Svētdien koncertzālē "Cēsis' uzstāsies pasaulslavenā pianiste Marta Argeriča • IR.lv

Svētdien koncertzālē “Cēsis’ uzstāsies pasaulslavenā pianiste Marta Argeriča

28
Pianiste Marta Argeriča

Muzicēs kopā ar vijolnieku Gidonu Krēmeru  un “Kremerata Baltica” 

Svētdien, 12.oktobrī, plkst. 19 Vidzemes koncertzālē „Cēsis” vienīgo koncertu Latvijā sniegs divas pasaules leģendas – pianiste Marta Argeriča (Martha Argerich) un vijolnieks Gidons Krēmers. Abu solistu un Baltijas kamerorķestra “Kremerata Baltica” programmā skanēs Bēlas Bartoka Divertisments, Ludviga van Bēthovena Otrais klavierkoncerts, Rondo un Kapričio solo vijolei un stīgām, kā arī Volfganga Amadeja Mocarta Koncerta flautai un arfai versija, kas radīta šim mākslinieku sastāvam. 

Gidons Krēmers – Latvijas atskaņotājmākslas lepnums mēdz pārsteigt dzimto Latviju: viņš “Kremerata Baltica” koncertam uzaicinājis savu ilggadējo klavieru partneri un leģendāro solisti Martu Argeriču. Šis “Rīga 2014” veltītais koncerts atkal atgādinās, ka Eiropas mūzikas dzīves galvaspilsēta ir Latvijā. 

Marta Argeriča pieder pianistu elitei. Vientuļniece, burve, dieviete, mūslaiku lielākā virtuoze, pianisma Grēta Garbo – tā viņu dēvē žurnālisti, kurus māksliniece ne visai ieredz. Argeriča ieguvusi trīs “Grammy” balvas (viena no tām par Bēthovena Otrā un Trešā klavierkoncerta lasījumu), Francijas Mākslas un literatūras ordeni, ASV “Gada mūziķes” titulu, Japānas imperatora Uzlēcošās Saules ordeni (IV kategorija “Zelta stari ar rozeti”) un Japānas Mākslas asociācijas prestižo Praemium Imperiale, žurnāla Gramophone titulus “Gada mākslinieks” un “Labākais klavierkoncerta ieskaņojums” (par Šopēna koncertiem), žurnāla “Monde de la Musique” vērtējumu Choc u. c. Pianistes ieraksti iekļauti skaņu ierakstu nama Philips albumu sērijā “100 izcilākie pasaules pianisti”. 

Kopš 1996. gada Marta Argeriča ir Japānas “Beppu Festival” mākslinieciskā vadītāja. 1999. gadā viņa nodibināja starptautisku pianistu konkursu un festivālu Buenosairesā, bet 2002. gadā dzima “Progetto Martha Argerich Lugano”. Žilbinošās klavierspēles tehnikas īpašniece Marta Argeriča piedzima Buenosairesā, viņas tēvs bija katalānis, kura ģimene 18. gadsimta emigrēja uz Argentīnu, un māte – Krievijas ebreju pēctece. Argeriča spēlē klavieres kopš triju gadu vecuma. Ģimene pārcēlās uz Eiropu 1955. gadā, un tas bija iespējams, pateicoties Huana Perona īpašai labvēlībai – viņš iekārtoja Argeričas vecākus diplomātiskajā dienestā Vīnē. Pianistes nozīmīgāko skolotāju vidū ir ekstravagantais Frīdrihs Gulda un 20. gadsimta pianisma ikona Artūro Benedeti Mikelandželi. Pēc uzvaras Šopēna konkursā 1965. gadā sākās spilgtā karjera – solokoncerti, uzstāšanās ar kolēģiem, ieskaņojumi, festivāli un turnejas. Argeriča savulaik teikusi, ka solokoncertos uz skatuves jūtas vientuļa, tāpēc labprātāk koncertē kameransamblī vai ar orķestri. 

Karjeras laikā viņa muzicējusi ar tādiem grandiem kā Klaudio Abado, Šarls Dituā (vienubrīd abi ir dzīvesbiedri), Nēme Jervi, Kirils Kondrašins. Viņas skatuves partneru vidū ir arī Brazīlijas pianists Nelsons Freire, čellists Miša Maiskis, Mstislavs Rostropovičs. Argeričas pirmo ieskaņojumu, kas nāca klajā 1960. gadā (19 gadu vecumā!), apbrīnoja pats Vladimirs Horovics. Jau daudzus gadus Marta Argeriča ir prominentā skaņu ierakstu nama “Deutsche Grammophon” māksliniece.  

Koncerts ir izpārdots.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu