LTV Dombura filmu „4.maija republika” parādīs vasaras beigās (papild.) • IR.lv

LTV Dombura filmu „4.maija republika” parādīs vasaras beigās (papild.)

44
Plakāts filmai "4.maija republika". Publicitātes foto

LTV filmu izrādīs 21.augustā

Jura Podnieka studijā producēto bijušā LTV žurnālista un raidījuma „Kas notiek Latvijā?” vadītāja Jāņa Dombura un Antras Cilinskas dokumentālo filmu „4.maija republika”, kas analizē demokrātijas un kapitālisma dubultspēles kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā, pēc vairāku mēnešu saziņas un dažādu nosacījumu izvirzīšanas, Latvijas Televīzija nav atradusi par iespējamu demonstrēt Neatkarības deklarācijas 25. gadskārtas nedēļā, informē Podnieka studija.

Filmas autori secina, ka, iespējams, patiesībā tiek meklēti iegansti, lai daudziem neērtu filmu iespējami ilgāk televīzijā neparādītu.

Ir.lv saņēma LTV komunikācijas speciālistes Agitas Pudules atbildi, ka LTV satura veidotāji ir pieņēmuši lēmumu – “filma, ņemot vērā tās saturu un analizēto problemātiku, kā arī LTV pieejamo brīvo ētera laiku, tiks rādīta 2015.gada 21.augustā”. 

LTV aicina producentus un filmas veidotājus neizdarīt uz LTV satura veidotājiem publisku vai tiešu spiedienu, kā arī atturēties no citiem mēģinājumiem ietekmēt Latvijas sabiedriskā medija saturu, norāda Pudule. “Mēs arvien uzskatām, ka LTV skatītājiem šī filma ir jāredz un filmas veidotājus ar argumentāciju filmas izvietošanas laika izvēles jautājumā esam iepazīstinājuši,” atbildē Ir.lv norāda LTV komunikācijas speciāliste.

Scenārija autors Jānis Domburs uzskata, ka „šī nav filma ar svētku patosa iezīmēm, bet par „medaļas abām pusēm” – lai nākotnē mums būtu vēl lielāks prieks par savu valsti, svētkos un katru dienu. Filma ir par to, kāpēc valsts nav izveidota vēl labāka, kas par to atbildīgs, un kādi ir riski nākotnē”.

Domburs norāda, ka, protams, šāda filma nav obligāti jārāda tiešu svētku dienā, taču, „ja minētie jautājumi valsts vai tā saucamās sabiedriskās televīzijas ēterā tagad vispār nav prioritāte, tad acīmredzot brīvā Latvijā daži vēl nav diez ko brīvi, un drīzāk grib turpināt dzīvot publiski deklarētajā paralēlajā realitātē”.

Režisore un producente Antra Cilinska stāsta, ka vispirms, februārī, LTV pārstāvji paziņoja, ka plāno rādīt filmu 4.maijā. Pēc tam sekoja priekšlikums filmu saīsināt vairāk nekā uz pusi it kā ētera laika trūkuma dēļ. Kad filmas autori šo neadekvāto priekšlikumu noraidīja, sekoja priekšlikums dalīt filmu divās daļās.

Autori apliecināja gatavību filmas dalīšanai, bet tam sekoja LTV nākamā versija – atlikt filmas demonstrēšanu uz vasaras nogali. Cilinska norāda, ka šis ir pirmais gadījums, kad viņa saskārusies ar problēmu atrast filmai ētera laiku LTV. „Ļoti ceru, ka aiz tā neslēpjas vēl kas cits, kā tikai televīzijas laikam neērts filmas garums,” saka Cilinska.

Līdz šim filmu kinoteātros vairākos desmitos Latvijas pilsētu noskatījušies vairāki tūkstoši skatītāju, bet kopš marta skatītāji Latvijā un vairāk nekā 20 citās valstīs dažādos kontinentos filmu noskatījušies internetā, kur tā ir un arī turpmāk būs pieejama.

Kā zināms, Domburs no LTV aizgāja ar skandālu, iesūdzot LTV tiesā. Žurnālists tiesā uzvarēja LTV. Šogad martā stājās spēkā tiesas spriedums, ar kuru par labu žurnālistam Domburam no LTV tika piedzīti 25 896 eiro (18 200 latu) par vienošanās pārkāpuma atzīšanu saistībā ar informatīvi dokumentālu raidījumu veidošanu.

Žurnālā “Ir” publicēto Daiņa Īvāna recenziju par filmu “4.maija republika” varat lasīt šeit brīvpieejā.

(ziņa papildināta ar LTV atbildi)

Komentāri (44)

lno 04.05.2015. 23.52

Neesmu Dombura fans, bet ja LTV 1 gozējas Lembergs, Liepnieks, Šlesers, tad filma noteikti ir jārāda. 4. maijs gan nebija īstā diena.

+13
-2
Atbildēt

1

    klejotājs > lno 05.05.2015. 22.55

    Domburs nav Felīni :)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

west 04.05.2015. 19.59

Visās valstīs notiek dažādas cūcības, par kurām tautai noteikti ir jāzina.

Tomēr svētki nav īstā reize, kad mazgāt, vai pat nemazgāt netīro veļu un to dot visiem apostīšanai. Tas liecina vismaz par mēra un gaumes izjūtas trūkumu.

Priekš tā ir visas pārējas gada dienas. Kāpēc ne nākamajā ?

Visvairāk mūsu gadījumā ir jāuzmanās no preses,TV vai žurnālistiem, kuru nosaukumā vai statusā figurē vārds “neatkarīgais”. Cerams, ka paskaidrot ar piemēriem nevajag.

+15
-4
Atbildēt

0

Alise Ruduða 04.05.2015. 17.34

IR kolēģi pārsteidz, jo no IR lasītāji sagaida kvalitatīvu žurnālistiku. LTV viedoklis nav prasīts, raksts vienos vārtos. Žurnālistu kļūme liek man izmantot šo formātu, lai pateiktu, ka sarunas par hronometrāžu LTV satura plānošanas praksē notiek tikai ar tiem neatkarīgajiem producentiem, no kuriem tiek pirkta produkta licence rādīšanai. Atteikuma gadījumā atbilde ir uzreiz un skaidra, un tādu Podnieka studija nav saņēmusi. Notiek normāls pārrunu un plānošanas process.

+13
-5
Atbildēt

2

    edge_indran > Alise Ruduða 04.05.2015. 17.58

    ——-

    Nepārplānojieties – citādi atkal nāksies Domburam “piķot”:

    “Latvijas Televīzijai nāksies samaksāt Domburam 25 tūkstošus eiro.”

    http://zinas.nra.lv/_mm/photos/2015-03/540px/119288_1d27ba4015.jpg

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Baiba. > Alise Ruduða 04.05.2015. 19.32

    Tā nav pirmā paviršība, kad ir.lv pārpublicē nepārbaudītu informāciju un iesaistās masu histērijas uzkurināšanā. Tas tik nopietnam izdevumam ir pavisam nesmuki. Turpmāk būs jādomā vai viss publicētais ir patiess, bet ja man jāpārbauda sniegtā informācija, tad vieglāk izvēlēties citu vietni.

    +10
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu