Gaidot Ziemassvētkus • IR.lv

Gaidot Ziemassvētkus

20
Ziemassvētku rotājumi. Foto: Ieva Lūka, LETA
Gunārs Nāgels

Dažreiz liekas, ka Latvijā ir mūžīgā Advente

Adventes laiks – atnākšanas laiks (no latīņu adventus – atnākšana). Gaidām Ziemassvētku atnākšanu. Šis ir laiks mieram un pārdomām. Katru svētdienu aizdedzinām par vienu sveci vairāk Adventes vainagā, līdz kamēr deg visas četras sveces, un Ziemassvētki klāt.

Dažreiz liekas, ka Latvijā ir mūžīgā Advente. Mēs visu laiku gaidām uz kaut ko – uz brīnumu, ko mums pienesīs no kādas gudrākas, varenākas vietas. Mums ir grūti iedomāties, ka paši būtu spējīgi radīt šādu brīnumu.

Atcerēsimies kaut vai vienu tādu brīnumu – 1916.gada 23.decembra naktī (pēc jaunā stila – 5.janvārā naktī) sākās latviešu strēlnieku dalība Ziemassvētku kaujās, kas bija iecerētas kā Ziemassvētku dāvana caram- Jelgavas atbrīvošana no Vācijas armijas.

Tieši latvieši izcīnīja zīmīgu uzvaru, bet Sibīrijas strēlnieki atteicās doties kaujā, un latviešu ieguvumi ātri vien tika pazaudēti. Cars nesaņēma paredzēto dāvanu, un latvieši līdz Ziemassvētku kauju beigām 29.decembrī cieta vismaz 1500 kritušo un ap 7000 bez vēsts pazudušo vai ievainoto.

Gaidot Ziemassvētkus atcerēsimies, ka ir viens brīnums, kas mums dots kā dāvana, bet visus citus brīnumus varam ar pašu spēkiem izveidot. Tikai šoreiz padomāsim, kam šo mūsu brīnumu dāvināt.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu