Maizītis: Krievijas specdienesti jau interesējas par Latvijas pašvaldību un EP vēlēšanām • IR.lv

Maizītis: Krievijas specdienesti jau interesējas par Latvijas pašvaldību un EP vēlēšanām

22
Jānis Maizītis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Visi iekšpolitiskie procesi ir Krievijas specdienestu interešu objekts

Visi Latvijas iekšpolitiskie procesi ir Krievijas specdienestu interešu objekts, taču jauna tendence ir šo specdienestu interese par gaidāmajām Latvijas pašvaldību un Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, otrdien pēc valdības sēdes sacīja Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis.

SAB vadītājs valdības sēdes slēgtajā daļā informēja par SAB darba rezultātiem 2014.gadā. “Pagājušais gads bija raksturīgs ar nopietnām ģeopolitiskām izmaiņām, kas ietekmēja arī SAB darbu. Informēju valdību par to, ko esam paveikuši un kādi ir SAB plāni,” rezumēja Maizītis.

SAB direktors atzina, ka ārvalstu specdienestu aktivitātes saglabājas “vidēji nemainīgas”, un viņš pauda gandarījumu, ka Latvija ir “kopā ar ES un NATO dienestiem, lai nosargātu mūsu valsts neatkarību”. Tāpat Maizītis sacīja, ka SAB pagājušajā gadā nav konstatējis, ka klasificēta informācija būtu nonākusi kādas Latvijai nedraudzīgas valsts specdienestu rīcībā.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par Krievijas specdienestu aktivitātēm, Maizītis atzina, ka visi iekšpolitiskie procesi ir Krievijas specdienestu interešu objekts. Tomēr kā jaunu tendenci SAB vadītājs izcēla Krievijas specdienestu “spēcīgo metodisko ilgtermiņa darbību”. “Piemēram, patlaban Latvijas aktuālo amatu ievēlēšanas kontekstā esam pamanījuši, ka dienesti interesējas arī par nākamajām pašvaldību vēlēšanām un EP vēlēšanām,” informēja Maizītis.

Komentējot ziņu, ka ar Tatjanu Ždanoku saistītā Latvijas Cilvēktiesību komiteja pērn saņēma 94 423 eiro no Krievijas tautiešu atbalsta un tiesību aizstāvības fonda, Maizītis norādīja, ka tas nav nekas nelikumīgs. Tajā pašā laikā viņš uzsvēra: “Ir svarīgi zināt, ka šādas lietas notiek, ka Krievijas valsts budžets tiek tērēts šādām lietām. Ja ir kāda pērkama dvēsele, tad tādas ir visās profesijās.”

Viņš uzsvēra, ka jebkādas propagandas mērķis ir radīt bailes un pārliecību, ka neesam stipra un neatkarīga valsts.

“Sabiedrībai jāsaprot, ka [Krievijas specdienesti] tā rīkojas un tas tā būs. Kamēr Latvija ir NATO dalībvalsts, būsim pietiekamā drošībā,” uzsvēra Maizītis un piebilda, ka Krievijas propaganda nav vērsta tikai pret Latviju, tāpēc sabiedrībai jābūt saprātīgi domājošai un zinošai.

Savukārt, vaicāts par Krievijas naudas ieplūšanu Latvijai svarīgās tautsaimniecības nozarēs, SAB direktors sacīja, ka tas rada daļējus riskus, taču Latvijai ar kaimiņvalsti ir arī jāuztur ekonomiski kontakti. “Esam kaimiņi, un mums ir jātirgojas, tāpēc ir jārod optimāli risinājumi, lai pastāvētu arī ekonomiskā attīstība,” norādīja Maizītis.

 

Komentāri (22)

Ebenemezers-3 14.04.2015. 19.37

Maiziiš kungs , ja jau taada interese , tad luudzu pretim naakšanu tai interesei

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu