Vējonis lūgs Saeimas akceptu līdz 2018.gadam par 2000 palielināt karavīru skaitu • IR.lv

Vējonis lūgs Saeimas akceptu līdz 2018.gadam par 2000 palielināt karavīru skaitu

22
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (no kreisās) un ASV Armijas Eiropā komandieris ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs piedalās svinīgajā ASV Armijas 2.kavalērijas pulka karavīru sagaidīšanas ceremonijā Ādažu bāzē, kuri operācijas "Atlantic Resolve" laikā ir ieradušies Latvijā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Karavīri pašreizējā situācijā ir valsts pastāvēšanas garantija

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) šogad plāno aicināt Saeimu akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 cilvēku līdz 2018.gadam, ziņo LETA.

“Kā aizsardzības ministrs es šogad vērsīšos pie jums, Saeimas deputātiem, Aizsardzības, iekšlietu, drošības un korupcijas apkarošanas komisijas ar aicinājumu pieņemt politiski izšķirīgu lēmumu un valsts nacionālās drošības vārdā akceptēt karavīru skaita palielināšanu par 2000 karavīru līdz 2018.gadam,” ceturtdien  parlamentā notiekošajās ārpolitikas debatēs sacīja Vējonis.

Viņš pauda, ka šā lēmuma atlikšana, slēpjoties aiz birokrātiskas atrunas par valsts pārvaldes aparāta nepalielināšanu, nav tālredzīga. “Karavīri pašreizējā drošības situācijā nav “valsts aparāts”. Viņi ir valsts pastāvēšanas garantija,” akcentēja ministrs. Viņš arī uzsvēra, ka mūsu valsts drošības pamatā ir arī cilvēku pārliecība, ka valsts spēj sevi aizsargāt.

“Mums jāveido sava izpratne un pārliecība par to, ka Latvija, lai arī maza valsts, ir aizstāvama,” uzskata Vējonis.

Viņš akcentēja, ka mums nepieciešami profesionāli, labi sagatavoti un motivēti karavīri. Tas nozīmē arī to, ka ir jāpalielina karavīru skaits.

Nākotnē plānots palielināt ne tikai karavīru skaitu, bet arī zemessargu un jaunsargu skaitu. Pašlaik zemessargu ir nedaudz vairāk kā 8000, bet atbilstoši valsts aizsardzības plāniem līdz 2020.gadam zemessargu skaitu plānots palielināt no 12 000 līdz 13 000.

Rekrutēšanas un Jaunsardzes centra mērķis ilgtermiņā ir sniegt iespējas Jaunsardzes kustībā piedalīties līdz 16 000 jauniešu. Tā liecināja iepriekš valdībā iesniegtais informatīvais ziņojums par Jaunsardzes attīstību 2015.-2024.gadā. Šobrīd centrs ar ļoti ierobežotiem personāla resursiem nodrošina nedaudz vairāk kā 6000 jaunsargu apmācību valsts aizsardzības jomā.

NBS komandieris Raimonds Graube iepriekš teica, ka tagad profesionālajā dienestā ir aptuveni 5000 karavīru. Viņš apliecināja, ka karavīru skaitu vajag palielināt, ņemot vērā iesāktos plānus par bruņoto spēku attīstību, piemēram, karavīri būs vajadzīgi, ieviešot mehanizācijas projektu un uzlabojot pretgaisa aizsardzību.

Vējonis pērnā gada nogalē skaidroja, ka cilvēku skaita palielināšana Zemessardzē, Jaunsardzē un Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) nav pašmērķis. Šobrīd aizsardzības resora mērķis ir nodrošināt pašreiz dienošo cilvēku apgādi ar visu nepieciešamo un veikt viņu pilnvērtīgu apmācību.

 

Komentāri (22)

sniega_roze 22.01.2015. 15.25

Svarīgi tas ir, bet vēl svarīgāk ir 2 % IKP aizsardzībai pēc iespējas drīz.

+7
0
Atbildēt

2

    sniega_roze > sniega_roze 26.01.2015. 17.15

    Protams, ka svarīgi ir kā tērē valsts budžetu, bet līdzīgi kā veselības aizsardzībā, izglītībā un citās nepietiekami finansētas jomās tas jau ir speciālistu un pārvaldes uzdevums. ja paši netiek galā, lai sauc palīgā ārzemju speciālistus.

    re kā nesen institūtiem skaidri pateica – pieci institūti ir kas strādā, pārējie gadiem laiž burbuļus. Tad arī var uzreiz tiem pieciem dot budžeta naudu un izvirzīt uzdevumus, un kaut ko sagaidīt.

    Aizsardzībā tas pats – noteikti jau ka arī ir savas NATO metrikas pēc kā pārbauda.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > sniega_roze 22.01.2015. 17.06

    svarīgi ir tas, kā to tērē. Nesen biju vienā militārā anštaltē. Tur kabinetos dirn bars cilvju privātos apģēŗbos (daži arī formastērpos un ar uzplečiem) un saņem miltārajam budžetam piešķirto naudu

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

aivarsk 22.01.2015. 14.27

Dzudzi cilvēki labprāt izietu kādus iemaņu atsvaidzināšanas kursus, piemēram šaušanā ar dažāda veida ieročiem, pat būtu gatavi apmksāt izlietoto munīciju.

+6
0
Atbildēt

2

    Edgars Avotiņš > aivarsk 22.01.2015. 16.00

    Vasaras sākumā bija tas video, kur Ukraiņu kolonna brauc un no krūmiem viņus apšauda … Nu un? Ukrainu kareivis laikam pāris patronas iešāva krūmos, pat neapstājās. No tādas šaudīšanās mūsdienu apstakļos ne silts, ne auksts.

    Līdz ar to tie stāsti, ka katram vajadzētu ieroci mājās … nu tas tikai dotu iespēju teroristiem vieglak apbruņoties.

    Vienīgais labums ir no labi apmacītām, labi apbruņotām ar labiem komandieriem nodrosinātām vienībām – pārējais viss nekam neder.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 22.01.2015. 15.43

    To jau var izdarīt šautuvēs – pilna Rīga ar tādām.

    Bet karošana jau nav šaušana. Gribi normāli apgūt minimalās karošanas iemaņas, tad piesakies Zemessardzē. Es tā izdarīju – tiesa gan – iesniegumu uzrakstīju kautkad ap ābolu laiku … vēl neesmu līdz zvērestam ticis, nemaz nerunajot par kādu apmācību. Sola nākošnedēļ …

    +5
    0
    Atbildēt

    0

aivars15 22.01.2015. 20.46

Sauszemes brigādē ir 3 baltajoni. Katrā pa 400 cilvēku. Kur var saskaitīt 5000 profesionālus karavīrus?

+4
0
Atbildēt

1

    Fikseris > aivars15 22.01.2015. 21.14

    To es arī nesaprotu. Pieliec klāt Jūras spēkus, gaisa spēkus- pat 2000 nesanāk. Labi ja 1500.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu