Pētījums: Par nākamo gadu iedzīvotāji domā optimistiski • IR.lv

Pētījums: Par nākamo gadu iedzīvotāji domā optimistiski

25

Šā gada nogalē ir trešais augstākais optimisma par personīgo nākotni līmenis kopš 1999.gada

Patlaban iedzīvotāju optimisma līmenis par savu personīgo nākotni ir pat nedaudz lielāks nekā tā sauktajos „treknajos gados” (t.i., 2005., 2006. un 2007. gadā), pēc šogad decembrī veiktās Latvijas iedzīvotāju aptaujas secina Pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Šogad decembrī veiktās aptaujas dati liecina, ka, domājot par nākamo gadu, iedzīvotāji saglabā optimismu. 45% iedzīvotāju paredz, ka viņiem personīgi, bet 31% – ka Latvijai – nākamais gads būs labāks par šo gadu.

SKDS veiktās aptaujas dati liecina, ka gada nogalē 23% iedzīvotāju šo gadu novērtē kā labāku, 22% uzskata, ka tas ir bijis sliktāks, bet 48% domā, ka tas ir bijis tāds pats kā iepriekšējais. Šie vērtējumi ir labāki nekā pagājušā gada nogalē iegūtie, kad kopumā 19% iedzīvotāju 2013.gadu vērtēja kā labāku, bet 31% – kā sliktāku par iepriekšējo gadu.

Vēsturiski vissliktākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2009.gada nogalē, kad kopumā tikai 4% iedzīvotāju 2009.gadu vērtēja kā labāku nekā iepriekšējo, bet 79% – kā sliktāku, norāda Kaktiņš.

Savukārt vēsturiski vislabākos aizvadītā gada novērtējumus Latvijas iedzīvotāji pauda 2003.gada nogalē, kad kopumā 35% aptaujāto uzskatīja, ka 2003.gads ir bijis labāks par iepriekšējo, bet tikai 13% – ka sliktāks. Tāpat ļoti pozitīvu vērtējumu saņēma 2006.gads, kad 34% uzskatīja, ka tas ir bijis labāks, bet 17% – ka sliktāks par iepriekšējo gadu.

Savukārt iedzīvotāju izteiktās prognozes par to, kāds Latvijai varētu būt nākamais gads, liecina par nelielu iedzīvotāju optimisma samazināšanos, salīdzinot ar atbildēm kādas par tuvāko nākotni tika sniegtas pagājušā gada nogalē. Prognozējot, vai Latvijai 2015.gads būs labāks, sliktāks vai tāds pats kā šis gads, kopumā 31% iedzīvotāju paredz, ka tas būs labāks, 16% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 37% domā, ka tas būs tāds pats kā 2014.gads.

Salīdzinājumam, pagājušā gada nogalē kopumā 33% iedzīvotāju prognozēja, ka 2014.gads Latvijai būs labāks, 17% domāja, ka sliktāks, bet 31% paredzēja, ka tas būs tāds pats kā aizejošais – 2013.gads.

Vēsturiski vispesimistiskākās nākamā gada prognozes Latvijas iedzīvotāji sniedza 2008.gada nogalē, kad tikai 11% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads būs labāks par aizejošo, bet 52% paredzēja, ka tas būs sliktāks. Lai gan nedaudz labāka, tomēr vēl aizvien ļoti pesimistiska bija arī 2009.gada nogale, kad 12% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads būs labāks par aizejošo, bet 43% paredzēja, ka tas būs sliktāks.

Savukārt visoptimistiskāk Latvijas iedzīvotāji nākotnē ir raudzījušies 2002. un 2004.gada nogalēs, kad kopumā attiecīgi 42% un 43% iedzīvotāju prognozēja, ka nākamais gads būs labāks par aizejošo, bet tikai 11% un 13% – ka sliktāks.

Interesanti, ka iedzīvotāju nelielo pesimisma pieaugumu par valsts nākotni ar uzviju kompensē optimisma pieaugums par savu personīgo nākotni.

Iedzīvotāju izteiktās prognozes par to, kāds viņiem personīgi būs 2015.gads – labāks, sliktāks vai tāds pats kā šis, liecina, ka kopumā 45% paredz, ka nākamais gads būs labāks, tikai 8% uzskata, ka tas būs sliktāks, bet 28% domā, ka tas būs tāds pats kā tagad.

Tas ir lielāks optimisms, nekā pagājušā gada nogalē paustais, kad 42% prognozēja, ka nākamais gads viņiem personiski būs labāks, 10% domāja – ka sliktāks, bet 28% paredzēja, ka tas būs tāds pats kā 2013.gads.

Raksturīgi, ka patlaban iedzīvotāju optimisma līmenis par savu personīgo nākotni ir pat nedaudz lielāks nekā t.s. „treknajos gados” (t.i. 2005., 2006. un 2007. gadā) paustais.

Dati iegūti SKDS Latvijas pastāvīgo iedzīvotāju aptaujā, veicot tiešās intervijas respondentu dzīves vietās. Aptaujas veikšanas laiks no 28.novembra līdz 13.decembrim. Ar stratificētās nejaušās izlases metodi kopumā tika aptaujāti 1004 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā.

 

Komentāri (25)

lno 29.12.2014. 14.05

Latvijas cilvēki labāk dzīvo savdabīgā transā – viņi dejo ar zvaigzni, viņi mirst ar zvaigzni, viņi guļ ar zvaigzni, – man īsti nav skaidrs, kas tad ir šī zvaigzne.

…Atgriežoties no Zviedrijas Latvijā, man ir ļoti sāpīgi konstatēt, ka pie mums pastāv savāds provinciāls elitārisms. Ir cilvēku grupas, kas sevi uzskata par „labāko sabiedrības daļu”, kas sevi it kā izolē, norobežo, un citi ir tie „pārējie”.

…Skatoties, kādu projektu tagad piedāvā Latvija, izskatās, ka caurmēra iedzīvotājs nemaz nezina, kas tiek piedāvāts. Nostādnes ir šauri komerciālas, mēs būsim koridors uz Austrumiem, – tas, ko biznesa aprindas ir piespēlējušas mūsu politiskajai elitei .

…Viens no lielākajiem Latvijas šā gada skandāliem – Solvitas Āboltiņas atpakaļ iekļūšana Saeimā – ir nepatīkams process, kuru ir grūti izskaidrot ārzemniekiem. Kā kaut kas tāds varēja notikt un kur palika savādais deputāts, kurš pēkšņi nozuda nezināmā virzienā uz austrumiem un pēkšņi palika tik smagi slims, ka viņš vairs nevar politikā darboties? Intervija ar Sandru Veinbergu Kādēļ latvieši neapzinās, ka pasaule ir mainījusies http://www.1br.lv/kapec-latviesi-neapzinas-ka-pasaule-mainijusies-intervija-ar-sandru-veinbergu/

+4
-1
Atbildēt

0

lno 29.12.2014. 15.43

https://pbs.twimg.com/media/B6Bt3PxIEAAmqbR.jpg:large

Осторожно! Опасно для психики! Победительница конкурса…красоты (хи, хи) “Мисс Новороссия”

+2
-1
Atbildēt

0

lno 29.12.2014. 16.14

Obama: Наше большое преимущество перед Россией заключается в том, что у нас есть динамичная, жизненная экономика, а у них — нет. Они полагаются только на нефть. Мы же рассчитываем и на нефть, и на iPad, и на фильмы…

Par Putinu: «Раньше каждый в Вашингтоне был убеждён, что он гений. А сегодня я чувствую, что по крайней мере за пределами России могут быть люди, считающие действия Путина не столь умными», — добавил американский президент. http://www.the-village.ru/village/hopesandfears/news/173449-obama-russia

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu