FOTO: Igaunijas valsts svētkos NATO parāde pie Krievijas robežas • IR.lv

FOTO: Igaunijas valsts svētkos NATO parāde pie Krievijas robežas

32
Igaunijas valsts svētku parāde Narvā otrdien. Netālu Igaunijas-Krievijas robežpunkts. Foto: AFP/LETA

Igaunijas prezidents izteica cerību, ka Baltijas valstis nekļūs par “nākamo Ukrainu”

Igaunijas Republikas proklamēšanas 97.gadadienā otrdien tikai dažus simtus metru no Krievijas robežas Narvā notika Igaunijas Bruņoto spēku un NATO valstu karavīru parāde. Tajā piedalījās arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un Igaunijas Bruņoto spēku komandieris Riho Terrass.

Narvas Pētri laukumā notikusī aizsardzības spēku parāde pievērsusi pasaules masu mediju uzmanību. Kā trešdien raksta vācu “Der Spiegel”, militārā parāde Igaunijas valsts dibināšanas gadadienā notika tikai dažus simtus metru attālumā no Krievijas robežas. Medijs uzsver, ka parādē pedalījās arī ASV 2.kavalērijas pulka karavīri, kuri ar ASV karogu rotātos bruņutransportieros izbrauca cauri šīs Igaunijas-Krievijas robežpilsētas ielām.

Par šo simbolisko NATO dalībvalstu karavīru parādi Igaunijas robežpilsētā Narvā, kuru no Krievijas atdala tikai upe, raksta arī ASV medijs “Washington Post“.

Ukrainas-Krievijas konflikta ēnā šo parādi iespējams uzskatīt par provocējošu, raksta mediji. Tomēr tajā bez igauņu un ASV karavīriem piedalījās arī citu NATO dalībvalstu – Lielbritānijas, Nīderlandes, Spānijas, Latvijas un Lietuvas – karavīri.

Igaunijas prezidents Ilvess savā valsts svētku uzrunā atgādināja, ka tieši pirms gada tūkstošiem kilometru no Igaunijas sākās notikumi, kas patlaban ir pīšļos sagāzuši visu iepriekšējo Eiropas aizsardzības arhitektūru pēc Aukstā kara gadiem. “Kā citādi lai skaidro Krimas okupāciju un aneksiju,” teica Ilvess.

Prezidents teica, ka Ukrainā notiek karš, katru dienu tur mirst cilvēki. Un kurš gan labāk, ja ne igauņi, Baltijas valstis zina par agresora meliem un tā apetīti, kas aug ar katru soli Ukrainā. Ilvess izteica cerību, ka Igaunija un pārējās Baltijas valstis nekļūs par “nākamo Ukrainu”, lai gan daudz kas par to sāk liecināt. “Par laimi, tas, kurš to saka, kļūdās, tieši tāpat kā pirms gada diviem kļūdījās tie, kuri mums pārmeta nepamatotas fobijas,” teica Igaunijas prezidents, atgādinot par Baltijas valstu trauksmes celšanu sakarā ar Krievijas agresijas pieaugumu.

Igaunija tāpat kā pārējās Baltijas valstis kopš 2004.gada ir NATO dalībvalsts, bet Krievija regulāri kritizē NATO par alianses paplašināšanos austrumu virzienā.

 

Komentāri (32)

aivarsk 25.02.2015. 12.32

Tā ir drosme un apņēmība, attiekieksme pret savu valsti, ko nevaram pat tuvu sagaidīt no saviem pašreizējiem valsts vadītājiem!

+12
-4
Atbildēt

4

    Kurmītis > aivarsk 25.02.2015. 12.58

    : )))))))))

    sasmīdināji …

    : )))))))))

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 25.02.2015. 18.10

    aivarsk – tikai nevajag – ka tikai uzkakāt Latvijai! – Latvijai arī ir bāzes Alūksnē, Daugavpilī un Rēzeknē un tur regulāri notiek arī parādes. (par laimi, mums nav pilsētas uz pašas robežas)

    Tā ka reālajā notikumā nav nekas īpašs – īpaša ir vienīgi žurnālistu interpretācija:

    1) sak ja jau parāde Narvā, tad pie Krievijas robežas

    2) un ja krieviem mācības Pleskavā, tad pie Latvijas un Igaunijas robežas

    Nevajag pārspīlēt ne vienu, ne otru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > aivarsk 25.02.2015. 12.49

    es pat gribētu teikt, tā nav drosme, tā ir pašsaprotama rīcība – būt saimniekam SAVĀ zemē. Par teikuma otro daļu par nožēlu varu tikai piekrist.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > aivarsk 25.02.2015. 13.10

    Kurina karu uz vismiermīlīgākās un humānākās valsts robežas, kur tik brīvi elpo kurmji:)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

andrejs 25.02.2015. 13.52

labas ziņas.

Ukraina: Panākta vienošanās ar AAE par ieroču piegādi

runā, ka līguma ietvaros tiks piegādāti paši modernākie Javelin, kas jebkuru krievu tanku pārvērš degošā konservbundžā.

+6
-2
Atbildēt

5

    lno > andrejs 25.02.2015. 14.52

    andrejs. Lūk, kā valdošās kliķesbezdomu fani vienoti ar putinoidiem liek mīnusus:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 25.02.2015. 18.03

    biotopiņ, Tie ir amerikāņu jaunākie Javelin, kas nesen piegādāti AAE. Līguma summa ar Ukrainu – 3 miljardi USD. izklausās cerīgi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > andrejs 25.02.2015. 16.42

    Nav zināms, ka AAE ražotu kādus ieročus, kas Ukrainai varētu būt vajadzīgi. Visticamāk, ka arābi piekrituši pastrādāt par starpnieku, lai piesegtu īsto piegādātāju.

    Ja tā, tad nopietnai lieta blakus maza jautrība – onkulis Sems Drošības Padomē krievam: „Jā, taisni brīnos, ka tavi tanki tik smuki deg, gandrīz kā Irākā. Pat iedomāties nevarēju, kādas raķetes tuksneša dēli sameistarojuši un tagad tirgo saimniecības veikalos visās Kijevas nomalēs…” Simetriska atbilde tā sakot.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > andrejs 25.02.2015. 14.40

    Ja šī ziņa apstiprināsies, tad tas ir spļāviens ES vadošo valstu, arī diemžēl ASV, Kanādas utt sejās, un pelnīti. Arābiem jaātbalsta Eiropas valsts cīņa par savas valsts neatkarību, jo pārējās ES valstis izliekas, ka nekā nav sapratušas,

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > andrejs 25.02.2015. 15.07

    @RA

    Nedomāju, ka Arābi nodarbojas ar labdarību vai pasaules glābšanu. Varbūt (var būt) amerikāņu un ES diplomātiskie lobiji ir atraduši veidu, kā uzspiest uz svirām ar “trešās personas” starpniecību.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Eiserts 25.02.2015. 12.58

“Pa ceļam” vēl pievienosies Baltkrievijas armija …

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu