Valsts uzņēmumu amatpersonas nereģistrē saņemtās dāvanas • IR.lv

Valsts uzņēmumu amatpersonas nereģistrē saņemtās dāvanas

13
"Latvijas dzelzceļa" priekšnieks Uģis Magonis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ministrijas no “Latvijas dzelzceļš”, “airBaltic” un “Latvenergo” līdz šim ne reizi nav saņēmušas lūgumu izveidot likumā paredzēto komisiju dāvanu reģistrēšanai un novērtēšanai

Lai gan valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem, līdzīgi kā valsts un pašvaldību amatpersonām, ir jāreģistrē saņemtās dāvanas, dzīvē šādas likuma prasības nedarbojas, svētdien vakarā vēstīja raidījums “LNT Ziņas”.

Turklāt nupat ar likumu paplašināts uzņēmumu loks, kuru amatpersonām jāreģistrē dāvanas. Proti, normas attieksies arī uz tām kapitālsabiedrībām, kurās publiskai personai ir izšķirošā ietekme koncerna likuma izpratnē. Tomēr līdzšinējā prakse liek šaubīties par šādas prasības lietderību.

Satiksmes un Ekonomikas ministrijas, kuru pakļautībā ir lielākās valsts kapitālsabiedrības, tai skaitā, “Latvijas dzelzceļš”, “airBaltic” un “Latvenergo” – līdz šim ne reizi nav saņēmušas no šo uzņēmumu valdes vai padomes locekļiem lūgumu izveidot likumā paredzēto komisiju dāvanu reģistrēšanai un novērtēšanai.

“Latvijas dzelzceļā” raidījumam atzina, ka amatpersonas ir saņēmušas dažādas lietas, taču, vai tās uzskatāmas par dāvanām un vai tās ir vērtīgas, uzņēmumā nezina.

“Īsti neesam viņas vērtējuši. Jā, protams, starp dzelzceļiem vai uzņēmumiem notiek kaut kādas pieklājības suvenīru apmaiņas vai tādas lietas. Mēs viņas īpaši līdz šim vērtējuši neesam, jo neviens no valdes locekļiem, cik man zināms, nav pieteicies izpirkt kādu no šīm dāvanā,” teica “Latvijas dzelzceļa” pārstāvis Māris Ozols.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) raidījumam norādīja, ka arī daļa šķietami privātās ballēs, tai skaitā dzimšanas dienas svinībās saņemtās dāvanas ir jāreģistrē.

“Tieši tā. Atbilstoši likumā noteiktai dāvanas definīcijai. Nu tātad likumā noteiktajā definīcijā ir rakstīts, ka dāvana šī likuma izpratnē ir jebkurš mantisks vai cita veida labums, kura tieša vai netieša guvējs ir valsts amatpersona,” skaidroja Alvils Strikeris, KNAB Politikas plānošanas nodaļas vadītājs.

Par dāvanām likuma izpratnē nav uzskatāmi ziedi, suvenīri, grāmatas vai reprezentācijas priekšmeti, apbalvojumi, balvas, godalgas.

Nupat “Latvijas dzelzceļa” vadītājs Uģis Magonis ar plašu vērienu nosvinēja savu dzimšanas dienu, kuru apmeklēja “Krievijas dzelzceļa” augsta līmeņa amatpersonas. Vai Magonis reģistrējis kādu dzimšanas dienas dāvanu, dzelzceļa pārstāvis nebija pārliecināts.

Likums paredz, ka dāvanas jāreģistrē piecu dienu laikā. Uz “LNT Ziņu” jautājumu Magonis atbildēja: “Iesniedzot ikgadējo amatpersonas ienākumu deklarāciju par 2015.gadu, norādīšu tajā visu nepieciešamo informāciju atbilstoši likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” prasībām.”

KNAB līdz šim nevienu nav sodījis par dāvanu nereģistrēšanu. Tomēr tas nenozīmējot, ka pārkāpumu nav bijis. Birojā norāda, ka tas tiekot atklāts vispārējās pārbaudes laikā un, pēc korupcijas novēršanas uzraugu pamudinājuma, amatpersona “dāvanu” jautājumu sakārtojot.

 

Komentāri (13)

Kurpniece 13.04.2015. 09.31

Šis KNAB pārstāvis acīmredzami nepārzina likuma prasības ne par privātu dāvanu pieņemšanu, ne reģistrēšanu. Visticamāk sižetā ir runa par,iespējams, aizliegtu dāvanu, nevis tādu, kas jāreģistrē.

Ārpus amata pienākumu pildīšanas valsts amatpersonai ir aizliegts pieņemt dāvanas no tādām personām, attiecībā uz kurām valsts amatpersona divu gadu laikā pirms dāvanas saņemšanas ir sagatavojusi vai izdevusi administratīvos aktus vai veikusi uzraudzības, kontroles, izziņas vai sodīšanas funkcijas, kā arī slēgusi līgumus vai veikusi citas ar amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības.

Likums ir diezgan vaļīgs attiecība par privāti pieņemtu dāvanu reģistrēšanu. Deklarācijā jānorāda tikai tās privāti pieņemtās dāvanas, kas ir naudas izteiksmē (ienākumi) vai kuru vērtība pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas (darījumi) (oficiāli skaidro VID, ne KNAB).

+7
0
Atbildēt

0

Optiskais Tēmeklis 13.04.2015. 12.10

Kas tas par uzstādījumu, — gribēt, lai uzņēmumi LŪDZ ministrijas?!

Ja ministrijas vai Ministru Kabinets vada un kontrolē nozare, tās/tas organizē un vada procesus, — ja vajag, reģistrē arī dāvanas nevis skaļi gaida, ka šās LŪGS.

Un vēl KNAB, kam laikam slodzes trūkst, arī grib dāvanas reģistrēt? :)

Tikko brīva vaļā palaistā ex-VK Dreimane, — lai sēž tā lecīgā blondīone un reģistrē un numurē, un ne jau par samaksu: pati savulaik mācīja par pienākumiem, kas par velti darāmi!

+3
-1
Atbildēt

0

Ēriks 13.04.2015. 15.38

Labi,ka Magonim nevajag nekādas pielaides.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu