Akadēmiķis Kalviņš izvirzīts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai • IR.lv

Akadēmiķis Kalviņš izvirzīts prestižajai Eiropas Izgudrotāju balvai

12
Ivars Kalviņš. Publicitātes foto

Pirmo reizi zinātnieks no Latvijas nominēts šai Eiropas balvai

Latviešu zinātnieks un viens no pasaulē vadošajiem zinātniekiem medicīniskās bioķīmijas jomā Ivars Kalviņš (67) nominēts prestižajai Eiropas izgudrotāju balvai. Šī ir pirmā reize, kad šai balvai ir nominēts zinātnieks no Latvijas.

Kalviņš ir Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors un ķīmijas doktors, viens no ražīgākajiem zinātniekiem un izgudrotājiem medicīniskās bioķīmijas jomā. Viņš var lepoties ar teju 260 izgudrojumiem un vairāk kā 900 patentiem un patentu pieteikumiem.

Kalviņa nozīmīgākais izgudrojums meldonijs ir pamatā preparātam “Mildronāts”, vienam no veiksmīgākajiem medicīniskajiem preparātiem, kas radīti Latvijā. Pētnieks ir radījis jaunu medicīnisko preparātu paaudzi sirds un asinsvadu slimību, Alcheimera un vēža ārstēšanā un novēršanā.

Izceļot un novērtējot Kalviņa nozīmīgo ieguldījumu pasaules zinātnē, Eiropas Patentu iestāde ir nosaukusi Ivaru Kalviņu par vienu no trīs finālistiem 2015.gada Eiropas Izgudrotāju balvai kategorijā “Mūža ieguldījums”.

“Ivara Kalviņa izcilā zinātniskā darbība ir veicinājusi nozīmīgus atklājumus medicīnā, palīdzot ārstēt nopietnas slimības ar preparātiem, kas imitē dabiskos savienojumus,” savu atzinību pauž Eiropas Patentu iestādes prezidents Benuā Batistelli (Benoît Battistelli), izziņojot Eiropas Inovāciju balvas finālistus. “Kalviņa kungs ir ne tikai viens no izcilākajiem izgudrotājiem Baltijas reģionā, bet viņa radošais talants ir apbrīnas cienīgs piemērs visas Eiropas inovāciju spēkam biomedicīnā.”

Prestižā inovāciju balva šogad tiks pasniegta jau desmito gadu. Uzvarētāji tiks pasludināti svinīgā ceremonijā Parīzē 11.jūnijā.

Kopš 2006.gada Eiropas Izgudrotāju balvu reizi gadā pasniedz Eiropas Patentu birojs. Prestižā balva godina individuālos izgudrotājus un komandas, kuru novatoriskais darbs sniedz atbildes mūsdienu izaicinājumiem, veicinot sociālo attīstību, ekonomisko izaugsmi un labklājību. Piecpadsmit finālistus un vēlāk piecus uzvarētājus izvēlas pieredzējusi starptautiska žūrija. Balva tiek pasniegta piecās kategorijās: „Rūpniecība”, „Pētniecība”, „Mazie un vidējie uzņēmumi”, „Valstis ārpus Eiropas” un „Mūža ieguldījums”.

 

Komentāri (12)

Optiskais Tēmeklis 21.04.2015. 18.58

Nu, vīri, savus kompleksus gribat parādīt, mēģinot iespert vecim, kurš gana daudz izdarījis? Bābiski.

+6
-3
Atbildēt

1

zanE. 21.04.2015. 19.29

…lieliska ziņa!…Latvijai ir ar ko lepoties!…visu cieņu akadēmiķim Kalviņam!…

+5
-3
Atbildēt

1

    Jānis > zanE. 21.04.2015. 22.37

    Patiešām prieks, ka tāds zinātnieks atdzīst DIEVA esamību

    Neesot kristietis, uz cilvēkiem, kas man stāstīja par pārdabīgām lietām, es skatījos šķībi. Taču, kad to sāka darīt cilvēki man rados, viņi mani aizveda pa tiešo pie Dieva. Un viss mainījās. Tie jautājumi, kas šķita neatrisināmi, palūdzot Dievu, atrisinājās paši no sevis. Arī ideju klāsts, kas radās manā galvā, stipri paplašinājās. Varu teikt, ka daudzās dzīves jomās Dievs mani ir ārkārtīgi bagātīgi apdāvinājis. Ja mēs pieņemam Dievu par savu Kungu, cenšamies pildīt to, ko Viņš mums ir noteicis darīt, tad Viņš arī nekavējas mums palīdzēt. Pat tad, kad mēs to īsti nesaprotam. Man ir teikuši: “Bet es lūdzu, man nekas nenotika.” Dievs nav elektriskais slēdzis, ko var ieslēgt un izslēgt, kad iepatīkas. Dievam, kā mēs lasām Bībelē, ir savs plāns.

    http://www.iepazitdievu.lv/dievsvinudzive/ivars.kalvins.php

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

Zorro kundziņš 22.04.2015. 08.29

Nekādi neapšaubu viņa zinātniskos nopelnus, bet nu jāatzīst, – man nepatika, ka viņš savulaik piedalījās tajās pozitīvisma kampaņās, slavinot Tautas partiju un palīdzot tai saeimā tikt, – tas diezko daudz viņa intelektuāļa reitingu necēla vis. Bet gan jau, ka viņam bija savi iemesli un apsvērumi.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu