Vēsturnieki iebilst pret ierobežotu pieejamību visiem pētījumiem par VDK • IR.lv

Vēsturnieki iebilst pret ierobežotu pieejamību visiem pētījumiem par VDK

17
Ministru prezidente Laimdota Straujuma (no labās) sarokojas ar LPSR Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisijas vadītāju Kārli Kangeri. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Šāds statuss VDK dokumentu izpētes zinātniskajiem rezultātiem varētu tikt piemērots līdz 2018.gada beigām

LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisija iebilst pret izstrādātajā likumprojektā par bijušās VDK dokumentu zinātnisko izpēti ietverto normu, ka VDK dokumentu zinātniskās izpētes rezultāti ir ierobežotas pieejamības informācija, ziņo LETA.

Valdības izskatīšanai nodotajā likumprojektā noteikts, ka VDK dokumentu zinātniskās izpētes rezultāti ir ierobežotas pieejamības informācija līdz brīdim, kad Ministru kabinets izdos nepieciešamos MK noteikumus. Faktiski informācijai šāds statuss varētu tikt piemērots līdz 2018.gada 31.oktobrim.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā VDK komisijas vadītāja Kārļa Kangera vēstule Saeimas deputātiem, premjerministrei Laimdotai Straujumai (V), kā arī Ministru kabineta locekļiem, tiek pausta pārliecība, ka nav nepieciešams un esot pat kaitīgi zinātniskās darbības īstenošanai noteikt ierobežotas pieejamības statusu visiem pētījumiem par VDK, jo Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts arhīva rīcībā esošajiem VDK dokumentiem nav šāda statusa.

Kangeris norādīja, ka nav saprotama šāda statusa noteikšana, jo saskaņā ar Informācijas atklātības likumu tam ir pavisam cits statuss nekā valsts noslēpuma statuss. Komisijas ieskatā likumā ir jāparedz, kura institūcija nodrošinās valsts noslēpuma statusu, ja tāds kādiem dokumentiem tiks saglabāts.

Līdz ar to komisija rosina likumā noteikt, ka Latvijas Universitāte nodrošina valsts noslēpuma aizsardzību zinātniskajā izpētē komisijas darbā, kā arī apstiprina personu sarakstu, kurām ir nepieciešams veikt tādu zinātnisko darbu, kas saistīts ar valsts noslēpuma izmantošanu.

Komisija lūdz deputātus veikt korekcijas izstrādātajā likumprojektā, pirmkārt, nosakot, ka likums neaprobežosies tikai ar VDK dokumentu izpēti, bet tajā tiks iekļauta arī pašas VDK darbības izpēte.

Tāpat būtu jānostiprina zinātniskās darbības akadēmiskā autonomija, paredzot, ka MK komisijas personālsastāvu apstiprina pēc Latvijas Universitātes ierosinājuma.

Kangeris uzsvēra, ka, ievērojot līdzšinējo nelabvēlīgo pieredzi ar komisijas personālsastāva politisku maiņu, tas esot īpaši svarīgi.

Deputātiem tāpat lūgts likumā noteikt, ka zinātniskajā izpētē jebkurā statusā nevar piedalīties okupācijas režīma varas nomenklatūras organizāciju, okupācijas bruņoto spēku institūciju, kā arī VDK un tās piesega organizāciju darbinieki.

Vērtējot patlaban izstrādāto likumprojektu, Kangeris norādīja, ka tajā pastāv nekonkrētība attiecībā uz finanšu līdzekļu nodrošinājumu. Komisija rosina likumā noteikt, ka komisijas darbības nodrošināšanu 2015.gadā finansē no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžeta 244 727 eiro apmērā, pārdalot apropriāciju no Tieslietu ministrijas budžeta. Komisijas darbības nodrošināšanu 2016. un 2017.gadā finansē no IZM budžeta apakšprogrammas 250 000 eiro apmērā ik gadu.

TM izskatīšanai valdības 22.aprīļa sēdē iesniedza likumprojektu, lai nodrošinātu pilnvērtīgu VDK dokumentu zinātnisko izpēti un speciālās starpdisciplinārās komisijas darbību, kā arī izpētes rezultātā iegūtās informācijas aizsardzību līdz tās publiskošanai.

TM uzskata, ka ar šo likumu tiks efektīvi nodrošināta VDK dokumentu izpētes komisijas darbība, jo ir rasts risinājums atlīdzības piešķiršanai komisijas locekļiem un saskaņā ar TM sagatavoto likumprojektu valdības izveidotās speciālās starpdisciplinārās komisijas darbības administrēšanas funkciju nodrošinās Latvijas Universitāte Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā.

 

Komentāri (17)

rinķī apkārt 21.04.2015. 17.17

Varētu domāt, ka šajos VDK dokumentos ir ieslēpts kaut kas ļoti tik īpašs, kas apdraud LR pastāvēšanu. Ņemšanās ap šiem dokumentiem ir viens pilnīgs sviests. Protams, ka viņi ir jāpēta, bet šie dokumenti sen jau bija jādigitalizē un jāizliek netā. Un sen viss būtu norimis un zinātnieki mierīgi darītu savu darbu, un neviens viņus netraucētu, jo pliki, sausi dokumenti, kam tie interesē?

+9
0
Atbildēt

2

    andrejs > rinķī apkārt 21.04.2015. 23.43

    Vienīgais izskaidrojums, ka tas baigi kompromitējoši valdošajai elitei.

    —————-

    vienīgais pamatojums čekas maisu marinēšanai ir tas, ka tajos, acīmredzot, ir atrodami daudzi mūsu “gaišo spēku” (plašu tautas masu iemīļotie rozā komunisti) un citu “atmodas” vadoņu vārdi. Neviens cits iemesls nešķiet ticams.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 21.04.2015. 17.39

    Netā varbūt es neliktu, bet valsts vēstures arhīvā gan – lai tad tie kad reāli gatavi veltīt savu laiku, lai iet un pēta, bet Interneta spameri lai pa tukšo nesiekalojas.

    Un protams, ka to vajadzēja izdarīt jau pirms 20 gadiem. Visi kaimiņi sen jau lustrejuši un nekur nekādu bēdu vairs par šiem jautājumiem.

    Vienīgais izskaidrojums, ka tas baigi kompromitējoši valdošajai elitei.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Vita S. 21.04.2015. 16.11

VDK dokumentu zinātniskās izpētes rezultāti ir ierobežotas pieejamības informācija !?

Par ko gan tas var liecināt?

+8
0
Atbildēt

1

    Neticis > 21.04.2015. 17.23

    Par to, ka kādiem politikā ietekmīgiem (bet ne obligāti redzamiem) ir pagātnes nasta, ko vajadzētu nosargāt, lai nezaudētu ietekmi.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_freimanis 21.04.2015. 16.42

Cik mums ļoti patīk visu slepenot… Pilnīgs sviests.

+7
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu