Vjačeslavs Dombrovskis plāno veidot domnīcu pēc Pasaules Ekonomikas foruma parauga (papild.) • IR.lv

Vjačeslavs Dombrovskis plāno veidot domnīcu pēc Pasaules Ekonomikas foruma parauga (papild.)

41
Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Edijs Pālens,LETA

 Dombrovskis pametīs aktīvo politiku un noliek deputāta mandātu

Saeimas deputāts, bijušais ekonomikas un izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, kurš paziņojis par aiziešanu no aktīvās politikas, plāno veidot jaunu domnīcu.

Dombrovskis aģentūrai LETA sacīja, ka šie gadi politikā bija ļoti intensīvi un viņš ieņēma dažādus amatus – bija Saeimas komisijas vadītājs, Reformu partijas un šī politiskā spēka frakcijas vadītājs, ieņēma izglītības un zinātnes ministra, kā arī ekonomikas ministra amatu. “Laikam ir grūti iedomāties, kas varētu būt vairāk trīs gadu laikā,” piebilda Dombrovskis.

Pēc vēlēšanām, darbojoties Saeimā kā deputātam, bija daudz vairāk laika kritiski paskatīties un “visu salikt pa plauktiņiem”, norādīja politiķis, piebilstot, ka izvērtējis, kur viņa pienesums būtu lielāks, un izvēlējies veidot domnīcu.

Dombrovskis par šo ideju ar iespējamiem atbalstītajiem un partneriem runājis pēdējo četru mēnešu laikā. Politiķis sākotnēji pieļāvis iespēju, ka varētu būt tikai domnīcas veidotāja lomā, kas nozīmētu iespēju arī turpmāk darboties politikā. Tomēr vēlāk viņš sapratis, ka pats arī aktīvi darbosies šajā domnīcā.

Ar politiku to nevar apvienot, jo paredzēts, ka šo domnīcu finansēs tikai privātais sektors, skaidroja Dombrovskis. Savukārt otrais iemesls saistīts ar to, ka citu partiju pārstāvji varētu neatbalstīt kādas viņa piedāvātas idejas un risinājumus, ja Dombrovskis būtu konkrēta politiskā spēka pārstāvis.

Sīkāk par šo savu projektu, tā darbības modeli, atbalstītājiem un partneriem Dombrovskis plāno pastāstīt maija sākumā. Komentējot savu ideju, viņš uzsver, ka domnīcas galvenais mērķis – domāt ar savu galvu.

Dombrovskis skaidro, ka lielākoties Latvijas ekonomikas politika tiek veidota no Briseles un mēs to pieņemam pārāk nekritiski. Tomēr Eiropas Savienībā ir ļoti dažādas valstis ar ļoti atšķirīgām interesēm, līdz ar to Brisele nosaka šo interešu “vidējo temperatūru”, to piedāvājot kā risinājumu, kas ne vienmēr mums der, pauž deputāts.

Viņš arī piebilda, ka viņa projekts būtu vistuvāk tādam domnīcas modelim, kāds ir Pasaules Ekonomikas forums.

Iesniegumu par mandāta nolikšanu Dombrovskis plāno iesniegt jau ceturtdien.

Jau ziņots, ka par aiziešanu no aktīvās politikas paziņojis Saeimas deputāts, bijušais ekonomikas un izglītības un zinātnes ministrs Dombrovskis. “Rīt būs mana pēdējā Saeimas sēde. Atgriežos akadēmiskajā vidē,” politiķis rakstīja mikroblogošanas vietnē “Twitter” trešdien. Dombrovskis apstiprināja, ka plāno aiziet no aktīvās politikas un nolikt deputāta mandātu. Sīkākus komentārus politiķis šodien atturējās sniegt.

Iesniegumu par mandāta nolikšanu viņš varētu iesniegt jau rīt. Par savu lēmumu Dombrovskis informējis arī “Vienotības” Saeimas frakcijas vadību.

“Vienotības” frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa apstiprināja, ka politiķis viņu savlaicīgi informējis par šo lēmumu, ņemot vērā citu darba piedāvājumu. Āboltiņa uzsver, ka ciena Dombrovska lēmumu.

Dombrovskis nav “Vienotības” biedrs, bet startēja no šīs partijas saraksta 12.Saeimas vēlēšanās. Saeimā viņš netika ievēlēts, bet ieguva deputāta mandātu uz laiku, kamēr ministra pienākumus pilda Jānis Reirs, kurš ievēlēts no “Vienotības” Zemgales vēlēšanu apgabala kandidātu saraksta. 12.Saeimā Dombrovskis ir Nodokļu politikas apakškomisijas priekšsēdētājs.

Nākamais “aiz strīpas” vēlēšanās bija 11.Saeimas deputāts Viktors Valainis, kurš varētu strādāt parlamentā Dombrovska vietā.

Līdz darbības uzsākšanai politikā Dombrovskis bija Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas pētījumu centra pētnieks, Rīgas Ekonomikas augstskolas docents.

Politikā viņš iesaistījās 2011.gadā, pievienojoties bijušā prezidenta Valda Zatlera veidotajai Zatlera Reformu partijai, kļūstot par vienu no tās līderiem. No šīs partijas viņš tika ievēlēts 11.Saeimā.

2013.gadā Dombrovskis kļuva par izglītības un zinātnes ministru pēc Roberta Ķīļa demisijas veselības problēmu dēļ. Šajā amatā viņš nostrādāja līdz toreizējā premjera Valda Dombrovska (V) demisijai. Nākamajā Laimdotas Straujumas veidotajā valdībā, kas tika izveidota 2014.gada sākumā, Dombrovskis ieņēma ekonomikas ministra amatu.

Pagājušajā gadā Dombrovskis nomainīja Zatleru Reformu partijas priekšsēdētāja amatā.

Pirms mēneša Reformu partijas valde pieņēma lēmumu likvidēt partiju un uzsāka politiskā spēka likvidēšanas procesu. Kā skaidroja Dombrovskis, lai gan iepriekš tika pieņemts lēmums par to, ka partija turpinās savu darbību, tomēr nepietiekošā biedru skaita dēļ nācās izšķirties par likvidēšanos.

(papildināta  no sākuma)

Komentāri (41)

DD1 23.04.2015. 08.12

Cilvēks, kam nav visiem spēkiem jāturas pie mandāta, jo spēj strādāt arī citu darbu, pelnījis cieņu.

+11
-3
Atbildēt

2

    v_rostins > DD1 23.04.2015. 17.56

    Čekistu piesmietam izdzimtenim, Dombrovskim, rižai Solvitai un vēl veselai varzai citu kremļa kājslauķu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Lauris Grâvelis > DD1 23.04.2015. 15.45

    Šo vajag pateikt ģeniālajiem Streļčenokam un Dreimanei!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

gatis_ozolins3 22.04.2015. 23.45

Tas ir pareizs, gudra cilvēka lēmums.

+9
-4
Atbildēt

0

dzeris49 23.04.2015. 06.51

Šinī Saeimā organiskāk izskatītos Šlesers un mācītājs Šmits, protams, Dombrovskim, ne vienam, ne otram, te vieta nav.

+1
-6
Atbildēt

5

    v_rostins > dzeris49 23.04.2015. 09.34

    rinķī apkārt

    Šī Saeima nav par kripatiņu labākā, kā tās, kuras desmitiem miljardu vērto valsts mantu izdalīja čekistiem, komuņagām un bandītiem, parakstīja līgumu par privilēģijām atvaļinātām krievu militārpersonām un tās radiem, pieņēma pilsonības likuma “0” variantu, atdāvināja Abreni. Šī Saeima ir atbildīga par čekas izstrādātiem valsts nozagšanas megaprojektiem: TECII 2. kārtu, AirBaltic, PV, LM, Gudrona dīķiem, UA, Stradiņa slimnīcu, Citadeli utt.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    aldis > dzeris49 23.04.2015. 16.31

    – v_rostins – neliela korekcija

    Šī Saeima mantoja un uzņēmās atbildību par čekas izstrādāto valsts nozagšanas megaprojektu satīrīšanu: TECII 2. kārtu, AirBaltic, PV, LM, Gudrona dīķiem, UA, Stradiņa slimnīcu, Citadeli utt.

    Daļēji tas jau izdarīts.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 23.04.2015. 08.10

    Kas Tev ir pret ” šo Saeimu”? Pēc krīzes vēlēšanu rezultāti varēja būt daudz sliktāki, nemot vērā to, ka liela daļa no RP vēlētājiem pēdējās vēlēšanās varēja kļūt arī par Sudrabas vēlētāju un šādi tad beidzot tiktu izveidota atklāti prokrieviska valdošā koalīcija.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 23.04.2015. 18.10

    aldis

    Ne mazākā attaisnojuma ZRP(v) kremļa maukām, zagļiem un pederastiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    MZGD > dzeris49 23.04.2015. 18.14

    Saprotu, ka Dzerim shodien “всё плоло, плохо, плохо”, bet tapec jau nav minusi jaliek.

    Kaut gan, lai visu noliktu perspektivaa – kura valstii parlaments ir perfekts? Lamaat stulbo veeleetaju, kursh ieveel korumpeto parlamentu ir tas pats kaa pec paklupshanas lamaat gravitaciju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu