„Die Welt”: Krievu spiegi pārmeklējuši NATO karavīru dzīvesvietu Igaunijā • IR.lv

„Die Welt”: Krievu spiegi pārmeklējuši NATO karavīru dzīvesvietu Igaunijā

22
Vācijas gaisa spēku lidmašīna "Eurofighter". Foto: AFP/LETA

Medijs: analoģiski gadījumi bijuši arī citās NATO gaisa spēku patruļas misijās Baltijas valstīs

Krievijas spiegi iekļuvuši viesnīcā Tallinā un tur pārmeklējuši vācu karavīru, kuri dienē Āmari aviobāzē Igaunijā, istabu, šonedēļ raksta vācu avīze „Die Welt”, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem Vācijas Aizsardzības ministrijā. Vācijas specdienesti jau pārbaudot karavīru datorus, vai no tiem nav nozagta kāda slepena informācija.

Incidents noticis pirms dažām nedēļām, kad karavīri atgriezās no aviobāzes un atklāja, ka viņu mantas neatrodas iepriekšējās vietās, vēsta medijs.

Igaunija atteikusies komentēt šo incidentu, bet Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji jau norādījuši, ka pēdējā laikā Krievijas spiegi darbojas „demonstratīvi un rupji”.

Rakstā arī norādīts, ka „analoģiski gadījumi bijuši arī citās NATO gaisa spēku patruļas misijās Baltijas valstīs, kas notiek kopš 2004.gada”. Krievijas spiegu palielināta interese par Igaunijā esošajiem NATO lidotājiem varētu būt saistīta ar nesen lidojumus sākušajiem jaunajiem iznīcinātājiem „Eurofighter”, kas gaisa telpas patruļās nomainīja iepriekšējo „F-4 Phantom”, uzskata raksta autors. Tieši šīs lidmašīnas izlido, lai pārtvertu Krievijas lidmašīnas.

Āmari aviobāze atrodas ap 40 kilometru no Tallinas un tur, kā zināms, savu misiju pilda NATO gaisa spēki. No septembra Baltijas valstu gaisa telpas sardzē stājās četri Vācijas iznīcinātāji, kurus janvārī nomainīs Spānijas gaisa spēki. Rudenī Āmari aviobāzē ieradās arī divi ASV iznīcinātāji, bet drīzumā tur savu dienestu pildīs arī Lielbritānijas, Dānijas un Francijas kara lidotāji. Igaunijā kopumā dienē 150 Vācijas karavīru, raksta „Die Welt”.

Āmari ir viena no lielākajām NATO aizsardzības investīcijām un spēj uzņemt līdz 16 iznīcinātājiem un 20 transporta lidmašīnām, diennakts laikā apkalpot līdz 2000 karavīru.

Medijs raksta, ka Āmari, protams, tiek nodrošināts stingras slepenības režīms – tas nozīmē, ka lidotāji pirms izlidošanas iznīcina savus lidojuma plānus. Ik dienu bāze pēdējā laikā pārtvērusi līdz pat 30 Krievijas kara lidmašīnām, tai skaitā arī bombardētājus. Tāpēc, kā domā „Die Welt”, nezināmo okšķeru iekļūšana vācu karavīru dzīvesvietā varēja būt ar mērķi iegūt slepenu informāciju.

Decembrī Krievijas Federālais drošības dienests nāca klajā ar paziņojumu, ka ar savervētā Igaunijas Drošības policijas (KaPo) darbinieka Ūno Pūsepa palīdzību „atklājis vairākas lielas pret Krieviju vērstas ASV, Zviedrijas, Lielbritānijas un citu valstu aģentūras un specdienestu tehniskās akcijas”.

Savukārt Igaunija paziņoja, ka bijušajam KaPo aģentam Ūno Pūsepam, kurš Krievijas televīzijas pārraidē lielījās, ka ir Krievijas aģents, nebija pieejas slepenai informācijai par Eiropas Savienību (ES) un NATO. Pūsepam, kurš KaPo nodarbojies ar tehniskiem jautājumiem, pamatā noklausīšanos, bijusi pieeja Igaunijas noslēpumiem, bet ne informācijai par NATO un ES.

 

Komentāri (22)

ierados 31.12.2014. 12.37

Dārgie NATO sabiedrotie rietumos! Šeit ir pati purva mala, kur vajag sevišķi uzmanīties no visādiem austrumu mošķiem. Šeit viņu ir čum un mudž, jo vietējie pārsvarā klapē ar ausīm un spēlē pārspīlētas aklās vistiņas. Tā kā dārgie sabiedrotie, pie visas masīvās palīdzības neaizmirstiet paķert klāt moskītu tīklus. Vietējiem tādu nav un saprotamu iemeslu dēļ tādus nelieto.

+16
-1
Atbildēt

0

aivarsk 31.12.2014. 13.53

Baidos, ka pie mums NATO darbinieki vajadzības gadījumā vienkārši tiek iekārtoti krievu aģentu kontrolētās viesnīcās.

+10
-3
Atbildēt

2

    v_rostins > aivarsk 31.12.2014. 20.14

    aivarsk

    Pēc čekas kuratoru ieskatiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > aivarsk 31.12.2014. 18.46

    Nemuldies!

    Mums Ādažos tika uzbūvētas normālas kazarmas. ASV desantnieki (kurus pirmos atsūtīja), žurnālistirem izteica sajūsmu par labajiem apstākļiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

koals 31.12.2014. 14.52

Laimigu Jauno Gadu visiem Latvijas patriotiem!Lai to butu procentuali krietni vairak,lai ‘apskaidrotos”prats visiem “krimnash”atbalstitaajiem,lai seit dzivotu briva,lepna par savu zemi tauta!Veselibu,ticibu,milestibu!:).

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu