Pret klaju un apzinātu valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšanu • IR.lv

Pret klaju un apzinātu valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšanu

42
Ilustratīvs foto: Ieva Lūka, LETA
juris_borzovs_lu_lv

Datorikas ekspertu atklāta vēstule Ministru prezidentei Dr. Laimdotai Straujumai

Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) un Latvijas Universitātes Datorikas fakultāte (LU DF) atkārtoti kategoriski iebilst pret interneta balsojuma ieviešanu Latvijas vēlēšanu procesā un uzskata, ka Satiksmes ministrijas 2014.gada 29.jūlija vēstulē Nr.15­01/3116 Finanšu ministrijai pieprasītie 355 718,00 EUR “Interneta vēlēšanu sistēmas priekšizpētes projekta īstenošanai”, atsaucoties uz morāli novecojušo Ministru kabineta komitejas 2013. gada 23. septembra protokollēmumu, ir klaja un apzināta valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana.

Jo:

1. Teorētiskajā datorzinātnē nav zināmi tādi algoritmi, kuru realizācija interneta vidē vienlaicīgi nodrošinātu aizklātu balsojumu un aizsardzību pret atsevišķa balsojuma vai vēlēšanu rezultāta viltojumu, kā arī pasargātu pret vēlēšanu procesa nograušanu, skat. šajos dokumentos un šeit.

Aizklāta balsojuma principa neievērošana pārkāpj Latvijas Satversmes 6. pantu un ANO Vispārīgās cilvēktiesības deklarācijas 21. panta 3. punktu. Vēlēšanu procesa nograušana ir mazākais drauds, bet vēlēšanu rezultātu viltojums var novest līdz valsts neatkarības zaudēšanai.

2. Satiksmes ministrijas koncepcijā „Par interneta vēlēšanu sistēmas izveidi” minētajās paraugvalstīs Igaunijā un Norvēģijā situācija dramatiski mainījusies 2014.gadā. Igaunijas interneta vēlēšanu sistēmas ekspertīze, ko veica pasaules vadošie interneta drošības speciālisti Mičiganas universitātes profesora Aleksa Haldermana vadībā laikā no Igaunijas pašvaldību vēlēšanām 2013.gada oktobrī līdz 2014.gada maijam, uzskatāmi demonstrē plašās ārējo un iekšējo uzbrukumu iespējas viltot gan individuālo balsojumu, gan vēlēšanu rezultātus kopumā, skat. šeit.

Ekspertīzes rekomendācija ir nekavējoties pārtraukt šo sistēmu lietot. 2014.gada jūnijā Norvēģijas valdība pēc 2011.-2013.gados realizēta pilotprojekta nolēma pārtraukt interneta vēlēšanu sistēmas ieviešanu, kā arī jebkādus mēģinājumus to uzlabot, skat. šeit.

Norādām, ka:

1. Vēlēšanu procesā ieviešami tikai tādi e­lementi, kas atbilstoši Satversmes 2. pantam nodrošina Latvijas tautai iespēju kontrolēt vēlēšanu procesa rezultātu kā Latvijas valsts suverēnās varas izpausmi. Piemēram, pieļaujama vēlētāju elektroniska reģistrācija klātienē.

2. Interneta lietošana balsojuma procesā atbalstāma tikai aptaujas tipa atklātos balsojumos, ja individuālo balsojumu saraksts publiski pieejams.

LATA: Jānis Treijs, valdes priekšsēdētājs

LU DF: Prof. Juris Borzovs, dekāns

Prof. Jānis Bārzdiņš

Prof. Jānis Bičevskis

Prof. Andris Ambainis

 

Komentāri (42)

andrejs 03.12.2014. 13.02

Satiksmes ministrijas 2014.gada 29.jūlija vēstulē Nr.15­01/3116 Finanšu ministrijai pieprasītie 355 718,00 EUR “Interneta vēlēšanu sistēmas priekšizpētes projekta īstenošanai”,

——————————–

tā ir tikai tāda sīka naudiņa “izpētei”… Kas notiks, kad sāksies projektēšana un realizācija, bail pat padomaāt! :)

+10
-3
Atbildēt

0

lno 03.12.2014. 12.18

Lūk, kur nauda Dāvja ārstēšanai:) Vēlreiz, bez neitrālu menedžeru palīdzības valsts ielaistās kaites nav ārstējamas, tādēļ valstij vajadzētu atteikties no Augstākās tiesas, tās kompetenci deleģējot Londonas tiesai, jāimportē Tieslietu ministrs un ģenerālprorors, varbūt arī KNAB priekšnieks un Ekonomikas ministrs.

+10
-4
Atbildēt

3

aivars15 03.12.2014. 20.17

Labs raksts/vēstule! Īsi, pa punktiem, saprotami, ar atsaucēm uz pirmavotiem. Patīkami atšķiras no parasti redzētā – gari palagi ar smezglotu un neskaidru loģiku, nez no kurienes parautiem argumentiem.

Žurnālistiem un citiem filologiem jāmācās no matemātiķiem un datoriķiem, kā jāraksta.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu