Pagājušajā gadā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 0,9% • IR.lv

Pagājušajā gadā rūpniecības produkcijas apjoms samazinājies par 0,9%

28
Ilustratīvs foto: Evija Trifanova, LETA

To ietekmēja produkcijas apjoma kritums apstrādes rūpniecībā un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē

2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

To ietekmēja produkcijas apjoma kritums apstrādes rūpniecībā par 0,1% un elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē – par 6,6%. Savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 3,2%.

2014.gadā, salīdzinot ar 2013.gadu, ražošanas apjoma kritumu apstrādes rūpniecībā ietekmēja produkcijas ražošanas samazinājums metālu ražošanas nozarē par 49,3%, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē (tai skaitā kuģu un laivu, dzelzceļa transporta remonts un apkope) – par 25%, apģērbu ražošanas nozarē – par 16,6%, dzērienu ražošanas nozarē – par 10,2%.

Arī tekstilizstrādājumu ražošanas, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas un citu transportlīdzekļu ražošanas nozarēs produkcijas apjoms saruka.

Savukārt pēc īpatsvara lielākās apstrādes rūpniecības nozares uzrādīja produkcijas apjoma pieaugumu: kokapstrādes nozare – par 7,1%, gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozare, izņemot mašīnas un iekārtas – par 2,4%, pārtikas produktu ražošanas nozare – par 1,8%.

Kāpums bija arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē – par 61,2%, ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē – par 11,5%, kā arī mēbeļu ražošanas nozarē – par 9,8%.

2014.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar trešo ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,7% – ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē samazinājums par 0,9%, elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē – pieaugums par 3,6%, bet apstrādes rūpniecībā palika iepriekšējā ceturkšņa līmenī.

Gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2013.gada ceturto ceturksni, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,7%, ko ietekmēja produkcijas samazinājums apstrādes rūpniecībā par 1,7%. Savukārt pieaugums par 2,8% bija elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 0,2%.

Pērn decembrī, salīdzinot ar novembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 0,2%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 1,4%. Kritums par 4,7% bija ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē un elektroenerģijas un gāzes apgādē – par 1,8%.

2014.gada decembrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada decembri, rūpniecības produkcijas izlaide pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 0,5%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 2,8% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē par 4,3%.

Produkcijas apjoma pieaugums par 6,9% bija elektroenerģijas un gāzes apgādes nozarē.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu