtas, nevis mantisks aprēķins vai stāvoklis sabiedrībā. Sievietes, kas pie mums vēršas pēc palīdzības, nebūt nav bijušas bezatbildīgas vai vieglprātīgas. Gluži otrādi – rūpējušās gan par kopīgiem, gan pieņemtiem bērniem, par saimniecību, ieguldījušas darbu un līdzekļus ģimenes biznesā, sagaidot, ka ar atbildību pret viņām izturēsies arī valsts, kad faktiskajās attiecībās iestāsies krīzes situācija.

„Marta” atbalsta iniciatīvu par kopdzīves likumu un piedāvā iniciatīvai par kopdzīves likumu nozīmīgu sadaļu – proti – par faktiskās kopdzīves atzīšanu. Tas nozīmē, ka divu personu kopdzīvi stabilās un ilgstošās attiecībās, pastāvot savstarpējai emocionālai saiknei un saimniecībai, atzīst gan valsts, gan pašvaldību iestādes. Un nav jābūt obligātam priekšnoteikumam iet un attiecības reģistrēt pie mācītāja vai varasvīriem. Dažādās valstīs ir dažādi kritēriji, kā noteikt, ka pārim ir faktiskā kopdzīve. Un tas nav nekāds neizpildāms uzdevums. „Marta” piedāvā savus kritērijus apspriešanai, konstruktīvai diskusijai un kvalitatīva lēmuma pieņemšanai. Agrāk vai vēlāk šāds likums jebkurā gadījumā tiks pieņemts; ja ne citādi, tad pildot starptautiskas regulas un direktīvas. Bet mūsu visu spēkos ir pieņemt to pēc savas iniciatīvas, ar izpratni, rūpējoties par savu iedzīvotāju interesēm un aizsardzību.

Autore ir Resursu centra sievietēm „Marta” vadītāja

 

Komentāri (125)

nomale 11.05.2015. 18.05

Agrāk domāju, ka homoseksuāļu pie mums ir tikpat cik visur citur – kādi 5%. Lasot komentārus jāsāk domāt vai tik to nav visi 50%. Nu tik ļoti nedroši par savu orientāciju:)))

+17
-6
Atbildēt

14

    Ēriks > 11.05.2015. 18.33

    nomale,vecāki un visa sabiedrība veido jauno paaudzi,kas aizstās veco paaudzi;ko mēs bērniem iemācīsim,tas arī būs.Nav mums nākamajām paaudzēm jāmāca visādas viltus teorijas,ka homoseksuālisms ir norma.

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 11.05.2015. 18.58

    Nē,homoseksuālisms nav norma,patīk tev vai ne.Ja tā būtu norma,šīs diskusijas nebūtu un neviens iebildumus neceltu.

    +7
    -12
    Atbildēt

    0

    klusais > 11.05.2015. 19.59

    nomale – ja norma , tad novēlu normai atbilstošu partneri :) :) :)

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    atis > 12.05.2015. 15.50

    Nomale. Kur ir teikts,ka homoseksuālisms ir norma? Ja tā būtu norma,tad sen jau vairs cilvēki nedalītos vīriešos un sievietēs.

    Es,personīgi,ja līdz tam aizies,sākšu iet sieviešu toletē un teikšu,ka mēs visi esam vienlīdzīgi!!!

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > 11.05.2015. 22.30

    Ja novienādo pataloģiju ar normu, tad norma tiek iznīcināta.

    /M.Vellers/

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > 12.05.2015. 17.59

    zane – kā tur bija ar to stāstu , kad nav citu argumentu , tad sāk piesieties pareizrakstībai ? :) :) :)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > 12.05.2015. 18.32

    …Klusais…kas ar Tevi notiek?…esi zaudējis uztveres asumu…ko Tu nesaprati no manis teiktā?….attiecināji uz sevi un tāpēc nespēji uztvert lasīto?…

    …jā, mani tracina 2 vārdu kļūdaina pareizrakstība = “atzīt” = atzīšanas vietā lietojot darbības vārdu ar pavisam citu nozīmi un censties kādu no kaut kurienes “atdzīt” ar dzīšanu…un otrs – kas daudziem ir klupšanas akmens, rakstot “tualete” vietā “tolete”…par “apbižot” (tak, laikam, gribas kādam bizes piepīt) – nemaz nerunāsim… :)

    …mēs taču vēlamies lietot pareizu latviešu valodu, vai ne?…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > 12.05.2015. 17.50

    ….ati…piedod, bet…mani, nudien, sanikno cilvēki, kuri nespēj pareizi uzrakstīt vārdu “tualete”, bet spriedelē par pareizu dzīves modeli un vēl cenšas pamācīt citus par “svētajām laulības saitēm”…pareizi orientētie spriedelē par “svēto vārdu” – laulība un “svēto vārdu” – ģimene….

    …diemžēl, spriedelētājiem laulība un ģimene ir tikai “vārds”, kā Tu pats to esi apliecinājis…attiecības un svētums beidzas tad, kad par svētumu tiek aizmirsts un laulības pārkāpšana izrādās vien ierasta, pierasta un sevi “apliecinoša” darbība…cik Latvijā ir šķirto laulību, pamesto bērnu, paralēlas attiecības no gultas uz gultu – esi par to lietas kursā?…cik bērnu šobrīd dzīvo bērnu namos, pamesti un nevienam nevajadzīgi….vai tos radījuši homoseksuāļi?…

    …kāds ir svētais laulības solījums?….”būt kopā priekos un bēdās, līdz nāve mūs šķirs”…ja tas tiktu pildīts, vai būtu iespējami sānsoļi un šķirtās laulības?…un…to visu ignorējot, Jūs vēlaties uzdoties par pareizajiem un runāt par svētajām laulības saitēm, pienākumiem un ģimeni?….

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > 13.05.2015. 14.18

    zanE…diemžēl, spriedelētājiem laulība un ģimene ir tikai “vārds”, kā Tu pats to esi apliecinājis…attiecības un svētums beidzas tad, kad par svētumu tiek aizmirsts un laulības pārkāpšana izrādās vien ierasta, pierasta un sevi “apliecinoša” darbība…cik Latvijā ir šķirto laulību, pamesto bērnu, paralēlas attiecības no gultas uz gultu – esi par to lietas kursā?…cik bērnu šobrīd dzīvo bērnu namos, pamesti un nevienam nevajadzīgi….vai tos radījuši homoseksuāļi?…

    ==========

    Nē,to ir radījis tikumības,pret kuras mācīšanu skolās zanEs tik cītīgi cīnās,trūkums.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > 11.05.2015. 20.15

    nomale – lūdzu ! Lai veicas :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    zanE. > 12.05.2015. 18.39

    …piedodu!… :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > 12.05.2015. 18.36

    zane – atvaino , aizmirsu , ka kādreiz esi bijusi skolotāja :) :) :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > 11.05.2015. 20.01

    klusais. …nomale – ja norma , tad novēlu normai atbilstošu partneri :) :) :)…

    ——————————–

    Paldies!

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    nomale > 11.05.2015. 18.45

    Ēriks. Homoseksuālisms IR norma! Patīk tev tas vai ne. Ja tā nebūtu norma, tad nebūtu arī šīs diskusijas.

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

zanE. 11.05.2015. 16.10

…joprojām par to pašu…. :)

…vai kāds no heteroseksuļiem IR spējīgs atbildēt – kā partnerattiecību likums traucēs viņa privāto dzīvi, kas viņam ar likuma pieņemšanu tiks atņemts, kā viņa tiesības tiks ierobežotas?…īsi un konkrēti – spējat uz to atbildēt?…

+20
-10
Atbildēt

14

    klusais > zanE. 11.05.2015. 17.53

    zane – nē :) un Tu vari īsi pastāstīt :)

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 11.05.2015. 18.39

    nomale – kur es esmu gribējis ko liegt būtiskai iedzīvotāju grupai ? :) :) :)

    Par likuma saturu jau uzrakstīju :)

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 11.05.2015. 16.43

    zane – joprojām par to pašu … :)

    varbūt pastāstīsi kā homoseksuāliem tas uzlabos dzīvi ? :)

    Var īsi , var izvērsti :)

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 12.05.2015. 10.11

    Nja…kas nu kuram liekas absurds…zanE,pieķerta demagoģijā,tūlīt pārgriež strelkas,nelabs paradums.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 12.05.2015. 10.56

    zane – kurš nu aizrunājies par demogoģiju … :) :) :)

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 12.05.2015. 07.28

    zane – atgriežoties pie mūsu alus rakstītā un Tevis skaidrotā :

    “.atgriežoties pie teiktā – “[…]jo valsts ir tā, kurai pilsoņi deleģē daļu no savām privātām tiesībām.” – vai homoseksuāļi un heteroseksuāļi, kuri nevēlas savas attiecības apliecināt ar laulības zīmogu, nav šīs valsts pilsoņi un viņu tiesības var ierobežot tikai tādēļ, ka daļu sabiedrības māc bailes?…

    …atsaucoties pie likumiem, kuri jau šobrīd ir spēkā – Satversme, 91.pants – Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas…. ”

    tad tikpat viegli varam nedaudz pamainīt Tavu tekstu un sanāks :

    “.atgriežoties pie teiktā – “[…]jo valsts ir tā, kurai pilsoņi deleģē daļu no savām privātām tiesībām.” – vai krievi, kuri vēlas otru valsts valodu – krievu valodu , nav šīs valsts pilsoņi un viņu tiesības var ierobežot tikai tādēļ, ka daļu sabiedrības māc bailes?…

    …atsaucoties pie likumiem, kuri jau šobrīd ir spēkā – Satversme, 91.pants – Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas…. ”

    Jātaisa referendums … un tad demokrātiskā ceļā jānoskaidro sabiedrības viedoklis . Kapēc ne ? :)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    klusais > zanE. 11.05.2015. 23.57

    Re , izrādās kāds arī ir izlasījis :) atšķirībā no jautātājiem un atbildētājiem :) :) :)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    mūsu alus > zanE. 11.05.2015. 23.43

    zanE, īsi un konkrēti. Šāda veida likumdošanas iniciatīvas, kuras rezultāts ir neatbilstošs pašreizējai likumdošanai un kuras mērķis ir dezorganizēt sabiedrību galu galā noved arī pie sekām, kuras mazākā vai lielākā mērā iespaido katra sabiedrības locekļa privāto dzīvi, jo valsts ir tā, kurai pilsoņi deleģē daļu no savām privātām tiesībām.

    Ja nepiekrīti, varu uzdot veselu gūzmu tikpat stulbu pretjautājumu kā Tavējo, piemēram,

    – kā krievu valoda, kā otrā valsts valoda traucēs tavu privāto dzīvi, kas Tev ar Tāda likuma pieņemšanu tiks atņemts, kā Tavas tiesības tiks ierobežotas?

    -Ja Hūti ievēlēs par prezidentu, Dzintaru par premjeru, pusi no saeimas atšaus, Valku pievienos Igaunijai, bet Pāvilostu Krievijai, kas tev personīgi no tā?

    Un pati tiešām esi to kopdzīves likuma projektu lasījusi? https://manabalss.lv/system/initiatives/documents/000/000/771/original/Kopdz%C4%ABves_likums.pdf?1427099309 Tev neliekas, ka to sadzejojis kāds 2. kursa students? Tik daudz liekvārdības, nevajadzīgi panti, kuri jau aprakstīti citos likumos, piemēram, par to, kas var slēgt līgumus, kādi līgumi nav spēkā, utt. ir aprakstīti Civillikuma Saistību tiesību daļā . “Martas” iesniegtie priekšlikumi https://drive.google.com/file/d/0BwlSSU4YwDNHOVk1SkowNDAyR1E/view?pli=1 (4.nodaļa) vispār pavisam maina sākotnējo likuma projektu, kura pamatā bija kopdzīves līguma noslēgšana, kas saistīta ar notariālu nostiprinājumu, un mantisko attiecību reģistrāciju. Maigi sakot, ir diezgan īpatnēji vākt vienam likumprojektam balsis, un, kad gandrīz puse no nepieciešamā skaita savākta, mainīt konceptu, kas likumprojektu nevis uzlabo, bet izplūdina. Vai tie pirmie četri tūkstoši vairs būtu ar mieru balsot par “uzlaboto” variantu? Piemēra pēc, no “Martas” pievienotās 4. nodaļas – saskaņā ar 28. panta 2. daļu, faktiskās kopdzīves atzīšanai pietiek ar faktu, ka “faktiskie dzīvesbiedri ir sasnieguši minimālo vecumu laulības vai kopdzīves līguma noslēgšanai”.

    Tu gribi teikt, ka tas , ka pietiek ar vecuma cenzu, lai to varētu nosaukt par “faktisko kopdzīvi”, ir normāli? Tad jau mums te visiem ir viena liela kopdzīve! Tev ar mani, latvijas valsti, Ino, v_rostinu, ēriku, kluso un pārējiem :) Te pat nevajag moralizēt par homoseksuālām attiecībām, te pietiek ar to, kas viņu iegribu vārdā tiek grūsts zem tanka! Ja Tu domā, ka šis Tevi personīgi neskars, rūgti maldies. Tas skars mūs visus, un ne tā, kā mums gribētos katram atsevišķi.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 12.05.2015. 00.38

    …Mūsu alus…īsi gan Tev nesanāca….taču galvenā doma skaidra: – “Šāda veida likumdošanas iniciatīvas, kuras rezultāts ir neatbilstošs pašreizējai likumdošanai un kuras mērķis ir dezorganizēt sabiedrību galu galā noved arī pie sekām, kuras mazākā vai lielākā mērā iespaido katra sabiedrības locekļa privāto dzīvi, jo valsts ir tā, kurai pilsoņi deleģē daļu no savām privātām tiesībām.”

    …bailes!…”dezorganizēt sabiedrību”!…lūk, kur slēpjas Jūsu bailes – vai tiešām esat tik nepārliecināti savu attiecību noturībā, ja Partnerattiecību likums izsauc šaubas par Jūsu seksuālo orientāciju?….

    …lai nerastos pārpratumi, nerunāju par Tavām attiecībām ģimenē…

    …nudien, jāsāk domāt, ka kaismīgie likuma noliedzēji – paši ir latentie homoseksuāļi, kuri likuma “dezorganizēti” varētu pakļauties vilinājumam veidot citādas attiecības…

    …atgriežoties pie teiktā – “[…]jo valsts ir tā, kurai pilsoņi deleģē daļu no savām privātām tiesībām.” – vai homoseksuāļi un heteroseksuāļi, kuri nevēlas savas attiecības apliecināt ar laulības zīmogu, nav šīs valsts pilsoņi un viņu tiesības var ierobežot tikai tādēļ, ka daļu sabiedrības māc bailes?…

    …atsaucoties pie likumiem, kuri jau šobrīd ir spēkā – Satversme, 91.pants – Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas….

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 12.05.2015. 10.03

    …Klusais…nudien, nedomāju, ka nolaidīsies tik zemu, lai sāktu dzīt prastu demagoģiju…

    …taču…visskumjākais, ka “pareizi” seksuāli orientētie meklē visabsurdākos iemeslus, lai likumus nesakārtotu…

    …pieņemtu Partnerattiecību likumu, kā tas ir daudzās valstīs un jautājums no dienaskārtības tiktu noņemts…jo, jūsu dzīvi tas nekādi nemainīs….vienīgi – heteroseksuāļiem pietrūks tēmas par ko parunāt?…būs jāķeras pie nepatīkamām tēmām – par pamesto bērnu dzīvi bērnu namos, par heteroseksuāļu atbildību un tikumību, par vardarbību ģimenē un pret bērniem, par heteroseksuāļu kriminālnoziegumiem pret nepilngadīgajiem….bet tas ir nepatīkami!…labāk mēles trīt par heteroseksuāļu mīļāko tēmu – homoseksualitātes “briesmām”…

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Jānis > zanE. 12.05.2015. 14.25

    Partnerattiecību tiesiskā regulējuma pieņemšana uzliek par pienākumu pieņemt arī to, ka adoptēt bērnus drīkst viendzimuma pāri.Tā ir tiesu prakse Eiropā. Savukārt bērni viendzimuma pāriem ir pretrunā ar Darvinu.

    Ja Darvins konkrētas sugas konkrētam indivīdam atņem tieksmi dabiskā veidā vairoties un turpināt savu sugu, tad tas ir visai nepārprotams signāls par konkrētā gēnu komplekta īpašajām kvalitātēm/mutācijām, kuru iznākums ir tāds, ka Darvins neparedz tam turpinājumu sugas veselīgajā kodolā, bet gan izbeigšanos jau dotajā paaudzē.

    Humāni būtu sniegt šādu gēnu komplektu nēsātājiem morālu atbalstu, jo ir traģiski, ja tavs ceļš un tavu senču “kopdarbs” pēc Darvina pavēles beidzas te un tagad.

    Tāpēc Darvins saka” Ja divi viendzimuma cilvēki mīl viens otru un otra dzimumu, tad ir arī jāmīl tādu kāds ir un nav jāvēlas bērni, kas piederās dažādu dzimumu pāriem. Ja tu esi attiecībās ar tāda paša dzimuma cilvēku kā tu un vēlies bērnus, tad tu necieni savas attiecības, jo vēlies daļu no heteroseksuālu pāru modeļa īpašības. Homoseksuāļi- cieniet savas attiecības un tam līdzi nākošās īpašības, neaizņemieties no heteroseksuāļiem viņu iesīkstējušo ģimenes modeli.”

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    nomale > zanE. 11.05.2015. 18.08

    klusais. …zane – nē :) un Tu vari īsi pastāstīt :)…

    ———————————–

    Ja jau Tu tik ļoti gribi liegt tiesības būtiskai iedzīvotāju grupai, tad ne jau tāpat – savas iegribas pēc! Noteikti pats esi kārtīgi to likumprojektu izstudējis! Vai ne?

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > zanE. 11.05.2015. 17.48

    ….Klusais…kāds ir Partnerattiecību likuma saturs, esi iepazinies?… :)

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Polšs > zanE. 11.05.2015. 17.30

    Man netraucēs nemaz. Es vispār nesaprotu, par ko tāda cepšanās. Diemžēl LV likumdevējiem vispār ir tendence viskautko aizliegt. Pat to, ko cilvēki jau tāpat dara pa savam

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

lietussargs 12.05.2015. 09.42

Personiski pazīstu vairākus pārus, kuri mūža nogalē dzīvo kopā, bet nereģistrē laulību tāpēc, ka viens no viņiem savus īpašumus tomēr vēlas atstāt bērniem, nevis partnerim/ei. Protams, ka skaidrā tekstā tas netiek pateikts.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu