Lems par Latvijas Radio 6.kanāla izveidi • IR.lv

Lems par Latvijas Radio 6.kanāla izveidi

19
latvijas Radio nams Vecrīgā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Eduards Ozoliņš

Mediju eksperts: Pirms veidot jaunu, jāizvērtē, kā veicies un cik lielu auditoriju sasniedzis šogad izveidotais jaunais radio “Pieci.lv”

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) 5.decembrī plāno spriest par 2015.gada sabiedriskā pasūtījuma apstiprināšanu Latvijas Radio kanāliem, izskatot arī jautājumu par „Radio NABA” atjaunošanu atsevišķā frekvencē Rīgā kā Latvijas Radio 6 (LR6). Mediju eksperts Sergejs Kruks norāda, ka vispirms NEPLP būtu nepieciešams izvērtēt, cik lielu auditoriju ir sasniedzis šogad izveidotais jaunais radio “Pieci.lv” (LR5), kā arī tā saturiskos un finansējuma aspektus.

NEPLP un Latvijas Radio pārstāvji skaidro, ka abi radio „NABA” un jauniešu radio Latvijas Radio 5 – esot pārāk atšķirīgi, lai varētu turpināt skanēt vienā kanālā.

Decembra sākumā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija plāno uzklausīt NEPLP ziņojumu par LR5 līdzšinējo darbību. Rīgas Stradiņa universitātes profesors un mediju eksperts Sergejs Kruks, kurš padziļināti pētījis radio nozari, sarunā ar Ir.lv norāda, ka pagaidām trūkst informācijas, kādu auditoriju reāli sasniedz LR5, un, pirms lemt, būtu jāsaprot, ko radio grib panākt un vēstīt auditorijai sabiedriskā kanāla ietvaros.

„Tas izskatās pēc tā, ka katram cilvēkam vajag atsevišķu vienību. Ja LR5 veidojās, kaut kādā ziņā izaugot no „NABA”, jāapspriež jautājums, cik šie kanāli ir līdzīgi, kas ir kopīgs un kā veidot vienu stipru programmu,” skaidro Kruks un apšauba, vai arī NEPLP zina, kāda auditorija tiek sasniegta.

Viņš atzīst, ka radio „Pieci.lv” ir veiksmīgāki un mazāk veiksmīgi satura piemēri, bet tur skanošais pirms lēmuma pieņemšanas būtu jāizvērtē, jāsaprot, kas ir abu kanālu iedomātā un reālā auditorija: „Šobrīd varam izteikt tikai varbūtības. Nepieciešams mērķauditorijas pētījums.”

Arī komercmedijus apvienojošā Latvijas Radiorganizāciju asociācija (LRA) jauna sabiedriskā radio kanāla izveidi sauc par pārsteidzīgu un vēlas, lai vispirms tiktu izvērtēti jau sāktie projekti: „Vēlētos, lai sabiedriskais radio izvērtētu līdzšinējo radio „Pieci.lv” darbību sabiedriskā labuma kontekstā,” Ir.lv stāsta asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka.

Mediju eksperte Anda Rožukalne norāda uz tendenci radio veidoties par nišas kanāliem. Šādā kontekstā iecere esot laba, lai saglabātu „Radio NABA” zīmolu. Par vienu no radio „Pieci.lv” problēmām viņa min pārāk plašo mērķauditoriju, kas rada grūtības sabalansēt jēgpilnu saturu ar izklaidi, bet “NABA” programmu vērtē kā iespēju veidot atšķirīgu, padziļinātu saturu.

Lai arī LR6 būs jāpilda sabiedriskais pasūtījums, šāda kanāla izveide stratēģijā nav paredzēta, intervijā portālam Ir.lv atzīst NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants. 2014.gada sabiedriskais pasūtījums un projekts par Latvijas jaunā sabiedriskā elektroniskā medija izveidi paredzēja jauniešu radio LR5 pilnveidošanu, kura ietvaros turpina attīstīties arī „Radio NABA”, kas LR5 saturu bez valsts finansējuma veidoja jau no 2002.gada. Dažādu subkultūru satura iekļaušanu paredz arī LR5 koncepcija, kur plānots sasniegt ikvienu no mērķauditorijas (15 – 30 gadu vecos) pārstāvjiem.

Vienlaikus Dimants ieceri par LR6 izveidi dēvē par „soli pareizajā virzienā”, jo nevarot prasīt sasniegt 100 000 klausītāju auditoriju, ko paredz LR5 koncepcija, un programmā iekļaut arī alternatīvo „NABA” saturu. Arī Latvijas Radio valdes loceklis Jānis Siksnis uzskata, ka abu programmu atšķirīgais formāts varētu būt viens no LR5 zemo reitingu iemesliem.

TNS dati par kopējo nedēļas auditoriju liecina, ka šovasar LR5 klausījušies 23 000 cilvēku jeb 1,3%. Laikā, kad „NABA” Rīgas frekvencē skanēja ar pilnu jaudu, vidējais rādītājs bijis no 25 000 līdz pat 36 000 klausītāju. Tomēr nav skaidrs, vai šādu auditoriju varētu sasniegt arī LR6, jo brīvā frekvence ir mazjaudīga. Tieši frekvences nekomerciālo raksturu NEPLP loceklis Dainis Mjartāns min kā vienu no argumentiem, kāpēc to varētu nodot “NABA” rīcībā, lai veidotu alternatīva satura kanālu.

“Radio NABA” vadītājs Madars Štramdiers uzsver programmas saturisko daudzveidību un apliecina gatavību atsākt skanēt FM viļņos 24 stundas diennaktī. Viņš norāda, ka “NABA” radio “Pieci.lv” skan tikai 32 stundas nedēļā: „Programma tika ļoti „saspiesta”, bet mūsu potenciāls ir stipri lielāks, un „NABA” mūzikas raidījumu spektrs Eiropā ir unikāls,” Ir.lv stāsta Štramdiers un skaidro, ka programmu turpina balstīt Latvijas Universitāte, bet “NABA” ir atvērta sadarbībai arī ar citām augstskolām vai institūcijām.

Saeima LR5 trīs gadu darbībai piešķīrusi teju 1,9 miljonus eiro. Tagad viedokļi dalās, vai daļu no tā varētu nodot arī LR6. Patlaban plānots, ka kanāla darbību finansētu Latvijas Universitāte, nodrošinot minimāli nepieciešamās apraides, telpu un tehniskās izmaksas.

Rožukalne teic, ka šajā gadījumā neredz nekādus argumentus, kāpēc vienam dot, otram nedot. Princips naudas piešķīrumam LR6 varētu būt līdzīgs kā ar sabiedriskā pasūtījuma nodošanu komerctelevīzijām, tikai šoreiz tas būtu radio kanāls, kas uzrunā noteiktu jauniešu auditorijas daļu.

Tomēr „Radio NABA” vadītājs Štramdiers uzskata, ka vismaz LR6 apraides izmaksas būtu jāatvēl no valsts budžeta – tas būtu ap 22 000 eiro gadā. Latvijas Radio gan neparedz, ka tuvākajā nākotnē LR6 attīstībai varētu tikt ieguldīti radio līdzekļi. Patlaban no “Pieci.lv” līdzekļiem par „NABA” raidījumiem tiek maksāts 3400 eiro mēnesī.

„Ceru, ka ilgtermiņā mēs nonāksim pie tā, ka 6.kanāls ir pilntiesīga struktūrvienība un tur strādājošie ir Latvijas Radio darbinieki, bet šobrīd radio ir ļoti daudz citu vajadzību,” stāsta Siksnis.

 

Komentāri (19)

Krotow 10.12.2014. 00.58

Zāģis ir pret cilvēktiesībām un Brisele to nesapratīs :))) Ja nopietni – ar aizliegšanu vien situāciju neuzlabosies. Tas beigsies tikai ar vietējo dusmām, ka līdz šim valsts dienesti nevarēja nodrošināt centrālo mediju pieejamību, bet tagad vispār nogriež iespēju kaut ko skatīties. Kam tas spēlēs par labu, nav daudz jāmin. Galu galā tie dekoderi nav tik dārgi un nav arī tik daudz apgādājamo, lai šādu vienreizēju pirkumu valsts nevarētu atļauties. Kādos mēslos tik nenotērē miljoniem nodokļu naudas. Šis vismaz būs lietderīgs līdzekļu tēriņš ilgtermiņa mērķim.

0
0
Atbildēt

0

lama 28.11.2014. 08.45

Lems par Latvijas Radio 6.kanāla izveidi

_______________________

Staņislavs?

0
0
Atbildēt

0

Krotow 28.11.2014. 17.59

Par to naudu lai nopērk un izdala digitālās TV dekoderus Latgales pierobežas iedzīvotājiem. Tas nav normāli, ka Latvijas austrumos ir plašas teritorijas, kurās pašu valsts medijus ne redz ne dzird.

0
-1
Atbildēt

1

    canoss > Krotow 29.11.2014. 00.56

    Itresanti kapēc viņiem izdalīt, bet man bija jāpērk? Tur drīzāk jāuzliek zāģi kā to krievi darīja lai neskatāmies zviedru tv un ļauno rietumu radio.

    Vienīgi ar satalītu būs problēma, bet vai daudziem latgalē ir tādi satalīti šaubos, ja vien Viasat jau nav pacenties tos pa velti salikt lai tik iegūtu klientūru, jo tos 24 mēnešus paciešas tad iekārta izpirkta un bik šķīvi pavēršam uz KF pusi un bliežam ar KF ruporu pa savām smadzenēm ka prieks kur tu biji vakar?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu