FM: Kravaļa karjerai Ukrainā neesot sakara ar diviem aizturētajiem (papild.) • IR.lv

FM: Kravaļa karjerai Ukrainā neesot sakara ar diviem aizturētajiem (papild.)

22
Tālis Kravalis savu karjeru varētu turpināt Ukrainā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Zane Mače

Raidījums: Aiztur augsta līmeņa muitas amatpersonas

Latvija virza Muitas pārvaldes direktoru Tāli Kravali Ukrainas galvenā muitas vadītāja amatam, aģentūrai LETA apstiprināja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Ukrainas valdības pārstāvji uzrunājuši Reiru ar lūgumu ieteikt Latvijas kandidatūru Ukrainas galvenā muitas vadītāja amatam.

Ministrs arī atzīst, ka pēc konsultācijām ar Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadītāju Ināru Pētersoni kā iespējamo kandidātu nolemts virzīt Kravali. Finanšu ministrs pauda pārliecību, ka Kravalis ir viens no nopietnākajiem Ukrainas muitas vadītāja amata pretendentiem, kura kandidatūru Ukrainas valsts pārvaldes pārstāvji patlaban izskata.

“Viņš ir kompetents eksperts Eiropas Savienības (ES) jautājumos par muitu ar lielu pieredzi direktora amatā muitas pārvaldē. Latvijas muitas vadītāja zināšanas būtu nenovērtējams atbalsts Ukrainas integrācijai ES, uzsvēra Reirs.

Tāpat ministrs atzina, ka Ukrainas valdība ir skaidri paudusi atbalstu valsts integrācijai ES, un Latvija ar savām zināšanām un pieredzi var sekmēt ātrāku šo procesa norisi.

“Muitas jomā Latvija ir sekmīgi realizējusi daudzas reformas, un esmu pārliecināts, ka šīs zināšanas palīdzētu arī Ukrainai labāk sagatavoties ES stingro prasību izpildei,” sacīja Reirs un piebilda, ka nākotnē ukraiņi arvien vairāk iesaistīs valsts pārvaldē Baltijas valstu ekspertus.

Finašu ministrijā žurnālam “Ir” norāda, ka Kravaļa iespējamajai karjerai Ukrainā un diviem aizturētajiem muitas darbiniekiem nav sakara, tieši otrādi, fakts, ka iespējamos pārkāpējus aizturējušas muitas struktūras, tikai apliecina iekšējās kontroles efektivitāti.

Ministrijā norāda, ka ir nepareizi Kravaļa virzīšanu amatam dēvēt par nosūtīšanu uz Ukrainu, tas bija viņa paša lēmums, kas, kā uzsver ministrijā, ir liels izaicinājums. Ukrainas pusi interesē Latvijas kā Eiropas Savienības ārējās robežas pieredze, ar kuru Latvija ir gatava dalīties.

Ukrainas atbildīgās iestādes un Kravalis patlaban Kijevā diskutē par iespējamo sadarbību un šo var dēvēt par pirmo abu pušu sarunu kārtu. Tāpēc pagaidam ir pāragri spriest, vai Kravalis ieņems Ukrainas muitas vadītāja amatu vai nē, jo tagad tas ir atkarīgs no viņa un Ukrainas valdības pārstāvjiem. Ja abas puses vienosies un Kravalis sāks vadīt Ukrainas muitas pārvaldi, tad amats Latvijā viņam būs jāatstāj, viņa vietā VID vadībai būs jāizvirza cits kandidāts.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas nogalē aizturēti divi augsta ranga Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas darbinieki, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”.

Saskaņā ar raidījuma rīcībā esošo informāciju, aizvadītās nedēļas nogalē Finanšu policijas Iekšējās drošības dienests aizturējis divus augsta ranga Muitas darbiniekus – Kravaļa vietnieku Aivaru Eglīti un Tranzītdaļas vadītāju Juri Āzeru. Iespējams, ir arī trešais augsta līmeņa darbinieks, pār kuru krīt aizdomu ēna, bet viņš nav apcietināts.

Abas amatpersonas aizturētas, jo anulējušas tranzīta deklarācijas ne tādā veidā, kā to prasa normatīvie akti. Kāds uzņēmējs uzrakstījis iesniegumu, ka preces tranzītā neved, un ticis sagatavots lēmums par deklarāciju anulēšanu. Finanšu policijas ieskatā šādas darbības bijušas prettiesiskas.

Patlaban abas amatpersonas izlaistas brīvībā, bet izmeklēšana turpinās.

Kravalis “de facto” apstiprināja, ka jau rīt plāno doties uz Kijevu. Taču no plašākiem komentāriem viņš atteicās. Tāpat komentārus nesniedza VID ģenerāldirektores vietnieks Kaspars Čerņeckis, aicinādams visus jautājumus uzdod VID ģenerāldirektorei Inārai Pērsonei. Taču viņa uz telefona zvanu neatbildēja.

Kravalis VID Muitas dienesta vadībā ir jau piecus gadus. Viņam savulaik bija izšķirīga loma, lai tiktu celta apsūdzība bijušajam Muitas kriminālpārvaldes priekšniekam Vladimiram Vaškevičam. Tas gan vienlaikus lika uzdot arī daudz jautājumu par viņa paša darbību vadošos amatos.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (22)

klusais 02.03.2015. 09.42

Šīs ziņas sakarā der nedaudz priekšvēsturi pastāstīt … Signāli , ka Kravali grib nomainīt jau diezgan skaļi nāca no rudens . Kravalis no VID vadības augšējā korpusa bija praktiski vienīgais , kas skaļi iebilda Pētersonei. Īsti par ko viņam likt mainīt amatu nebija , tapēc pirms neilga laika viņam piedāvāja iet strādāt uz Ukrainas muitu . Cik noprotams tad Kravalis principā atteicās un nācās ķerties pie plāna B . Kādas pāris nedēļas atpakaļ kolēģi ievēroja , ka viņam stipri sabojājušās attiecības ar Čerņecki . Cik varēja noprast no Černecka vakar TV teiktā , tad par aizturēšanas faktu komentāri jājautā Pētersonei jeb vienkāršāk sakot komanda nāca no viņas. Ja paskatāmies uz inkriminēto pārkāpumu , tad nav jābūt speciālistam , lai saprastu , ka pārkāpums nu nekādi nevelk uz aizturēšanu , tā ir lieta, kas velk uz dienesta izmeklēšanu . Tapēc ir skaidrs , ka darbības ir vērstas uz to , lai atbrīvotos no Kravaļa , aizsūtot viņu uz Ukrainu. VIDā šodien ir stipri elektrizēta atmosfēra, jo tur labi saprot cēloņus un metodes kā ir gatavi cīnīties ar nevēlamajiem darbiniekiem.

+6
-3
Atbildēt

0

Odo 02.03.2015. 19.25

Ukrainai tas noteikti būs ieguvums.

Kad 1998. g. uzsāku IT karjeru Latvijas muitas Pretkontrabandas daļā, Tālis Kravalis bija mana priekšnieka priekšnieks. Un abi viņi bija ļoti labi vadītāji.

+3
-1
Atbildēt

0

klusais 01.03.2015. 23.50

Vienkārši īsumā ( iesaku atcerēties ) … VID notiek kadru tīrīšana , jeb precīzāk laukuma attīrīšana . Pētersone attīra laukumu , kur trāpa trīs sfēras , kas nepakļaujas …

a) akcīzes preces

b) nodokļu sfēra

c) muita

Ko tas nozīmē … to redzēsim 1. aprīlī ( ne joku dienā ) … tiks reorganizēta APP , tiks nomainīta ģenerālienes nodokļu vietniece … par muitu cik zināms , tad vajag novākt Kravali , kuram piedāvā aiztīties uz Ukrainu… kā mieta mājiens ir aizturētās amatpersonas …

Viss būtu tiešām lieliski , ja :

a) samazinātu akcīzes preču kontrobandu

b) PVN shēmas un nodokļu atmazgāšanu …

Bet esmu pārliecināts , ka ne a) ne b) nenotiks , jo tas nav iemesls … iemesls ir nemaisīties pa kājām .

+4
-3
Atbildēt

3

    DikembeSakamoto > klusais 01.03.2015. 23.55

    Taukpurnus met ārā.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    aivarsk > klusais 02.03.2015. 01.26

    ikzektlī!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 01.03.2015. 23.56

    Dikembe – šoreiz vairāk velk uz nedaudz citu pusi … es pat teiktu uz diametrāli pretēju :)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu