Maizītis: Arī Krievijas specdienestiem interesē, kas būs Latvijas prezidents • IR.lv

Maizītis: Arī Krievijas specdienestiem interesē, kas būs Latvijas prezidents

32
Jānis Maizītis. Foto: Andrejs Strokins, F64

Krievijas īstenotās «maigās varas» periods ir beidzies

Arī citu valstu, tai skaitā Krievijas specdienestiem, interesē, kas būs Latvijas prezidents, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta panorāma” atzina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis. Viņš arī teica, ka Krievijas īstenotās «maigās varas» periods ir beidzies un ir sākusies cita fāze, kurā specdienesti mēģina ietekmēt kopējo sabiedrības noskaņojumu.

Pēc viņa teiktā, ārvalstu specdienestiem šis jautājums interesē tādēļ, ka no tā būs atkarīgs, kā veidosies starpvalstu attiecības, ko varētu prognozēt un komentēt. “Tādēļ arī šie dienesti pastāv, lai ar to nodarbotos,” atzina Maizītis.

SAB priekšnieks konkrēti neatbildēja uz jautājumu, vai citu valstu specdienesti kādreiz ir pieķerti mēģinājumos nodrošināt sev lojālu cilvēku nokļūšanu augstos amatos Latvijā, taču viņš atzina, ka tā būtu jebkura specdienesta veiksme. “Pamēģināt jau pamēģina šad tad,” atzina SAB priekšnieks.

Viņš apgalvoja, ka SAB zina par ārvalstu specdienestu kontaktiem ar dažādām Latvijas valsts amatpersonām, tai skaitā politiķiem. “Mēs aptuveni un šad tad arī diezgan precīzi noskaidrojam, kāda ir šo kontaktu jēga un rezultāti,” apstiprināja Maizītis.

Viņš atzina, ka kopumā ārvalstu specdienestu aktivitāte un interese par Latviju patlaban ir vērtējama kā vidēja, proti, nevarētu teikt, ka tie par Latviju neinteresējas, bet nevarētu arī apgalvot, ka šī interese ir īpaši augsta.

Krievijas īstenotās «maigās varas» periods ir beidzies un ir sākusies cita fāze, kurā specdienesti mēģina ietekmēt kopējo sabiedrības noskaņojumu, mēģinot sēt šaubas par to, vai Latvija var pastāvēt kā neatkarīga valsts un vai NATO mūs aizstāvēs jebkuras agresijas gadījumā, teica Maizītis.

«Maigās varas periods ir beidzies. Tā bija oficiāli deklarēta Krievijas pozīcija, un tā neslēpa šo «maigo varu». Tagad runājam par citu fāzi; ir dažādas definīcijas hibrīdkaram. Dažādi to var runāt, bet «maigā vara» ir pārgājusi citā fāzē – tās ir metodes, ar kurām mēģina ietekmēt sabiedrības viedokli, vai Latvija var pastāvēt kā neatkarīga valsts; vai mums palīdzēs vai nepalīdzēs NATO un tiks aktivizēts 5. pants jebkuras agresijas kontekstā. Sākušies citi procesi,» norādīja Maizītis.

 

Komentāri (32)

zanE. 22.04.2015. 10.31

….- “SAB priekšnieks apgalvoja, ka SAB zina par ārvalstu specdienestu kontaktiem ar dažādām Latvijas valsts amatpersonām, tai skaitā politiķiem.”

——————-

…lūk, par šo gan vajadzētu informēt sabiedrību – kāda reakcija bijusi no drošības iestāžu struktūrām, vai šie politiķi turpina kontaktēties un ziņot, bet…pats galvenais – vai viņi turpina ieņemt savus amatus un būt aktīvi politiķi…

…vai tas ir normāli un kas par to rakstīts mūsu likumos?…

+9
-1
Atbildēt

1

    Raicha > zanE. 22.04.2015. 11.00

    Vešņakova nesenā vizīte pie Sūdrabas un Kūtra u.c. – ko vēl Jums vajag?! Nē, nu protams, Vešņakovs jau NEKO nezin par krievijas specdienestiem, nē…

    +8
    0
    Atbildēt

    0

galantais 22.04.2015. 10.24

Kā ZZS, SC, Sudraba un NA sarunās tā būs!

+6
-3
Atbildēt

5

    koals > galantais 22.04.2015. 12.43

    :)Visas partijas nosauktas?Ak ,jā-trūkst tik vienas:),tās,kurā ne pēdējo”vijoli” spēlē n-tie “pārbēdzēji” no agrākajām saeimas partijām.Nu pilnīgi “enģelīši”:).Negribu nevienu te aizstāvēt,vai arī”nolikt”,bet būsim taču,iespēju robežās,objektīvi.Tādus,kuri labprāt “padalās informācijā” atradīsiet teju vai visos politiskajos spēkos.Tomēr ceru,ka vismaz valdošajā koalīcijā(lai cik “ļengana”viņa neizskatītos) šādu cilvēku procents nebūs kritisks.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > galantais 22.04.2015. 13.21

    Džeri – ja tā ņemam, tad jau arī Vienotība nav savu kandidātu nosaukusi (ir tikai noplūde par Pabriku)

    Vai arī Vienotība saskaņo savu kandidātu Maskavā?

    (protams, ka tas ir stulbs pieņēmums – bet tik pat stulbs ir Tavs apgalvojums)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    koals > galantais 22.04.2015. 14.32

    Sveiks:).Es arī uzskatu,ka viedokļu saskaņošana ar Rietumiem drīzāk ir pozitīva un būtībā trešā varianta pat nav(kā-kaut kāds tur mistisks tilts starp West un East):).Tikai lieta tāda,lai to realizētu nepietiek ar “pliku liberālismu” un redzi to saprot pat V:).Tamdēļ “V” brīnišķīgi manipulē ar “liberālisma karogu”-paceļot to tikai gadījumos ,kad pašai tas izdevīgi.Kā jau teicu kādreiz-pirmsvēlēšanu retorika gluži kā NA,kad runas nonāk līdz valdības veidošanai”-varam kopā arī ar SC:).Bet tas galvenais jau dabūt maksimālu politisko un reizē arī faktisko ietekmi uz valstī notiekošo,kad tas tiks sasniegts,varbūt nevajadzēs vairāk “slēpties” zem liberālisma un varēs droši “iesoļot” konservatīvajos?p.s.instrukcija:Neuztvert personīgi:).

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > galantais 22.04.2015. 13.32

    Protams, ka V ar Maskavu savu kandidātu nesaskaņo, tas ir galīgi stulbs pieņēmums, ja ar kādu arī saskaņotu, tad, drīzāk, ar Vašingtonu vai Briseli, un, īstenībā, es par to sevišķi pat nesatrauktos.

    Taisni tāpēc jau V kandidāts, diezin vai, būs prezidents, jo, kā Brisele, tā, īpaši, Vašingtona, ir Puzes Betmeņa lielākie ienaidnieki, toties Krievijas bardaks, prettiesiskums, korupcija, autoritarisms,viņam ir tuvi, saprotami, un arī izdevīgi, taisni tāpēc viņš nepārtraukti mēģina ko tādu iedibināt arī Latvijā, un tas viņam, pa daļai, izdodas.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > galantais 22.04.2015. 10.49

    Ar to, ka sarunās savā starpā,, nepietiks, vēl jau būs jāsaskaņo ar Maskavu.

    Acīmredzot, taisni tāpēc, Lemberga preses sekretārs, Brigmanis, vēl arvien, nespēj nosaukt ZZS prezidenta kandidātu.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

haralds 22.04.2015. 09.53

and the question is – ka atšķirās fāzes un kur robeža?

“ir dažādas definīcijas, kā to saukt” – sauc mājlopus vai suni, ir dažādi veidi, kā to definēt – a davai vismaz kādu 1, citādi tāda lumudurēšana krugom riņķī.

“Krievijas izlūkdienesti tostarp jau interesējas …” – kostarp jau interesējas?

tas “Arī” par zīmi, ka ne tikai Krievijas specdienestiem interesē, kas būs Latvijas preziden†s? vai arī Latvijas elek†orātam interesē, kas būs Latvijas ZOOpreziden†s?

+2
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu