ASV turpinās sūtīt karavīrus uz Baltijas valstīm, cik ilgi būs nepieciešams • IR.lv

ASV turpinās sūtīt karavīrus uz Baltijas valstīm, cik ilgi būs nepieciešams

24
ASV Aizsardzības sekretāra padomnieks Dereks Šolē piedalās preses konferencē pēc tikšanās ar Latvijas aizsardzības ministru. Foto: Edijs Pālens, LETA

Amatpersonas pārrunāja NATO rīcības plāna īstenošanu

ASV turpinās rotācijas kārtībā sūtīt karavīrus uz Baltijas valstīm un Poliju tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, trešdien pēc tikšanās ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) teica ASV aizsardzības sekretāra padomnieks starptautiskās drošības jautājumos Dereks Šolē.

“Mēs turpināsim rotācijas kārtībā sūtīt karavīrus uz Latviju, Lietuvu, Igauniju un Poliju tik ilgi, cik tas būs nepieciešams,” uzsvēra Šolē un piebilda, ka ASV karavīriem, kas izvietoti Baltijas valstīs, šī ir iespēja gūt lielisku pieredzi, trenējoties kopā ar profesionālajiem Baltijas valstu karavīriem.

Tāpat tā ir iespēja demonstrēt ASV un NATO stingro apņemšanos aizstāvēt visu dalībvalstu teritoriālo neaizskaramību NATO 5.panta ietvaros.

Šolē arī apsveicis Vējoni ar šovasar jūlijā Saeimā pieņemto lēmumu palielināt aizsardzības budžetu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta līdz 2020.gadam.

Amatpersonas pārrunāja NATO rīcības plāna īstenošanu, kas tika sākts, atzīstot, ka ne visi kaimiņi atzīst vērtības par vienotu un mierīgu Eiropu. Tāpat šis rīcības plāns dod NATO lielākas iespējas reaģēt uz potenciālajiem draudiem Eiropā.

Tāpat amatpersonas pārrunāja Krievijas nepieņemamo agresiju Ukrainā.

Šolē tiksies ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (Vienotība) un Latvijas, Lietuvas un Igaunijas politikas direktoriem, lai pārrunātu, kā stiprināt spēcīgo sadarbību, kāda sadarbība ASV ir izveidojusies ar NATO dalībvalstīm Baltijas reģionā. Rīt Šolē apmeklēs Ādažu poligonu, kur vērošot Latvijas karavīru un ASV 1.kavalērijas brigādes karavīru kopīgo treniņu.

Šolē ir ASV aizsardzības sekretāra padomnieks starptautiskās drošības stratēģijas, starptautisko drošības organizāciju, Tuvo Austrumu, Āfrikas un Rietumvalstu jautājumos.

ASV bija pirmā valsts, kura, saasinoties notikumiem Ukrainā, jau pavasarī uz Latviju nosūtīja desantniekus, kurus oktobra sākumā nomainīja ASV smagās bruņutehnikas 150 karavīru rota ar pieciem tankiem “Abrams” un 12 bruņotām kaujas mašīnām “Bradley”. Šī rota Latvijā uzturēsies līdz decembrim.

ASV arī nākamgad Latvijā pastāvīgi rotācijas kārtībā izvietos savus bruņotos spēkus, lai stiprinātu Austrumeiropas drošību.

 

Komentāri (24)

Edgars Avotiņš 29.10.2014. 19.06

Tas ir labi!

Kopā trennēsies – mūsejiem jau nav citu iespēju cīņas kopa un pret tankiem praktiski apgūt.

Bailīgākajiem sildīs sirdi, ka NATO mūs nepiečakarēs.

Tikai nevajag pārāk pašapmierinātībā iegrimt. Galvenais uzsvars tomēr jāliek uz pašu armijas un Zemessardzes spēju stiprināšanu, jo ja paši nespēsim kaut 48 stundas aizsargāties, tad NATO mums neko daudz palīdzēt nespēs (ja nu vien nobombardēt kopā ar okupantiem no zemes virsas)

+5
0
Atbildēt

3

    Andris Doveiks > Edgars Avotiņš 29.10.2014. 22.31

    Nez vai jeņķi var kājniekiem prettanku cīņu iemācīt. Pirmkārt, vai tad viņi paši māk? Viņi paši ar tankiem, lidmašīnām, raķetēm un droniem pret civilajiem karo. Otrkārt, pašiem bīstami. Tikai nevajag lielo draudzēšanos no mūsu viedokļa vērtēt, jo viņi vērtē pēc sava lekāla. Būtu dzīvi, Huseins un Kadafi paskaidrotu, bet var pajautāt pagaidām dzīvajam Saaakašvilli, kuru no Amerikas jau izmeta.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > Edgars Avotiņš 30.10.2014. 08.42

    Ok, ja runa ir par pašapmācīšanos, tad lai tie sabiedrotie brauc un rāda savu taktiku :)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 29.10.2014. 23.16

    Bija pirms pāris nedēļam mācības Ādažos, kur vairākas Nato valstis piedalījās.

    Tur “noplūda” ziņa, ka viena mūsu Zemessardzas vienība pilnībā iznīcināta aizstāvēšanās kaujā pret tankiem. (tad vēl amerikāņu tanki nebija atbraukuši, tie varēja būt Norvēģi vai kautkas tamlīdzīgs)

    Tā jau arī notiek tā mācīšanās. Zemessargi paši saprata, ka jāuzlabo prasmes pret tankiem un prasmes klajā laukā un prasmes apdzīvotā vietā. No Nato partneriem neko vairāk nevajag, kā vien to, lai viņi mācību laikā veic savas uzbrukuma operācijas mācības.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 29.10.2014. 12.30

Kamēr mūsu mīļa planēta nebūs neatgriezeniski atkrievota.

+4
0
Atbildēt

0

Bet 29.10.2014. 13.05

Tā ir laba ziņa, jo diezko uz mūsu varas iestādēm nepaļaujos it seviški jau ne uz prezidentu.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu