Demokrātija nav spēle • IR.lv

Demokrātija nav spēle

60
Balsotāja 12.Saeimas vēlēšanās. Foto: Ieva Lūka, LETA
Gunārs Nāgels

Jāsāk pārrunas par vēlēšanu sistēmas reformu, kas dotu iespēju vērtēt katru kandidātu atsevišķi.

Demokrātija ir varens spēks. Bet tas darbojas, ja tam ļauj darboties. Bieži dzirdam teicienu, ka demokrātija nozīme to, ka valda vairākums. Jaunās demokrātijās bieži aizmirst, ka vēlēšanas nav tikai tādas kā tautas skaitīšanas, lai noskaidrotu, kura puse ir spēcīgāka, un vajadzības gadījumā varētu šo spēku izmantot, lai iznīcinātu vai vismaz apklusinātu opozīciju.

Mēs visi redzējām bēdīgās sekas Ēģiptē, kad Arābu pavasara gaisotnē 2011.gadā demokrātiskās vēlēšanās uzvarēja Musulmaņu brālība (ar savu Brīvības un taisnības partiju), bet tās turpmākā rīcība liecināja, ka bija aizmirsts par to lielu vēlētāju daļu, kura neatbalstīja Musulmaņu brālību. Iznākums bija tāds, ka Ēģipte atkal ieguva militāru valdību un Musulmaņu brālība tika izsludināta par teroristu organizāciju.

Kad ziņo par vēlēšanu rezultātiem, parasti uzskaita, cik vēlētāju (vai kāds procents) balsojuši PAR katru konkrētu partiju. Bet mūsu sadrumstalotā politikas pasaulē parasti paliek novārtā citi apsvērumi, proti, ka vēlētājs varētu būt PRET vienu vai vairākām partijām, un būtu apmierināts ar jebkuru citu iznākumu.

Vēlēšanu sistēmas mēdz būt dažādas – mazi vēlēšanu iecirkņi, kur katrā ievēl tikai vienu deputātu, vai lieli vēlēšanu apgabali, kur ievēl vairākus deputātus. Ja Latvijā ir iespējams balsot tikai par VIENU partiju (vai sarakstu), tad Austrālijā ir iespēja precīzāk izteikt savas vēlmes, un neradīsies tāda situācija, ka balsis ies zudumā, ja balsotāja izvēlētais saraksts paliek aiz strīpas.

Austrālijā neviena derīga balss neiet zudumā, jo vēlētājam ir iespēja pilnībā izklāstīt savas atbalsta nianses, ierindojot visus kandidātus vēlamības secībā. Latvijā bieži dzird sūdzību, ka nav bijis iespējams izvēlēties labākos kandidātus no atšķirīgām partijām, jo varēja balsot tikai par vienu partiju. Austrālijā turpretī ir brīva izvēle – sarindot kandidātus, kā vēlies, neskatoties uz partiju piederību.

Tagad, kad Saeimas vēlēšanas ir veiksmīgi nokārtotas, un ir vairāki gadi līdz nākamajām, ir īstais brīdis sākt pārrunas par vēlēšanu sistēmas reformu – dot mums iespējas izlauzties no partiju žogiem un vērtēt katru kandidātu atsevišķi.

Neaizmirsīsim, ka Satversmē politiskās partijas ir minētas TIKAI 102.pantā, kurš nodrošina ikvienam tiesības „apvienoties biedrībās, politiskās partijās un citās sabiedriskās organizācijās”.

Demokrātija nav spēle – tā ir mūsu spēks.

Autors ir laikraksta “Latvietis” Austrālijā redaktors

 

Komentāri (60)

rinķī apkārt 04.11.2014. 09.13

Latvijā ar vēlēšanu sistēmu viss ir kārtībā, arī ar prezidenta ievēlēšanas kārtību viss ir labi, Saeimai atlicis vien nobalsot par to, ka Saeima prezidentu ievēl atklātās vēlēšanās. Vārdu sakot nevajag graut valsti,proti, mainīt Satversmi, ja viss strādā.

Bet raksta virsrakstam es piekrītu – demokrātija tiešām nav spēle un tas būtu jāatgādina gan deputātiem, kuri raksta likumus un varas struktūrām, kuri pilda šos likumus. Runa ir par visatļautību, kura valda Latvijā, un maskējas zem vārda un rīcības brīvības saukļiem. Runa ir par to, ka Latvijā Latvijas valsts iekšējais ienaidnieks lozungus par demokrātiju pārvērš ieročos, kurus vērš pret pašu valsti.

+12
-2
Atbildēt

22

    dzeris49 > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.41

    Un kāds te sakars ar Āfriku?

    Kāpēc nesalīdzini ar Somiju, Zviedriju, Norvēģiju, Šveici, Vāciju, utt., kuras ir augstākās pozīcijās gan pēc preses un vārda brīvības, gan pēc dzīves līmeņa?

    Un, saprotams, ka mums to demokrātiju daudzi saprot kā visatļautību, kaut, demokrātija nav tikai brīvas vēlēšanas, bet, galvenais, kā tu teici, dzīve pēc noteikumiem.

    Un tie noteikumi ir procedūras ievērošana, tiesiskums, likumība, pie kam tādi, kas atteicas uz visiem, neatkarīgi no viņu stāvokļa.

    Un kāpēc, domā, mums demokrātiju, bieži vien, saprot kā visatļautību?

    Tāpēc, ka mums, lielā mērā, iztrūkst tas tiesiskums un tas “viens likums visiem”,be, drīzāk, valda tiesiskais nihilisms, kas izpaužqas kā pilnīgi astklāta korupcija, par kuru pat negrasās nevienu sodīt, un kuru atbalsta, tieši vai netieši, politiskā elite, un tā ir mūsu politiskās elites vaina, kas nespēj vai, drīzāk, negrib to novērst, un protams, arī sabiedrības vaina, kas nesaprot, ka korupcijai un viņu dzīves līmenim ir tiešs sakars, tas par Lemberga elektorātu.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    aivarsk > rinķī apkārt 04.11.2014. 11.16

    Austras koks Nepiekrītu, aivarsk, par atklātu balsošanu. Vēlētājiem ir jāzina, par ko balso viņu pārstāvji

    ________________________________________

    Mēs atkal gribam cīnīties ar sekām, ne cēloņiem! Ja ievēlētu godīgus un uzticamus deputātus, kuri nepakļautos partijas sponsoru diktātam, bet savai sirdsapziņai un Latvijas interesēm, kā toreiz, kad Čaksti ievēlēja, tad nebūtu vajadzīga cīņa ar sekām.

    Taču atklāta balsošana ir ideāla balsu pirkšanai un deputāta kontrolei.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 04.11.2014. 11.22

    “Batjkas” sarunas ir dokumentāli fiksētas.

    Un Lūsis deklarāciju iesniedza, bet, tur nav it nekas par viņa miljonu vētajiem darījumiem, kurus skaidrot viņš atsakās.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.16

    īsti nesapratu vienu – ko tu apzīmē kā “visatļautību”?

    Ja totālo korupciju un korumpēto amatpersonu nesodamību pat gadījumos, kad tie nodara valstij milzīgus zaudējumus, tad piekrītu.

    Ja ar to domāta preses un vārda brīvība, brīvība kritizēt varu, tad tas ir galīgi garām.

    Pastāv acīmredzama atkarība – kur lielākas šīs brīvības, tur augstāks dzīves līmenis.

    Un Kremļa propagandu, tas, saprotams, neattiecas.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    aivarsk > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.34

    Austras koks

    Tautas vēlēts prezidents ir ideja “absolūti garām”.

    _________________________

    pilnīgi piekrītu!!!

    Garām ir arī atklāta balsošana par personālijām, kura mums debilu pārpratumu dēļ ir ieviesta.

    Piemērs :

    Izvirzīti divi kandidāti ģenerālprokurora, (VK, Prezidenta, vai jebkādā amatā).

    Viens ir ļaunatminīgs, agresīvs, bet otrs taisnīgs, godīgs un piedodošs personīgam pāridarītājam. Abiem sākotnēji līdzīgs atbalsts. Atklāta balsošana – kuru ievēlēs?

    Cilvēki, jau nav pašnāvnieki!

    Bez tam, neētiski ir atklāti nobalsot pret cienījamu cilvēku. Ja piemēram, prezidenta amatam hipotētiski tiktu izvirzīts Jānis Stradiņš un Alvis Hermanis (nu tikai par piemēru).

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 04.11.2014. 11.28

    sarunas, kurās piedalās Straume? :) vai tomēr fiksētas krievu bandītu sarunas, kurās tie latviešu politiķus apsaukā visādos vārdos? :)

    ————————————

    Batjkas” sarunas ir dokumentāli fiksētas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.57

    Manas angļu valodas zināšanas ir ierobežotas, bet, cik es sapratu, tur tiek runāts arī par to, ka ekonomiskas brīvības vien nenodrošina labklājību, tām jāiet kopā ar politiskām un individualām brīvībām, vispār es taisni par to arī runāju, preses, vārda, uzskatu brīvība taisni pie tām arī pieder.

    Te nedrīkst jaukt to, ko krieviski sauc “svoboda”, kas, īsi pasakot, ir brīvība, bet, ar ierobežojumiem, un “voļa” – brīvība bez bremzēm.

    Atzīstos, to rakstu pirmo reizi pavirši pārskatot, laikam īsti nesapratu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > rinķī apkārt 04.11.2014. 22.36

    dzeris49

    “Batjkas” sarunas ir dokumentāli fiksētas.

    __________

    Vai mēs, smirdīgais krievu pederast, cilvēces atkritum, STS un zarnu infekciju perēkli, drīkstētu uzzināt, kāda batjkas un kādas sarunas ir fiksētas ?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 04.11.2014. 11.03

    Un kāpēc, domā, mums demokrātiju, bieži vien, saprot kā visatļautību?

    ————————–

    ir piemēri. Kaut vai ozoliņa piekoptā melu tiražēšana par “batjkas sarunām”, un līdzīgi gadījumi. Jaunākais – meli par to, ka Lūsis neesot iesniedzis amatpersonas deklarāciju.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > rinķī apkārt 04.11.2014. 11.45

    dzeris49 “Batjkas” sarunas ir dokumentāli fiksētas.

    _____________

    Batjka ir degradējies tips, bet neesmu manījis, ka viņa sarunas būtu fiksētas. Vari dot atsauci?:)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > rinķī apkārt 04.11.2014. 12.25

    Nu pameklē pats, kaut kas saistīts ar Jūrmalgeitu, man negribas.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lama > rinķī apkārt 04.11.2014. 19.32

    nezināt, ka rakstu ieliku kā atbalstu jūsu tēzei, bet maucat tik pretī, jo es esmu NA piekritējs? :) ..

    ___________________________

    Protams.

    Bet:

    Džeris noskurinājās un devās tālāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 12.41

    dzeri, Jūrmalgeitā nav Straumes sarunas, tur kaut kādi citi savstarpējā sarunā viņu nodēvē par baķku. Pie tam, tas pat nenozīmē, ka viņam ir tāda iesauka, un ka viņu kāds tā uzrunātu. Tā viņu savstarpējās sarunās citi varbūt pat tikai saukāja.

    Lai kāds kretīns nebūtu Straume, Jūrmalgeitā viņš tomēr neparādās.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.40

    ra – par atklāto prezidenta ievēlēšanu

    Ja šaja balsojumā būtu iespējams “izslēgt” partijas disciplīnu, tad varētu arī atklatas vēlēšanas. Bet ta ka ir patreiz, ka lemumus pieņem šaurs personu loks un talāk uzspiež ar koalīcijas līgumu un partijas disciplīnu … labāk tomēr, lai balsošana ir aizklāta. (citādi šorīt sēdi vadītu Zatlers)

    Par pašu vēlēšanu sistēmu – svītrojumu sistēma dod lielas priekšrocības neaktīviem, nepazīstamiem cilvēkiem – jo īpaši tādiem, kas ir negodīgi pret saviem partijas biedriem un taisa privatās vēlēšanu kampaņas (Junkurs ir spilgtākais piemērs – ne viņš uzstājies Saeimā, ne pie likumprojektu izstrādes darbojies – plika balsošanas mašīna citu rokās). Manuprāt – pareizāk būtu atteikties no svītrojumiem, atstāt tikai plusus. Nu ja kāds šausmīgi gribēs nobalsot pret – tad lai velk visiem citiem plusiņus.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.22

    Visatļautība, demokrātija, vārda brīvība un propaganda ir dažādas lietas.

    Demokrātija ir dzīve pēc noteikumiem, bet pie mums daudzi demokrātiju saprot kā dzīvi bez noteikumiem, visatļautību.

    Vārda brīvība ir tiesība paust dažādus uzskatus, bet vienlaicīgi – runāt patiesību. Propaganda vienmēr satur tendenciozitāti kā minimums, bet lielākoties arī melus lielākā vai mazākā mērā. Meli nav viedoklis, un melu izplatīšana nav vārda brīvība, tādēļ propagandu ir tiesība aizliegt un ierobežot, un tas nebūs vārda brīvības pārkāpums.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.25

    dzeris: Pastāv acīmredzama atkarība – kur lielākas šīs brīvības, tur augstāks dzīves līmenis.

    _________________________

    Tā varētu būt. Šeit viens rakstiņš saistībā ar šo lietu par Āfriku – Africa: A Tragic Continent – http://townhall.com/columnists/walterewilliams/2014/10/29/africa-a-tragic-continent-n1910507/page/full

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.50

    Nepiekrītu, aivarsk, par atklātu balsošanu. Vēlētājiem ir jāzina, par ko balso viņu pārstāvji. Tādējādi, es varu izdarīt nākamajās vēlēšanās izvēli, vai joprojām balsot par savu iepriekš vēlēto partiju, kā arī kuriem likt plusus un mīnusus.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.44

    dzeri, ar Āfriku sakars tāds, ka to rakstu vajag izlasīt – tur uz Āfrikas piemēra tekstu caurvij doma, ka labāk dzīvo tur, kur ir lielāka brīvība, tas ko jūs teicāt. Jeb jūs nemaz neizlasījāt un nezināt, ka rakstu ieliku kā atbalstu jūsu tēzei, bet maucat tik pretī, jo es esmu NA piekritējs? :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 04.11.2014. 11.50

    Austras koks Pilnīgi piekrītu tam, ka sarīkot prezidenta vēlēšanas tautai, tā ir spēle ar valsti.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 09.56

    Pilnībā pievienojos riņķī apkārt.

    Vien piebildīšu, ka salikt kandidātus no dažādiem sarakstiem vienā listē ir absolūti nepareizi. Kā tie kandidāti strādās kopā, ja viens piemēram ir socdems ar vēlmi spēcīgi regulēt ekonomiku, otrs labējs ar vēlmi pēc iespējas maz regulēt ekonomiku?

    Nav jābalso par cilvēkiem, ir jābalso par principiem – kādu ekonomiku vēlies redzēt, kādu ģeopolitisko virzienu, kādu kultūras un valodas politiku utt. Tādēļ partiju vēlēšanu sistēma ir ļoti normāla. Un kandidātus, tie kas vēlas, var regulēt partijas iekšienē. Var diskutēt par plusiņu mīnusiņu sistēmu un tās uzlabošanu (piemēram, cik sver viens plusiņš un mīnusiņš), bet visā visumā mums ir ļoti laba vēlēšanu sistēma.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.02

    Vēl iekomentēšu par tagad aktuālu jautājumu – tautas vēlētu prezidentu:

    Tautas vēlēts prezidents ir ideja “absolūti garām”. Vismaz, kamēr šeit joprojām dzīvo 25-30% kolonistu.

    Izspēlējam piemēru.

    Kā zinām, prezidenta vēlēšanās, ja pirmajā kārtā neviens kandidāts nedabū 50+1, tad ir otrā kārta, kur piedalās divi visvairāk balsis ieguvušie.

    Pieņemam, ka vēlēšanās piedalās Ušakovs, Lembergs, Levits, Sudraba, Āboltiņa un vel kādi pāris kandidāti, kas piemesti latviešu balsu šķaidīšanai.

    Pirmajā kārtā rezultāts varētu sanākt, piemēram:

    Ušakovs 30%

    Lembergs 20%

    Levits 19%

    Āboltiņa 12%

    Sudraba 8%

    Kandidāts x 5%

    Kandidāts y 4%

    2% nederīgu balsu.

    Un re – otrajā kārtā jābalso par Ušakovu un Lembergu. Respektīvi, normāli cilvēki var iet nošauties. Tad varbūt vienreiz saprastu cilvēki, ko nozīmē balsot par mazāko ļaunumu, un nebļaustītos, ka Saeimā ir jābalso par mazāko ļaunumu.

    Līdz ar to, ņemot vērā šāda vai līdzīga piemēra reālu iespējamību, kamēr Latvijā ir tik daudz kolonistu, esmu absolūti pret tautas vēlētu prezidentu.

    Pirmkārt ir cita lieta jāizdara – prezidenta vēlēšanu balsojums Saeimā jāpadara atklāts.

    Un ja tā padomājam – Saeimu tomēr ievēl vairākums, un gandrīz katrs vēlētājs dabū kādu, kas ir līdzīgās domās kā viņš un viņu pārstāv. Prezidents ir viens, un ņemot vērā sadrumstalotību, prezidentu faktiski ievēl mazākums un pārējo vēlētāju intereses vispār paliek aiz borta.

    Nepatīk man ideja par tautas vēlētu vienu personu valsts priekšgalā, jo nevar viena persona būt tāda, kas apmierina vairākumu. Ja tā gadās, tad tas ir izņēmums. Tādēļ esmu PRET TAUTAS VĒLĒTU PREZIDENTU, kur nu vēl, ja šim amatam palielina pilnvaras. Partijas ir vairākas, un kašķējoties rezultātā tomēr izveidojas kāds kompromiss, kas nāk par labu vairākumam vai vismaz zināmā mērā nodrošina kaut cik sabalansētu visu pušu interešu ievērošanu, bet ja viena persona pieņem lēmumus, tad ne tur ir diskusijas, ne iespējas ietekmēt lēmumu.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > rinķī apkārt 04.11.2014. 10.13

    Vai, un re kur tepat blakus rakstā labs piemērs, ko nozīmē ieviest tautas vēlētu prezidentu – “Čehijas prezidents radio slavē Putinu un rupji lamājas” – http://www.ir.lv/2014/11/4/cehijas-prezidents-radio-slave-putinu-un-rupji-lamajas

    Pie tam valstī, kur nav krievu kolonistu. Čehi 2012. gadā ieviesa tautas vēlētu prezidentu :))

    +12
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 04.11.2014. 10.15

Kolēģi!

Pretruna pretrunas galā!!!

Kas zina, kā vēlēšanu sistēmas maiņa izmainīs Saeimas sastāvu?

Ja vajadzētu izšķirties starp kreisajiem/labējiem, konservatīvajiem/liberāļiem, nebūtu problēmu – visiem mērķis viens – labāka valsts, tikai ceļi dažādi.

Latvijas gadījumā ir pavisam citādi – ir politiski spēki, kas iestājas par Latviju un ir tādi, kas iestājas pret Latviju. Tādas situācijas nav faktiski NEVIENĀ pasaules valstī!

Vēlēšanu sistēmas čakarēšana mums var beigties klasiski – gribējām, kā labāk, sanāca kā vienmēr!!!

http://www.ir.lv/blogi/politika/mazoritara-velesanu-sistema-vai-labak-tomer-ne

+7
-1
Atbildēt

0

dzeris49 04.11.2014. 09.19

Austrālijā esot arī sistēma, ko tagad grib ieviest arī Lielbritānijā – katrs nodokļu maksātājs saņem valdības atskaiti, kādiem mērķiem tiek izlietota viņa nauda, ko viņš samaksājis nodokļos, ar konrētiem cipariem, to nu gan gribētos ļoti redzēt arī Latvijā, jādomā, tas daudziem liktu padomāt, cik pareizi mums tiek izlietota valsts nauda.

Kas attiecas uz to vēlēšanu sistēmu, kad vēlētājs, ja es pareizi sapratu, drīkst balsot par konkrētu personu no jebkura vēlēšanu saraksta – no vienas puses, it kā pareizi, no otras puses, ņemot vērā Latvijas elektorāta īpatnības, vai tikai tas nebeigsies ar populistu savēlēšanu no visiem sarakstiem.

Jau tagad, Kaimiņu, kas neko vispār nav darījis, ievēl, bet Āboltiņu, var jau pret viņu izturēties dažādi, bet, viņa ir reāli darījusi, pareizi vai nepareizi, var strīdēties, neievēl, manuprāt, strīdīgs jautājums, vai Latvijā šī sistēma ko uzlabos.

īstenība, plusu un mīnusu sistēma arī ir kaut kas līdzīgs, tikai, ne tik plašā mērogā, un arī pret to attieksme divējāda.

Drīzāk, jācīnās par lielāku demokrātiju visās partijās, lai tur lēmumus nepieņem pāris cilvēki, kuriem aiz muguras sponsori un “pelēkie kardināli”, tātad, pret politisko korupciju un korupciju vispār, tā ir lielākā Latvijas nelaime, nevis vēlēšanu sistēma, un taisni to politiskā elite nedara, jo tās daļa pati ir korumpēta.

Un otrs – demokrātijas priekšnoteikums, tomēr, ir izglītots un domājošs vēlētājs, savādāk tā pārvēršas par ohlokrātiju – Venecuēla, Bolīvija, Deitrota, utt., un Latvijā ar to ir, kā ir, tāpēc, otrs mērķis būtu sabiedribas informēšana un izglītošana.

+8
-3
Atbildēt

18

    Ēriks > dzeris49 04.11.2014. 15.44

    Jau iegūstot neatkarību, mūsu trimdas gaišākie prāti brīdināja nekādā gadījumā nenodarboties Latvijā ar industriālo graudkopību un piena lopkopību, jo šajās nozarēs mēs nekad nevarēsim Pasaules tirgū konkurēt. Ir pagājuši 20 gadi, kopš Dr. agr. Jura Zušēvica grāmatas „Ievads agrārpolitikā” izdošanas. Par tās eksistenci uzzināju gluži nejauši, pērn lasot Bilskas pagastā dzimušā ASV Indiānas pavalsts universitātes profesora, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktora Jāņa Labsvīra atmiņas (fragments ilustrācijā). Sazinājos ar Zemkopības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļu – tur par šādas grāmatas eksistenci neko nezināja, bet apsolījās pameklēt. Par brīnumu, viens eksemplārs Zemkopības ministrijā atradās. Man bija izdevība grāmatu izlasīt. Piemēram, Dr. agr. J. Zušēvics: „Spriežot no Rietumeiropas lauksaimniecības attīstības pēckaŗa posma, par caurmēra ieteikumu pieņemts 15-25 ha [saimniecību] lielums. Tāds tas izveidojies intensīvās Eiropas lauksaimniecības valstīs, dažkārt to palielinot ar ganībām un mežu. par ideālu tomēr būtu ieteicāmi jauktu saimniecību lielumu, kam Latvijas apstākļos nebūtu jāpārsniedz 100 ha.” Lūk, šāds arī ir Eiropeisks nācijas pastāvēšanas garants.

    http://www.ir.lv/blogi/politika/kadas-gramatas-bedigais-gals

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.11.2014. 10.31

    īsti nesaprotu, kādu tādu speciālu atbalstu no ZZS saņem pensionāri un zemnieki?

    Iepr. Saeimas un valdības laikā, kad ZZS valdībā nebija, zemniekiem un pensionāriem vairs neko nemaksāja?

    Kas attiecas uz SC – toreizējos apstākļos atbalstīt ZZS vietā SC bija pilnīgi adekvāti, jo SC vēl nebija pabijis RD, un tikai uzskatīts par kādu alternatīvu “latviskajām” partijām, jo to korumpētība, pērkamība, blēdīgums visiem bija absolūti piegriezusies, tagad skaidrs, ka SC šeit ne tikai neatpaliek, bet, pat apstreidz citas partijas.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 04.11.2014. 10.44

    Džeri – atbalstu.

    Man gan nevajadzētu visu palagu ar miljons pozīcijām – pietiktu, ja būtu % no IKP katrai nozarei.

    Un tad politiķim, kas pirms vēlēšanam sola izmaiņas varētu uzprasīt – kā viņš to sadalījumu mainīs – vai nodokļu ieņēmus cels, vai kādai citai jomai samazinās …būtu labi, ja tāds sadalījums butu obligāta daļa no partijas programmas.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.11.2014. 11.01

    Ino – esi pilnībā iefiksējies uz desmit gadus veciem notikumiem, un, kas att. uz NA, es to vispār nepieminēju ne ar vienu vārdu.

    Un savu viedokli nekad un ne par ko nemaina tikai vai nu galīgākie digmātiķi, vai nu debīliķi, normālam cilvēkam viedoklis uz daudzām lietām mainās jaunas pieredzes apgūšanas rezultātā, kas var notikt gan ar vecumu, gan mainoties apstākļiem.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 04.11.2014. 11.33

    Citadele viena no lielākajām valsts bankām, milzīgs klientu loks, strādā ar peļņu. Valstij Citadelē pieder daļas 109 milj eiro vērtībā, tagad tās tiek pārdotas par 74 miljoniem. starpību taču spēj izrēķināt?

    p.s. turklāt pircēji uzreiz nemaksās un vēl skatīsies, vai nav iespējams cenu vēl vairāk samazināt ( par to Spridzāns intervijā izpļāpājās).

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 04.11.2014. 11.12

    dzeri, vai ievēroji, cik nekritiska pret savas partijas pelēko un melno kardinālu afēru ar Citadeli ir IRsī tusējošā Vienotības fanu grupiņa? Neviena kritiska vārda, nekādas analīzes. Un “mums” taču ir gan izcili biznesmeņi (klusais un ķips u.c.), gan augstas klases ekonomisti, kas vienmēr teorētiski gari un plaši izpaužas pie Hansena rakstiem… A patlaban – klusums… Savādi, vai ne?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 04.11.2014. 15.47

    Kad Latvijas aitkopji bija ekskursijā pie Anglijas aitkopjiem, tad bija iespēja pārliecināties – KLP tur noris sekmīgi. Lielie 80 to gadu piena ražošanas kompleksi stāv tukši, govis brīvi ganās un pamatnācijai nav pa kaktiem, kā tādiem latviešiem, jāmeklē BIO lauku olas. Pamatnācijai ir brīvi pieejama veselīga pārtika, bet industruiālos surogātus rij lielpilsētās imigranti.

    Bet Latvijā subsidē industriālo ražošanu un lepojas par graudu eksportu ar PANAMAX kuģiem http://www.db.lv/foto-video/... Būtībā izvedam augu barības vielas – kāliju un fosforu, ko atpakaļ importējam ar minerālmēsliem – veikli sashēmojot KLP finansējumu, dzīvojam kā pirmsreformas 1980to gadu Eiropā.

    http://www.ir.lv/blogi/politika/kadas-gramatas-bedigais-gals

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > dzeris49 04.11.2014. 11.06

    dzeris49 īsti nesaprotu, kādu tādu speciālu atbalstu no ZZS saņem pensionāri un zemnieki?

    ————————————————————————-

    Nu te Tu gan notēloji nezinīti:

    1) ZZS viemēr aktīvi iestājušies par pensiju paugstināšanu (es šo ne visai atbalstu, bet ZZS šo izmanto pensionāru elektorāta piesaistīšanai)

    2) Zemnieki nav vienota masa – ir lielie zemnieki, ir videjie zemnieki, ir 1 govs zemnieki un ir dīvān-zemnieki. Butībā šie nav savstarpeji draudzīgi – drīzāk konfliktejoši.

    ZZS atbalsta sīkos, dīvān-zemniekus un vidējos. TP/V – vidējos un lielos. Tas izpaužas pie hektarmaksājumu nosacījumiem, veterinaram prasībām utml, kur Vienotība dara visu, lai mazos un dīvanniekus izēstu … (pats par sevi, tas varbut butu pareizi, bet… skatīt nakamo)

    3) ZZS atbalsta mazos pagastus un cilveku saglabašanu laukos. Diemžēl gan tas talāk par iekonservēšanu neiet – īsti jau ko darīt nav tādam plikadīdam nav. (Daudzmaz nopietnas saimniekošanas uzsākšanai tomēr kadus 100k vismaz vajag)

    Pretstatā TP/V par lielām pašvaldībām un spiež uz dažulielo centru stiprināšanu (kas manuprāt ir daļēji pareizi)

    Bet viņi savukārt neko nepiedāvā viensētniekiem un mazo ciemu iedzīvotājiem … mirsti nost vai brauc uz īriju.

    Šeit ZZS nostāja ir nospelējusi kā faktors pret lauku izmiršanu.

    Manuprāt – strateģiski ir jaiet uz TP/V piedāvato lielo pašvaldību modeli un attīstības centriem, tikai V izpildījums nav pareizs.

    Vajag lai valsts aktīvi līdzdarbojas cilveku migracijas regulēšanā – nedrīkst vienkārši aizdzīt lauku iedzīvotajus – vispirms jāveido darbavietas un dzīvesvietas un infrastruktūra (skolas/bērnudārzi utt) novadu centros un tad jāvada cilveku pārcelšanās no laukiem – lai nebruac uz īriju, bet lai pārceļas uz šiem novadu centriem.

    Riktīgi laukos nevarēs dzīvot trucīgi cilvēki … vienkārši ir neiespējami dārgi nodrošinār ceļus, elektrību, skolas, transportu utt. Laukos dzīvos profesionali zemnieki un profesionāli mežkopji, kas uz 20-30km attālo pilsētu aizbrauks ar labu džipu. Bet Ja procesu atstās pašplūsmā – tad aizejošie cilveki aizbēgs uz “Īriju”, nevis pašas Latvijas attistibas centriem.

    (nu kautvai – neceliet minimālo algu – labāk veiciniet darbavietu izveidošanu novadu centros)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 04.11.2014. 11.42

    dzeris49. Austras koks – laikam jau, ko pozitīvu kādai grupai dara arī ZZS, cita lieta, vai tas atsver to negatīvu?

    _________________

    Neaiziesim prom no tēmas – katram sabiedrības slānim ir savas intereses un sava partija, kura tās aizstāv, tādēl nav jāpaziņo, ka tie ir stulbi. Žēl, ka darba ņēmējiem, kuri ir lielākā sabiedrības daļa līdz šim nav partija, kura aizstāvētu viņu intereses.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 04.11.2014. 22.47

    dzeris49

    PV vilcienu afērai ar V vispār sakars visai mazs, ja nu vienīgi tāds, ka v šo afēru pārtrauca.

    _____________

    Čekistu piesmietā izdzimteņa Dombrovska, Roņa, Freiberga un “severstaļ” PV afēru pārtrauca EK, atsakot neliešu bandai finansējumu.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 04.11.2014. 10.42

    Dzeri, lauksaimnieki, īpaši lielie (viedokļu līderi) ir ļoti apmierināti ar Dūklavu. Tas, ka arī iepriekš maksāja nav tik svarīgi, jo Dūklavs atbrauc, uzklausa, apsola, kaut ko izdara, prot būt savējais.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.11.2014. 11.26

    Es, kaut kur, esmu teicis, ka V viss notiek ideāli?

    Bet par to Citadeli – nekādi pierādījumi, ka tur tiek nodarīts kas slikts, īstenībā, nav.

    PV vilcienu afērai ar V vispār sakars visai mazs, ja nu vienīgi tāds, ka v šo afēru pārtrauca.

    Austras koks – laikam jau, ko pozitīvu kādai grupai dara arī ZZS, cita lieta, vai tas atsver to negatīvu?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 04.11.2014. 11.37

    dzeris49. Ne jau 10, bet nepilnus 5 gadus veci notikumi, bet prātīgam cilvēkam interfrontes mērķi bija skaidri jau pirms 25 gadiem. Tā kā tu vēl Krievijas – Grūzijas kara laikā ticēji PBK “informācijai”, tad neglaimo sev, ka esi “gaismas nesējs aprobežotajai nacionāļu auditorijai”:)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    lama > dzeris49 04.11.2014. 19.38

    .. Kad Latvijas aitkopji bija ekskursijā pie Anglijas aitkopjiem,..

    ______________________

    Tas gan.

    Ja jau runa par demokrātiju – te jāpiesauc aitas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 04.11.2014. 10.47

    aivarsk. Vēja rādītāja virziens ir patstāvīgāks kā dzera simpātijas, tikai naids pret NA gan ir akmenī iekalts:):):)

    Komiski, ka nacionāļiem jābūt eņģeļiem, bet tiesiskuma garanti pēc dzera domām pat elementāras ētikas normas drīkst neievērot:)

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 04.11.2014. 10.15

    dzeris49…demokrātijas priekšnoteikums, tomēr, ir izglītots un domājošs vēlētājs, savādāk tā pārvēršas par ohlokrātiju – Venecuēla, Bolīvija, Deitrota, utt., un Latvijā ar to ir, kā ir

    _____________________

    Principā jau pareizi, tikai es neredzu, ka Latvijas vēlētājs būtu neizglītotāks stulbāks par citu demokrātisko valstu pilsoņiem. Vai Vācijā neievēlēja Šrēderu, Itālijā Berluskoni, ASV Obamu? Vai izglītotais Dzeris mūs neaicināja atbalstīt koalīciju ar SC, vai nejūsmoja par Obamu?:) Visvairāk Obamas konkurentu Makeinu kritizēja tieši “izglītotie, domājošie”, tagad Ukrainas notikumu sakarā gan Makeins noderētu, vai ne? Vajag samierināties, ka sabiedrībā ir dažādas intereses – piem. par ZZS balso ne tikai Lemberga fani, bet arī tie, kuri Lembergu redzētu cietumā. Tie ir gan zemnieki, jo no citām partijām viņi atbalstu nesaņem, gan pensionāri. Paskatīsimies, kas iznāks no Kaimiņa, katrā gadījumā viņš uzstāda tādus jautājumus, kurus citi deputāti uzskata par nepieklājīgiem, jo saeimas koridoros apguvuši labo toni neievērot savu kolēģu streipuļošanu, jo rīt tas pats var notikt ar pašiem. Cilvēkus, kuri aizstāv Āboltiņu un Zaķi gan pie domājošiem nepieskaitītu:)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 04.11.2014. 10.43

    dzeris49. kĀrtējais atmiņas zudums?:) Esi aizmirsis, ka pārmeti ZZS populismu / tādi viņi, protams, ir/un apgalvoji, ka līgums ar Putina Jeģinaja neko nenozīmē. Pastāvīgo Saskaņas atbalstu kampējiem saeimā arī biji aizmirsis…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 04.11.2014. 12.27

    INo – stulbi ir tas, ka ZZS ir pilnībā Lemberga pakļautībā, un ar tās balsīm ievēl tādu prezidentu, kā Bērziņu, nevis tas, ka katra partija atbalsta kādu slāni.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu