Sāk kriminālvajāšanu pret divām personām par iespējamu balsu pirkšanu ZZS kandidāta labā • IR.lv

Sāk kriminālvajāšanu pret divām personām par iespējamu balsu pirkšanu ZZS kandidāta labā

9
Foto: Evija Trifanova, LETA

Balsis, iespējams, pirktas Zaļās partijas valdes locekļa labā

Kuldīgas rajona prokuratūra nolēmusi sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās pagājušā gada oktobrī, aģentūru LETA informēja Kuldīgas rajona prokuratūras prokurore Dace Kronberga.

Lai gan prokuratūra un Drošības policija (DP) neatklāj partiju, kuras labā notikusi balsu pirkšana, aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kandidāts, kura labā balsis, iespējams, pirktas, ir advokāts un Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Mārtiņš Martinsons, kurš startēja Kurzemē no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta un Saeimā neiekļuva.

Kā informēja Kuldīgas rajona prokuratūrā, pret abām personām, kuru vārdi netiek izpausti, sākta kriminālvajāšana pēc Krimināllikuma (KL) 90.panta 2.daļas par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai vai brīvi piedalīties saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem rīkotajā tautas nobalsošanā, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā. Šis KL pants paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu. Pret vienu no personām kriminālvajāšana sākta arī pēc KL 20.panta 2.daļas, kas nosaka, ka par organizētāju uzskatāma persona, kas noziedzīga nodarījuma izdarīšanu organizējusi vai vadījusi. Drīzumā lietas materiālus plānots nosūtīt Kuldīgas tiesai.

Jau ziņots, ka DP lūgusi Kuldīgas rajona prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret divām personām par balsu pirkšanu ZZS labā 12.Saeimas vēlēšanās pagājušā gada oktobrī, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. DP partiju, kuras labā notikusi balsu pirkšana, neatklāja.

DP izmeklēšanā konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam Latvijas pilsonim par atlīdzību vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Policijas savāktie pierādījumi liecinot, ka uzrunātā persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vēl vairākiem Latvijas pilsoņiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kam vairākas personas arī piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību. DP uzskata, ka personu vaina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā ir pierādīta, tāpēc 10.martā nolemts rosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai. Kriminālvajāšanu lūgts sākt par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, lietojot uzpirkšanu. Latvijas Zaļās partijas valdes loceklis Martinsons aģentūrai LETA atzina, ka pērnā gada rudenī bijis izsaukts uz DP, kur viņš iztaujāts saistībā ar balsu pirkšanu Kurzemē. Pret Martinsonu apsūdzības neesot vērstas, un viņš noliedz savu saistību ar šo lietu.

Kā aģentūrai LETA apgalvoja Martinsons, viņam esot grūti teikt, vai atklātais balsu pirkšanas gadījums ir saistīts ar viņu, jo uzsākti esot bijuši vairāki procesi. Viņam neesot informācijas, par kuru tieši procesu viņš izsaukts uz pratināšanu.

Martinsons klāstīja, ka skaidri neatceras, kādus jautājumus DP viņam uzdevusi, tomēr viņš atzina, ka ticis iztaujāts, vai viņš kaut ko zina par balsu pirkšanas gadījumu Kurzemē un vai viņš tajā laikā atradies Kuldīgā. Uz abiem jautājumiem Martinsons esot atbildējis noraidoši. Bijušais Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs noliedz, ka būtu balsu pirkšanas organizators. Martinsons piebilda, ka viņam pašam šķiet, ka DP zina, ka viņš nav organizators.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP sāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens tika nodots kriminālvajāšanas sākšanai pērn decembrī. Šobrīd DP lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā, un šajās lietās aizdomās turētā statuss ir piemērots četrām personām. Pērn decembrī kriminālvajāšanai nodotajā lietā figurēja viena persona. Oficiāli joprojām nav zināms, vai Latgales tiesu apgabala prokuratūrai nodotajā lietā balsis varētu būt pirktas “Vienotības” pārstāvja Dzintara Zaķa labā. Šajā lietā iesaistītā persona esot Sakstagala puses iedzīvotājs Andrejs, kuru Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” intervējis dažas dienas pēc vēlēšanām. Viņš raidījumam sacījis, ka pazīst deputātu Zaķi un ir balsojis par viņu, jo šis politiķis esot labs.

 

Komentāri (9)

Aigars Brauns 21.03.2015. 18.39

Un te aivarsk no mazās zemnieku saimniecības Pskovas guberņā

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/03/21/12/26C06FF600000578-3005393-image-m-47_1426940617699.jpg

+3
0
Atbildēt

1

    andrejs > Aigars Brauns 22.03.2015. 11.04

    mēs tais laikos jau lēkājām pa kokiem, ēdām banānus un mielojāmies ar papaijām un, kad tu rāpoji pa zemi, pārtiekot no sīku grauzēju sprāgoņiem un kukaiņiem, kakājām tādiem kā tu uz galvas… :) Bet neraugoties uz to, esat iemācījušies rakstīt. Apsveicu!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Aigars Brauns 21.03.2015. 18.34

+3
0
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 21.03.2015. 06.59

metiet cietumaa to galveno gaisa maitaataaju to kabatas partijas iipašnieku , kurš sen 8 gadus turpina atmazgaaties ar saviuem miljoniem no taisnaas tiesas tadd arii šii partija izčaakstees.

+3
-1
Atbildēt

2

    v_rostins > 21.03.2015. 07.58

    Ebenemezers

    Kad ZRP(v) un SC pocu pakaļas jau kalpo Guantanamo cietumā, beidzot laiks ir ķerties klāt arī Lembergam.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > 21.03.2015. 12.45

    varbūt kopā ar Zaķi mest cietumā visu viņa partijas vadību?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu