Izmēģinājuma lidojumā devies jaunais ASV kosmosa kuģis "Orion" • IR.lv

Izmēģinājuma lidojumā devies jaunais ASV kosmosa kuģis “Orion”

18
Foto: LETA/EPA

“Orion” tapis, lai piepildītu sapni nogādāt cilvēkus uz Marsa

Piektdien no Keipkanaveralas Kenedija kosmosa centra Floridā startējis jaunās paaudzes ASV kosmosa kuģis “Orion”, dodoties izmēģinājuma lidojumā, kas varētu pavērt cilvēkam ceļu lidojumiem uz Marsu, vēsta LETA/AFP.

“Orion” ar nesējraķeti “Delta IV Heavy” startēja plkst.7.05 (plkst.14.05 pēc Latvijas laika). Sākotnēji starts bija paredzēts ceturtdien, taču dažādu nelielu problēmu dēļ tas tika pārcelts.

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) kosmosa kuģi “Orion” izstrādājusi, lai piepildītu seno ieceri nogādāt cilvēku uz Marsa.

Pēc pacelšanās kosmosā “Orion” dosies uz Zemes orbītu 5900 kilometru augstumā, lai divas reizes pa to apriņķotu mūsu planētu. Šoreiz 4,5 stundas ilgajā izmēģinājuma lidojumā “Orion” dodas vēl bez apkalpes, taču turpmāk plānots, ka tas varēs izplatījumā nogādāt sešus cilvēkus, nonākot līdz šim vēl nesasniegtā attālumā no Zemes. “Šis ir nākamais solis mūsu ceļojumā uz Marsu, un tas ir plats,” uzsvēris NASA pilotējamo lidojumu programmas pārstāvis Viljams Gerstenmaiers. NASA iecere ir šī gadsimta trešajā desmitgadē vispirms nogādāt cilvēku uz viena no asteroīdiem, bet pēc tam uz Marsa. Ja izmēģinājuma lidojums noritēs saskaņā ar plānu, “Orion” nosēdīsies Klusajā okeānā aptuveni 970 kilometrus uz dienvidrietumiem no Sandjego Kalifornijā. Kamēr NASA koncentrējusies uz Marsa misiju, apkalpes nogādāšanu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) tā atstājusi Krievijas ziņā, bet kravu transportēšana uz SKS uzticēta ASV privātuzņēmumiem.

“Orion” vairāk līdzinās tai kosmosa kuģu paaudzei, kas nogādāja cilvēku uz Mēness, nekā vēlākajiem atspoļkuģiem, kuru flote tika norakstīta 2011.gadā. Tomēr jaunais kosmosa kuģis ir lielāks nekā “Apollo”. Kamēr “Apollo” diametrs bija 3,2 metri, “Orion” apkārtmērs ir pieci metri. Lai gan “Shuttle” kuģi bija vēl lielāki, tie nekad nepameta Zemes orbītu, dodoties tālāk izplatījumā. Atšķirībā no “Apollo” “Orion” iecerēts kā vairākkārt izmantojams kosmosa kuģis.

 

Komentāri (18)

Austras koks 05.12.2014. 15.57

Un , protams, neviens rakstus nepārlasa, vai ja pārlasa, tad absolūti bez domāšanas, vai kas vēl sliktāk – nesajēdz ne to, kas ir diametrs, ne kas ir apkārtmērs. Kā kaut kāda LETA vai kāds cits idiots pārtulkojis, tā mēs laižam tālāk.

Runa ir par šo frāzi – “Tomēr jaunais kosmosa kuģis ir lielāks nekā “Apollo”. Kamēr “Apollo” diametrs bija 3,2 metri, “Orion” apkārtmērs ir pieci metri.”

Ja apkārtmērs tiešām ir 5m, tad tas jaunais kuģis ir mazāks, jo diametrs tad sanāk apmēram 1,6m. Tam jaunajam, visticamāk, diametrs ir 5m, nevis apkārtmērs.

Un šitādu pašu murgu bija arī delfi pārpublicējuši.

Te īsumā, kas ir riņķis – http://lv.wikipedia.org/wiki/Ri%C5%86%C4%B7is Nezinātājiem – apkārtmērs ir tas pats kas perimetrs :)))

+10
-1
Atbildēt

2

    Neticis > Austras koks 05.12.2014. 16.57

    Tā arī ir. Orion diametrs ir 5m: http://en.wikipedia.org/wiki/Orion_%28spacecraft%29

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 05.12.2014. 16.05

    jo diametrs tad sanāk apmēram 1,6m.

    ———————————–

    baigā šaurība, normāls latvietis pat nevar izslieties. Varbūt kāds krievs Puķins var.

    //////////

    Un šitādu pašu murgu bija arī delfi pārpublicējuši.

    —————————–

    ne tikai – arī Diena.lv .

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Anti Vatņiks 05.12.2014. 17.45

Veiksmīgs tas eksperiments būs ja tā raķete normālā veida tiks atpakaļ uz Zemes. :)

Lai lidotu uz Marsu ir jāatrisina viena sarežģīta lieta – kosmosā, prom no Zemes magnētiskā lauka, ir baiga radiācija, lidojuma ilgums nedēļas/mēneši. Kaut kur bija kalkulācija – lai pasargātu cilvēku no tās radiācijas vajadzēs 1+ metru biezu dzelzbetona aizsargkslāni – varu iedomāties kāds tas lidaparāts izskatīsies, vēl interesantāk kā to “pagrabu” dabūt orbītā :).

Papildus – uz Marsa ar ir švaks magnētiskais lauks – radiācija tātad ir laba :)

+3
0
Atbildēt

1

o_ja3_14 06.12.2014. 08.57

Oriona kapsula ir 3,3 metrus augsts konuss. Tā caurmērs 5 metri. Tas pacēlās 5,8 km augstumā – lielākā augstumā, kādā pēdējo 40 gadu laikā būtu pacēlies cilvēkiem paredzēts lidaparāts. Launch of Orion Paves the Way for NASA’s Return to Human Spaceflight. December 5, 2014 |By Clara Moskowitz. http://www.scientificamerican.com/article/launch-of-orion-paves-the-way-for-nasa-s-return-to-human-spaceflight1/?WT.mc_id=SA_BS_20141205

0
-2
Atbildēt

2

    o_ja3_14 > o_ja3_14 06.12.2014. 15.49

    Esmu smagi kļūdījies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    nomale > o_ja3_14 06.12.2014. 09.49

    5800 km augstumā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu