Gadu domas • IR.lv

Gadu domas

21
Lāpu gājiens valsts neatkarības dienā. Foto: Vladislavs Proškins, F64
Sanita Upleja

Pārdomas ne tikai par vienu gadu vien

Gada tumšākajā brīdī, kad visi mūsu skati vērsti sagaidāmās gaismas virzienā, kāds aplis dabiskā veidā noslēdzas, lai tā galu saskares punktā sāktos atkal nākamais. Tā notiek katru gadu, tā ir noticis sen pirms mums un notiks vēl ilgi pēc mums. Tādēļ nav nekas neparasts, ka šādi brīži gada ritumā ir tie piemērotākie nesteidzīgām pārdomām ar atskatu pār plecu pagātnē un taisni uz priekšu vērstu skatu nākotnē.

Latvijai un tās tautai aizejošais gads bijis notikumiem pietiekami bagāts – gan plānotiem, gan neplānotiem. Turklāt katram no mums šis gads bijis arī atšķirīgs, jo līdzās lielajiem pasaules, valsts un sabiedrības mēroga notikumiem virknējas mūsu katra paša prieki un bēdas. Tas mūsu katra paša gadu padara tikpat vienreizēju un neatkārtojamu, kādi esam katrs no mums.

Tomēr liekas, ka atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad secinājumi gada nogalē Latvijas cilvēkiem varēja būt daudz vairāk saistīti ar notikumiem tieši viņu pašu dzīvē, tagadējie apstākļi gribot negribot spiež vairāk sevi ieraudzīt plašākās kopsakarībās, nevis tikai drošā ģimenes “mazdārziņa” pavēnī vien. Ja nu kāds to vēl nav sajutis šogad, tad noteikti sajutīs to nākamajā vai aiznākamajā gadā, jo Latvijas lielās kaimiņvalsts šogad no vēstures mēslaines izvilktie un citiem sejā iesviesti pagātnes rēgi mūsu apkaimē rēgosies vēl ilgi.

Gada jautājumi

Tieši notikumi un noskaņojums Latvijas tuvējā apkaimē šo gadu ir padarījis par īpašu tādā ziņā, ka licis mums pacelt acis no ikdienas rāmā ritējuma un uzdot sev un līdzcilvēkiem jautājumus, kurus ikdienas drošībā un labklājībā labāk izvēlamies neuzdot. Tos lielos un ne tik vienkārši atbildamos jautājumus. Tādējādi šo gadu varētu arī dēvēt par lielo jautājumu gadu.

Jautājumu ir pietiekami daudz un variācijas iespējamas atkarībā no katra paša dzīves īpatnībām. Taču ieskatam došu vismaz dažus, kas šogad radās daudzu cilvēku prātos un virmoja arī sabiedriskajā sarunā plašsaziņā.

Vai māksla, sports un uzņēmējdarbība tiešām ir pilnībā atdalāma no politikas un līdz ar to arī no valsts pastāvēšanai būtiskiem jautājumiem? Kā rīkoties iespējama kara priekšnojautās – pretoties, cīnīties vai bēgt ar savu mantību uz drošāku vietu? Kā valsts vadītājiem un sabiedrības priekšstāvjiem rīkoties un kādus vēstījumus raidīt sarežģītā starptautiskā stāvoklī?

Cik pamatota ir savu vērtību un principu nodošanu ar aizbildinājumu, ka “tikai nebūtu kara”? Kā un vai vispār var nošķirt valsts vadītāju un lēmumu pieņēmēju rīcību no “vienkāršās” tautas attieksmes? Vai dzīvojam īpaši grūtos laikos un vai mūsu pieredze ir nesalīdzināma ar jau agrāk piedzīvoto?

Manas atbildes

Pat ja aizejošais gads mums ir atstājis gūzmu lielu un sarežģītu jautājumu, tad velti ir lolot ilūzijas, ka nākamais vai aiznākamais gads mums atnesīs skaidras atbildes. Nē, tie neatnesīs viss. Atbildes būs katram pašam jāatrod iekšējās šaubās, sirdsapziņas mokās, prāta un jūtu savērptā jūklī. Taču zināmā mērā to lietu var padarīt vieglāku, ja nemeklē atbildes lepnā vientulībā, bet mēģina salīdzināt ar citu cilvēku domām un secinājumiem. Turklāt no mūsu katra paša rastajām atbildēm veidosies viena lielā kopējā atbilde uz jautājumu, kādā valstī un sabiedrībā gribam dzīvot un kādu to saglabāt saviem bērniem? Jo neskaidrāki laiki gaidāmi, jo skaidrāka atbilde būs nepieciešama.

Es nevaru apgalvot, ka esmu atradusi pilnīgas atbildes uz visiem jautājumiem, taču, kaut vai domājot par šo gada izskaņas rakstu, esmu pie šādiem tādiem secinājumiem nonākusi un labprāt tos nododu arī jūsu rīcībā. Pat ja daži no tiem ir gluži retoriski pretjautājumi, gana labi tie var kalpot vismaz par izejvielu domu tālākai attīstīšanai.

Tad nu pēc kārtas. Par sporta, mākslas un uzņēmējdarbības atdalīšanu no politikas. To noteikti var darīt, ja esam pārliecināti, ka iespējama kara gadījumā pretinieka lodes spēs nošķirt sportistus, māksliniekus un uzņēmējus no pārējās tautas un to pārstāvošajiem politiķiem. Nav jau izslēgts, ka mūsdienās ir tik gudra kara tehnika, ka tā spēj “saost” un mest līkumu kādam sportistam, kas tikai domājis par naudas pelnīšanu un nekā nav sapratis no ideoloģijas jautājumiem; kādam māksliniekam, kurš arī tikai naivā labticībā meklējis lielāku noieta tirgu savam garadarbam; vai uzņēmējam, kurš ir svēti pārliecināts, ka vienlīdz labi var pelnīt jebkādā politiskā iekārtā un pie jebkāda korupcijas līmeņa.

Ja nu tomēr tik gudras lodes vēl nav radītas un paši atceramies, ka 1940.gadā lodes nemeta līkumus nedz sportistiem, nedz māksliniekiem, nedz uzņēmējiem, tad varbūt tomēr dzīves īstenība ir tāda, ka nedz sports, nedz māksla, nedz uzņēmējdarbība nav atdalāmas no savas sabiedrības un tās pārvaldīšanas jeb politikas. Kam gan vairs būs vajadzīgi viņu sasniegumi un saražotie labumi, ja pati demokrātiskā Latvijas brīvvalsts būs pārvērsta krāsmatās?

Saulespuķu sēklas

Par bēgšanu, pretošanos vai cīņu. Te gan nav īsti vietā salīdzinājums ar 1940.gada notikumiem Latvijā, jo mūsu valsts teritorijā tagad nav naidīgas valsts karabāzu, turklāt esam NATO dalībvalsts un mūsu sabiedrotie šajā savienībā ir daudz mācījušies no Otrā pasaules kara pieredzes, lai neko tamlīdzīgu nepieļautu. Tomēr pagaidām neatbildēts ir jautājums, cik tālu atslābuši ir slaveno latviešu strēlnieku un brīvības cīnītāju pēcteči un vai tie būs gatavi līdzīgai drošsirdībai?

Vai tomēr esam tikai gatavi siltā istabā un siltās čībās grauzt saulespuķu sēklas, kamēr aiz loga aukstumā un grūtībās par mūsu drošību un brīvību galvas noliek mūsu sabiedrotie. Turklāt runa jau nav tikai par iespējamu bruņotu sadursmi, bet arī par mūsu brīvības, drošības un vērtību sargāšanu ikdienā un valsts iekšienē. Protams, vēl paliek risinājums pārcelties uz drošāku dzīves vietu ārzemēs, taču tad gan ir jārēķinās, ka vēlāk var nebūt kur atgriezties – tukša vieta pati no sevis nesakārtosies, tā nevar sevi nosargāt, un diezin vai tā ilgi arī paliks tukša, jo daba nemīl tukšumu.

Savukārt uz jautājumu par to, kā sarežģītos starptautiskos apstākļos rīkoties valsts vadītājiem, vislabāk var atbildēt, mēģinot iedomāties sevi viņu vietā. Ko es teiktu un cik ātri un vienkārši pieņemtu lēmumus, kas var ļoti tieši skart cilvēku dzīvības, sabiedrisko drošību un kārtību valstī? Kā lai es zinu un paredzu, kā notikumi attīstīsies nākotnē?

Pie cietuma sētas

Tas noved arī pie nākamā jautājuma par gatavību atteikties no visām vērtībām un principiem ar domu “ka tikai nebūtu kara”. Ja militāra un psiholoģiska spiediena gadījumā no kaut kā atsakāmies, tad ir jāsaprot, cik būtiski tas ir brīvas un demokrātiskas sabiedrības pastāvēšanai. Atteikšanās no materiālās labklājības vai papildus peļņas, saglabājot demokrātiskās pamatvērtības ir viena lieta, kamēr atteikšanās no savas un valsts brīvības abstrakta “miera” vārdā ir kaut kas pavisam cits.

Ja visi ļaudis Latvijā padomju verdzības pusgadsimtā principu “ka tikai nebūtu kara” un ” ka tikai maize un izpriecas” vārdā būtu atteikušies no atmiņām par brīvvalsti un sapņa par tās atjaunošanu, mēs šodien Latvijā varbūt vairs nerunātu latviski un pilnīgi noteikti nebaudītu tās brīvības un iespējas, kādas baudām, būdami ES un NATO saimē.

Pie pirmās izdevības pirms gadsimta ceturkšņa Latvijas tauta – jā, tā pati “vienkāršā” tauta – ļoti apzināti pati uzņēmās atbildību par savu nākotni un to ir noturējusi savās rokās joprojām, tāpēc Latvijas gadījumā mēs nevaram un nedrīkstam atdalīt tautu no tās priekšstāvjiem. Būtībā jebkurai tautai ir jābūt spējīgai atbildēt par savu vadītāju un priekšstāvju rīcību, pretējā gadījumā pasaule neko neiemācīsies no nacisma un komunisma sērgu nodarītā posta. Tā arī ir mana atbilde uz jautājumu, vai ir nošķirama tautas atbildība no tās vārdā pastrādātajiem noziegumiem.

Visbeidzot es nedomāju, ka mēs dzīvojam grūtākos laikos nekā mūsu priekšteči pirms gadiem pussimts vai simts. Pat ja šodien nejūtamies tik droši kā vēl pirms gada, arī tad mēs dzīvojam nesalīdzināmi labāk nekā mūsu vecāki un vecvecāki. Turklāt mums ir priekšrocība mācīties no viņu kļūdām un vienlaikus pienākums neaptraipīt viņu piemiņu. Jau tas vien, ka, izsprukuši no cietuma brīvībā, mēs neesam pilnībā tikuši vaļā no domas, ka vispār jau dzīve cietumā ir tīri laba, liecina, ka mēs tomēr pilnībā neapzināmies, par kādu ciešanu un asiņu cenu ir iegūta mūsu šodienas brīvība.

Autore ir neatkarīgā žurnāliste

 

Komentāri (21)

Absints 22.12.2014. 16.22

Uz Kurmīti, Jūsu komentārs ir apliecinājums manējam. Jūsu komentārā faktiski ir nožēla, ka šī gada laikā esam tikuši soli tālāk no Krievijas, kas tā arī ir. 1. Ja mēs nebūtu NATO un ES, ja NATO nebūtu iestājies par Baltijas valstu aizsardzību, un to nenodemonstrētu, mēs jau būtu Pleskava guberņa, jeb Krima #2 2. Ārlietās brīžiem, lai paustu Eiropas viedokli, Rinkevičš aizvieto Mogerīni, savukārt nolaisties līdz seriālu līmenim ārpolitikā man šķiet nenopietni. Tā tomēr ir ārpolitika, nevis ziņas, kas ar ko guļ un kā. 3. Varbūt, uzrādiet avotus, jo mana informācija ir citāda – ekonomika, kaut lēni, bet atveseļojas. Lužkova šprotu karš, Krievijas defaults jau bija izdarījuši savu, lai kārtējā Krievijas kaprīze nebūtu tik sāpīga kā varēja būt. Domāju, ka daudziem tas nu ir pēdejais piliens, lai saprastu, ka biznesā jāsadarbojas ar uzticamiem partneriem. Secinājums viens – vinnē tas, kas tālāk no Krievijas. 4. Vēlēšanas. Domāju, ka pirkto balsu skaits būtiski neizmainīja balsu samēru, vienkārši, lai to izdarītu, būtu jāpērk ļoti daudz. Tāpēc skandāli par balsu pirkšanu nez vai īpaši izmainīja proporcijas starp skandālos iesaistītajām partijām – Vienotību un SC. Iespējams, ka ir jāuzlabo vēlēšanu sistēma, taču diskusijās joprojām nav izkristalizējies tas zelta vidusceļš, uz ko būtu jāiet. Bez tam es neesmu diez ko augstās domās par vēlētāju, jo viņš pārvēlē zagļus, korumpantus, un muļķa puišeļus.

Par kanālu aizliegšanu piekrītu- tas bija muļķīgi. Taču joprojām nesaprotu kāpēc Latvija atbalsta to translāciju.

Piekrītu arī, ka komunisma un fašisma dzimtene nav Krievija, taču vai tas izmaina faktu, ka ka tieši Krievijā komunisma un fašisma idejas ir visdzīvākās, ka tur tagad valda izteikts nacionālšovinisms, ka tur, atšķirībā no Latvijas, pastāv komunistiskās un fašistiskās organizcaijas, notiek uz rasu naida balstītas slepkavības, un citādi domājošo vajāšanas.

+8
-1
Atbildēt

2

Absints 22.12.2014. 12.39

Paldies, Sanita!

Domāju, ka Latvijas šībrīža raksturojums ir – “mēs esam Eiropā”. Esam kā pilntiesīgi tās locekļi, izvēlētais ceļš mūs ir nosargājis no kolīzijām, mums ir sava, Latvijas vieta Eiropas tautu saimē. 20 un vairāk gadus atpakal mēs uz to gājām. Tikai gājām. Tagad esam. Latvija ir līderos dzimumu līdztiesībā, Latvija ir pirmrindniece nacionālajās attiecībās, Latvija izskan sportā, mākslā… Kopumā(!) dzīvojam labāk, kā nekad. Kopumā dzīvojam labāk , kā lielākā daļa pasaules valstu. Tagad uzdevums – iekļūst attīstītāko skaitā. Un te man ir pretarguments tēzei – “bagātākās valstis kļūst bagātākas, nabagākās – nabadzīgākas”. Jā, ja mēs nebūtu Eiropas Savienībā. Ir pienācis laiks norādīt prātos uzceltās robežas. Mēs varam strādāt Latvijā, mēs varam strādāt Īrijā, un pēc būtības tas ir tas pats, jo ceļam gan savu, gan Eiropas Savienības, tātad arī Latvijas labklājību. Ir jāmācās būt atvērtiem un jāmācās nosargāt savu nacionālo savdabību. Ir jāmācās nenodalīt savu kaktiņu, lai uzceltu sētu ap to. Mēs visi baudam globalizācijas augļus. Lamājam , bet pērkam lētās Ķīnas preces, spļaudamies, bet lietojam dārgās vācu automašīnas, pērkam korejiešu televizorus, amerikāņu telefonus. Lamājamies, bet balstamies uz globalizācijas priekšrocībām. Latvijai ir jāprot tās izmantot, jāiegūst no tā labums, nevis jāizolējas… Ir jāiemācās būt kosmopolītiem, paliekot pie savām nacionālajām saknēm. Tas ir jāiemācās! Un tas ir uzdevums nākotnei.

Krievija norobežojās no pasaules, un tāpēc valūtas kurss nesamazinājās par 15%, kā Norvēģijā, kas arī atkarīga no naftas cenām, bet par trešdaļu.

Netaisīsim tādas kļūdas…

+8
-3
Atbildēt

2

    edge_indran > 22.12.2014. 15.48

    ——–

    Liberastu demagogi par 1940.g. notikumiem vienmēr pļāpā, lai par saviem nepadarītajiem darbiem nebūtu jāatskaitās.

    Ja ir notikusi “masveida slepkavība” (Bērziņš), ja aizbraucēju plūsma nerimstas, tad karu nesaredz tikai “piektās kolonnas” pārstāvji.

    Zolitūdes traģēdija ……..

    https://www.youtube.com/watch?v=rWzl21B3Qgk

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > 22.12.2014. 23.32

    spļaudamies, bet lietojam dārgās vācu automašīnas,
    —-
    wtf?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

lno 23.12.2014. 09.30

liana_langa ‏@liana_langa 12h12 hours ago

Московские бизнесмены увольняют с работы сотрудников, которые кричали «крымнаш» http://v7v7v7.com/2014/12/21/moskovskie-biznesmeny-uvolnyayut-s-ra/

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu