Rīgas dome lūdz noraidīt Zolitūdes traģēdijas civilprasību daļā pret pašu domi • IR.lv

Rīgas dome lūdz noraidīt Zolitūdes traģēdijas civilprasību daļā pret pašu domi

24
Foto: Kaspars Krafts, F64

Advokāts: Rīgas būvvaldes kompetencē neietilpst veikt risinājumu padziļinātu izpēti un pārbaudi

Rīgas dome lūdz tiesu noraidīt daļā pret to vērsto Zolitūdes traģēdijas civilprasību, lietas izskatīšanā ceturtdien teica Rīgas domes pārstāvis zvērināts advokāts Erlens Kalniņš.

Būvniecības procesā piedalās ļoti daudzi subjekti, un normatīvajos aktos katram subjektam ir noteiktas konkrētas tiesības un atbildība, atgādināja advokāts.

Pašvaldība nav bijusi lielveikala pasūtītāja, nav bijusi projektētāja, nav veikusi objekta būvekspertīzi, nav veikusi būvuzraudzību un autoruzraudzību. Advokāts uzsvēra, ka konkrētajā situācijā domes uzdevums bija pārraudzīt, – nav runas par tādu situāciju, kurā visi faktiskie apstākļi atradās domes uzraudzībā un kontrolē.

Advokāts atgādināja, ka prasītājs pārmet Rīgas pašvaldībai vairākus apstākļus, arī to, ka netika izvērtētas iespējamās sekas par otrās kārtas būvniecību tirdzniecības centram, netika izvērtēti drošības riski, arī pārmetot, ka būvvaldei bija pēc būtības jāizvērtē arī attiecīga dokumentācija un jāveic padziļinātāka izpēte par būvniecības iespējamību divās kārtās.

Kalniņš teica, ka bija pieļaujama lielveikala būvniecības sadale divās kārtās, atgādinot, ka otrajā stāvā bija paredzēts veikt labiekārtošanas darbus, un šāda prakse ir pieļaujama un plaši izmantojama pasaulē.

Prasītāju pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Gobzems Rīgas domes pārstāvim jautāja, vai tehniskajā projektā, kuru apstiprināja Rīgas būvvalde, ir paredzēts, ka jumta kopnes tiks sadalītas daļās, uz ko Kalniņš paskaidroja, ka no tehniskā plāna izriet, ka jumta kopnes ir vienlaidu. Gobzems turpināja, jautājot, vai slodzes, kas tikušas saskaņotas Rīgas būvvaldē, bija pakļautas eksperta vērtējumam attiecībā uz vienlaidu jumta kopnēm vai sadalītām jumta kopnēm. Kalniņš norādīja, ka projektā bija paredzēts – uz vienlaidu.

“Faktiski no tā izriet secinājums, ka būvvalde vispār nav pārbaudījusi, kādas slodzes tika rēķinātas uz sadalītām jumta kopnēm,” retoriski jautāja Gobzems. Savukārt Rīgas domes pārstāvis uzsvēra, ka šāda pārbaude neietilpa būvvaldes kompetencē, jo tas nozīmētu pārprojektēt vai atkārtoti pakļaut eksperta vērtējumam attiecīgos risinājumus.

Vēl prasītāju pārstāvis interesējās par to, kā Rīgas būvvalde var izdarīt secinājumu, ka attiecīgais lielveikala jumta pārseguma plāns atbilst normatīvajiem aktiem un ir izstrādāts drošs sabiedrībai, ja tajā un konkrētajā tehniskajā projektā nav redzama neviena atzīme par to, kā minētās jumta kopnes tika nostiprinātas un piestiprinātas, kādi ir tehniskie risinājumi, “lai jumts vispār turētos”.

Kalniņš vēlreiz norādīja, ka būvvaldes kompetencē neietilpst veikt risinājumu padziļinātu izpēti un pārbaudi, kā arī viņš piebilda, ka tajā brīdī spēkā esošais normatīvais regulējums neparedzēja to, ka būtu iesniedzama kāda īpaša detalizācija šādiem konstruktīvajiem risinājumiem.

Tiesa pasludināja pārtraukumu lietas izskatīšanā līdz 6.martam, kad atbildētāji varēs turpināt uzdot savus jautājumus Rīgas domei.

Šajā lietā ar prasību pret SIA “Maxima Latvija”, “Re&Re”, “Homburg Zolitude”, “Tineo”, Rīgas domi, arhitektu firmu “Kubs” un SIA “HND Grupa” vērsās trīs cietušie.

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turamajām atzītas trīs personas – sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergetam un Gulbim tika atcelts lēmums par apcietinājumu un tika piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, kas piemērots arī Kalinkam.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam “Kubs” un “HND Grupai”. “Kuba” īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), savukārt “HND Grupa” pieder Sergetam.

 

Komentāri (24)

Bet 19.02.2015. 14.49

“Kalniņš teica, ka bija pieļaujama lielveikala būvniecības sadale divās kārtās, atgādinot, ka otrajā stāvā bija paredzēts veikt labiekārtošanas darbus, un šāda prakse ir pieļaujama un plaši izmantojama pasaulē”

Ja jau bija pieļaujama šāda prakse, kad sabiedriskā ēkā , kurā atrodas milzu skaits cilvēku tiek veikti uz jumta apzaļumošanas darbi,nepārtraucot Maksimas darbību,tad, lai arī atbild par to, ka nav šos darbus aizlieguši!

Tātad pat man ir saprotams, ka RD Būvvaldei un RD atbildīgajām personām ir jāatbild, ka tā snav novērtējušas šos riskus!

Kā var balstīties advokāts uz iepriekšējo praksi, ja Polijā šāda nelaime ir bijusi nesen!

Neesmu ne tiesnesis, bet man ir skaidrs, ka būvvalde nav šos riskus novērtējusi un ir atļāvusi riskēt būvniekiem un apzaļumotājiem ar cilvēku dzīvībām.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu