Lietuva par satiksmes bloķēšanu uz robežas izsauc Krievijas vēstnieku • IR.lv

Lietuva par satiksmes bloķēšanu uz robežas izsauc Krievijas vēstnieku

34
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite Krieviju nosauca par "teroristisku valsti". Foto: AFP/LETA

Lietuviešu auto bloķēšana sākusies pēc tam, kad Grībauskaite nosauca Krieviju par “teroristisku valsti”

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs pirmdien izsaucis Krievijas vēstnieku Lietuvā Aleksandru Udaļcovu, lai noskaidrotu, kāpēc uz robežas ar Krieviju tiek apturētas lietuviešu automašīnas, vēsta LETA/ELTA.

Kopš piektdienas satiksme uz robežas ar Kaļiņingradu automašīnām ar Lietuvas numurzīmēm esot krietni ierobežota, kamēr transporta līdzekļiem ar Krievijas numurzīmēm robežu izdodas šķērsto bez liekām problēmām.

Ārlietu ministrs uzskata, ka šāda situācija nav pieņemama. “Pirmdien mēs izsauksim Krievijas vēstnieku, lai viņš paskaidrotu radušos situāciju, jo oficiāla informācija, kā parasti, nav pieejama”, piebilda Linkēvičs.

Linkēvičs aģentūrai BNS teicis, ka no Krievijas nav saņemta nekāda oficiāla informācija.

Paziņojumi par Lietuvas automobiļu apgrūtinātu iebraukšanu Kaļiņingaradas apgabalā sekoja dienu pēc tam, kad Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite nosauca Krieviju par “teroristisku valsti”. Uz šiem izteikumiem Krievijas Ārlietu ministrija atbildēja ar aicinājumu Lietuvas valsts vadītājiem “samazināt komjauniešu degsmi”.

Grībauskate paskaidrojusi, kāpēc viņa Krieviju nosaukusi par teroristisku valsti, tomēr Krievijas politiķu izteikumus par šo tēmu viņa nekomentēja, ziņo LETA.

“Mēs visi redzam, kā uzvedas mūsu kaimiņš, Ukrainas kaimiņš. Kaimiņvalsts, kura starptautiskās tiesības un pienākumus uzskata par svarīgiem, nedrīkst šādi uzvesties. Mēs redzam, ka šodien Krievijas armija, Krievijas karavīri atrodas Austrumukrainā, kamēr tā atklāti melo, noliedzot savu klātbūtni. Tāda valsts, kas saviem karavīriem liek noņemt atpazīšanas zīmes, kas izvieto savus bruņotos spēkus un smagos ieročus bez jebkādas identifikācijas, ir valsts ar visām starptautiskā terorisma iezīmēm,” kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu paziņoja Grībauskaite.

Grībauskaite ceturtdien intervijā Lietuvas radio Krieviju nosauca par teroristisku valsti un brīdināja – ja agresija Ukrainā netiks apturēta, tā var izplatīties tālāk.

“Lietuva ir viena no valstīm, kas nesen veikusi sarežģīto ceļu uz neatkarības atgūšanu. Šodien mēs zinām, ka Ukraina cīnās par mieru Eiropā par mums visiem. Ja teroristiskā valsts, kas piedalās neslēptas agresijas īstenošanā pret savu kaimiņvalsti, netiks apturēta, tad agresija Eiropā izpletīsies vēl tālāk,” brīdināja Lietuvas prezidente.

Svētdien Lietuvas robežsardze informēja, ka no Kaļiņingradas apgabala Krievijā atpakaļ uz Lietuvu braucošie autovadītāji stāstījuši, ka Krievijas pusē pārbaudes viņiem ilgušas stundām ilgi. Pēc Lietuvas robežsargu ziņām, Krievijas puse šādu rīcību skaidro ar jaunas muitas informācijas sistēmas problēmām, kas darbojoties ar pārtraukumiem.

Lietuvas autopārvadātāju asociācija “Linava” svētdien paziņoja, ka pārvadātāji nav saskārušies ar lielām problēmām.

 

Komentāri (34)

traductrice 24.11.2014. 13.08

pagājušās nedēļas nogalē gadījās būt Dundagas pusē. Skumjš notikums – pavadījām pēdējā gaitā man patālu radu. Vīramāte teica, kapi esot “krieva republikā”. Sākumā nesapratu, ko tas nozīmē. Bet, braucot uz nomaļajiem kapiem, mani pārņēma sirreāla sajūta. ABĀS ceļa pusēs ik pa 10(!) metriem salikti brīdinājuma stabi – teritorijā ieiet aizliegts, visur mežā saliktas videonovērošanas kameras. Teritorija milzīga – daudzu kilometru garumā. Tā nu mēs braucām šajā “krieva republikā” pa šauro koridoru uz mazo anklāvu meža viducī, kas krievam vēl nepieder. Cilvēki tajā pusē esot iebaidīti. Kas negrib pārdot zemes īpašumus, tiem piemetoties “uguns nelaime”. Kāda ogotāja, kas nesankcionēti iegājusi mežā, jau nākamajā dienā izskaitļota un “vesta pie prāta”. Ieklīdušie kaimiņu suņi un kaķi (jā, arī tie) tiek nošauti (pareizi, likuma nezināšana neatbrīvo no atbildības – tas par kaķiem un suņiem, kas neprot izlasīt brīdinājumus). Tāda, lūk, krieva “investora” (plikas zemes uzpircēja) izpratne par zemes apsaimniekošanu.

Es ne velti pieminēju Dundagu – Latvijas rietumu malu. Milzīga tās teritorija ir izgriezta no Latvijas kartes, jo “vietējais” tur vairs nevar spert kāju. Tā zeme pieder “investoram” un saucas “krieva republika”. kas notiek Latgalē – baidos pat iedomāties.

Lietuvas prezidenti uztrauc leišu mašīnu “ķerstīšana”, mūsējo neuztrauc pat tūkstošiem hektāru teritorijas izgriešana no kartes.

+10
0
Atbildēt

2

    andrejs > traductrice 24.11.2014. 20.11

    Laikam jau neizliksies par pamuļķīti, kas nezin, kas pie tā ir vainīgs un būtu uzmaucami uz mieta?

    ———————————————-

    es domāju, ka izliksies. Šitie savējos nekritizē.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > traductrice 24.11.2014. 13.19

    traductrice

    Laikam jau neizliksies par pamuļķīti, kas nezin, kas pie tā ir vainīgs un būtu uzmaucami uz mieta?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

lno 24.11.2014. 19.08

Kijeva un Viļņa ir vienojušās, ka Lietuva jau tuvākajā laikā piegādās Ukrainai bruņojumu, vēsta laikraksts “Eiropeiskaja Pravda”.

Par to preses konferencē Kijevā pēc tikšanās ar Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti pirmdien paziņojis Ukrainas prezidents Petro Porošenko.

“Mēs vienojāmies par konkrētu ieroču konkrētu elementu piegādēm Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Tā ir reāla palīdzība,” paziņoja Porošenko, nekonkretizējot, kas tieši tiks piegādāts.

http://www.delfi.lv/news/world/other/lietuva-piegadas-ukrainai-ierocus.d?id=45260436#ixzz3K0TF7bSV

+1
0
Atbildēt

0

v_rostins 24.11.2014. 12.46

Lietuvai ir jaaptur Krievijas tranzīts uz Karalaučiem. Lai brauc pa jūru.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu