Pārskatīs Eiropas drošības stratēģiju • IR.lv

Pārskatīs Eiropas drošības stratēģiju

6
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis preses konferencē LNB. Foto: Ieva Čīka, LETA

Viens no izaicinājumiem ir hibrīddraudi, kā arī Krievijas darbība Ukrainā

Lai aizsargātu Eiropas iedzīvotājus, nepieciešams pārskatīt 2003.gadā pieņemto Eiropas drošības stratēģiju, tā preses konferencē pēc Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru neformālās sanāksmes teica aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Ministrs teica, ka notikušās diskusijas bija interesantas un auglīgas un to laikā tika apspriestas trīs galvenās tēmas, ziņo LETA.

“Pirmkārt, jūnijā gaidāmā Eiropadomes diskusija par aizsardzību. Tāpat mēs diskutējām par stratēģisko komunikāciju un ES iespēju reaģēt uz hibrīddraudiem, kā arī ātrās reaģēšanas spējām,” sacīja Vējonis, piebilstot, ka diskusija būs nozīmīgs atskaites punkts jaunajai Eiropas drošības politikai.

“Mums ir jāpārskata iepriekš pieņemtā Eiropas drošības stratēģija. Jātop tādai stratēģijai, kas atbild uz šī brīža un nākotnes draudiem. Viens no izaicinājumiem ir hibrīddraudi, kā arī Krievijas darbība Ukrainā,” skaidroja Vējonis, norādot, ka Krievija savā labā veiksmīgi izmanto mūsu demokrātiju un vārda brīvību.

“Stratēģiskajai komunikācijai ir kritiska loma, lai reaģētu pret hibrīddraudiem. Mums ir nepieciešama vienota ES rīcība, lai aizsargātu ES iedzīvotājus. Mūsu prioritāte ir mūsu cilvēku drošība,” norādīja ministrs.

Jautāts par konkrētiem punktiem, kas būtu jāpārskata pašreizējā stratēģijā, Vējonis norādīja, ka tad, ja tiks dots uzdevums, minētā stratēģija tiks pārskatīta.

“Tolaik Eiropas drošības stratēģija neparedzēja, ka Krievija var piemērot spēku, lai anektētu Krimu, kā arī atbalstītu separātistus, lai radītu konfliktu Ukrainas teritorijā. Tas ir viens no punktiem, kas mums ir jāpārvērtē,” viņš informēja.

Savukārt Eiropas Ārējās darbības dienesta ģenerālsekretāra vietnieks Macejs Popovskis norādīja, ka 2003.gadā, kad valstu vadītāji tikās, lai pieņemtu minēto drošības stratēģiju, situācija bija cita. “Šo gadu laikā tā ir būtiski mainījusies, tādēļ nepieciešams mainīt Eiropas stratēģisko vidi,” viņš sacīja.

“ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Federika Mogerīni savu viedokli par šiem jautājumiem prezentēs jūnijā,” viņš teica. “Mums nav izvēles, mēs vairs nevaram izlikties, mums ir jārisina problēmas austrumos un dienvidos. Tas ir jādara ar kopējiem spēkiem,” sacīja Popovskis.

Trešdien un ceturtdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinās ES aizsardzības ministru neformālā sanāksme, kurā notiek gatavošanās jūnija Eiropadomes diskusijai par aizsardzību, kas ir būtiskākais aizsardzības jomas notikums Latvijas prezidentūras laikā.

 

Komentāri (6)

Piligrims 19.02.2015. 16.25

Paanalizēsim reālo draudu faktus:

– Mums ir monolīta 5. kolona (valodu referenduma rezultāti, SC elektorāts), kas ne īpaši slēpj savus revanšistiskos mērķus,kā izlabot 91.g. “kļūdu”

– Trūkst saprātīga nacionālisma, kas spētu apvienot tautu un piesaistīt lojālās minoritātes

– Vāja politiskā vadība, korupcija, padumjā pagātne, cinisks egoisms, krievu specdienestu veiksmīga darbība, izmantojot visas vājās vietas.

– Tautas vilšanās varā, sakarā ar iepriekšējo punktu.

– Daudzi prot krievu valodu un nekritiski skatās putleristu propagandu, kas brīvi pieejama TV.

– Nenotikusī lustrācija un dekolonizācija.

– Latviešu tolerance tiek uztverta kā vājums un negatavība aizstāvēt savu Dzimteni.

Un kā ar “+”, ir tādi?

+ NATO

+ Valodu referenduma rezultāti (75% pret)

+/- putlerišu agresija pret miermīlīgu, draudzīgu, etniski krieviem pašu tuvāko nāciju un kaimiņu, un krievu reakcija uz to. (Tas atvēsina daudzus, kas sāk uzdot ? – ja jau viņi tā izrīkojās ar Ukrainu, tad uz ko mēs varam cerēt/paļauties)

p.s.

Igauņi nezin kāpēc to saprot/redz, bet mūsu ZZS līderi ne. Varbūt vajadzētu sākt sacerēt anekdotes par ZZS bremzēm?

+4
0
Atbildēt

0

dzeris49 19.02.2015. 14.10

ETA

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) norādījis, ka pretēji Lielbritānijas aizsardzības ministra paustajām bažām par Krievijas agresiju Baltijas valstīs Latvija šādus draudus neredz.

Ko tie briti saprot, mums te viss OK, nekas mums nedraud.

+3
0
Atbildēt

0

Aigars Brauns 19.02.2015. 14.20

Protams, ka krievu gaidītāja Puzes deģenerāta ieliktnim nekas cits nav sakāms. Vai tiešām to komunistu dērgli nevar kaut kur iespundēt un viņa pakaļlaižus kurmīšus, doveiķus un rostiņus aizvākt no publiskiem portāliem?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu