Pirmie stacionārie fotoradari uz Latvijas ceļiem būs jau šogad • IR.lv

Pirmie stacionārie fotoradari uz Latvijas ceļiem būs jau šogad

28
Foto: gatso.com

Nīderlandes ražotāja ”Gatso” ierīces CSDD piegādās uzņēmums “Reck”

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) rīkotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi uzvarējis uzņēmums “Reck”, kas piegādās Nīderlandes ražotāja “Gatso” iekārtas, vēsta aģentūra LETA. Pirmās mērierīces uz Latvijas ceļiem tiks uzstādītas vēl šogad.

Piegādātājs izvēlēts iepirkumā, kura līgumcena ir 896 786 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Firmai “Reck” fotoradaru darbības uzturēšana jānodrošina piecus gadus pēc nodošanas ekspluatācijā. ”Gatso” iekārtas tiek izmantotas vairākus desmitus gadu apmēram 60 pasaules valstīs, ziņo LETA. “Reck” atšķirībā no otrā pretendenta – uzņēmuma “Doma” – bija lētākais piedāvājums mērierīču piegādē.

Fotoradaru iepirkumam bija vēl otra daļa, kas paredz, ka valsts iegādāsies četras transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar lāzera skeneri. Arī šajā daļā, tāpat kā Doplera principa iekārtu piegādē, pieteicās “Reck” un “Doma”. CSDD pārstāvis Jānis Aizpors skaidroja, ka šajā daļā lēmums par uzvarētāju tiks pieņemts tuvākajā laikā.

Valsts kopumā piecos gados plāno iegādāties 20 stacionāros radarius ik gadu. Par pārējo iekārtu uzstādīšanu tiks rīkoti jauni konkursi, jo valdība vēl nav lēmusi par naudas piešķiršanu šim mērķim, norādīja Aizpors.

SIA “Reck” darbojas energoceltniecības nozarē, sniedzot elektromontāžas pakalpojumus. “Firmas.lv” informācija liecina, ka 2013.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 15 180 636 eiro, peļņa – 969 566 eiro. Uzņēmuma īpašnieki ir Armands Garkāns un Viesturs Kaģis.

Doplera principa ātruma kontroles sistēma ir balstīta uz pāri ceļam vērsta radara kūļa tehnoloģiju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksēšanai un iegūtā pārkāpuma attēla saglabāšanai. Sistēma ir aprīkota ar integrētu zibspuldzi izmantošanai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizēta ar fotokameru.

Stacionārā ātruma kontroles sistēma ar lāzera skeneri ir balstīta uz lāzera skenera tehnoloģiju, izmantojot ciparu fotokameru pārkāpuma fiksēšanai un iegūtā pārkāpuma attēla saglabāšanai. Arī šī sistēma ir aprīkota ar integrētu zibspuldzi izmantošanai gaišā un tumšā diennakts laikā, kas ir sinhronizēta ar fotokameru.

Iekārtu darbības monitoringu veiks CSDD, kura nodrošinās arī iekārtu apsardzi, noslēdzot līgumu ar apsardzes uzņēmumu. CSDD nodrošinās iekārtu apdrošināšanu pret vandalismu. CSDD uzsver, ka stacionārie fotoradari ir viens no satiksmes drošības uzlabošanas instrumentiem. Tikpat nozīmīga ir infrastruktūras uzlabošana, pārvietojamie fotoradari, sabiedrības izglītošana un policijas kontrole.

CSDD uzskata, ka radariem jābūt sabiedrībai saprotamam instrumentam satiksmes drošības uzlabošanai, prevencijai, kā arī vidējā braukšanas ātruma samazināšanas un ievērošanas nodrošināšanai, nevis naudas pelnīšanas avotam. Tāpēc pirms stacionāro fotoradaru atrašanās vietām plānots izvietot informatīvas zīmes, kā arī uz ceļa klājuma norādīt mērierīces atrašanās vietā atļauto braukšanas ātrumu.

Būtiski, lai par radaru fiksētajiem pārkāpumiem iekasētie līdzekļi nonāk valsts budžetā un tiek izmantoti tikai un vienīgi ceļu infrastruktūras un satiksmes drošības uzlabošanai. Pretēji iepriekšējai praksei, tagad nodrošināts, ka maksa par radaru darbības nodrošināšanu nekādā veidā nebūs atkarīga no iekasēto soda naudu apmēra, norāda direkcija.

Gatavojoties stacionāro fotoradaru atkārtotai ieviešanai uz Latvijas ceļiem, jau iepriekš tika izvēlēts uzņēmums, kas radaru atrašanās vietām pievadīs elektrolīnijas. Konkursā uzvarēja uzņēmums “Citrus Solutions”. Šim uzņēmumam bija vienīgais nolikuma prasībām atbilstošais piedāvājums, bet piedāvātā līgumcena bija 119 729 eiro.

Jau ziņots, ka privātā komersanta “Vitronic” fotoradari no Latvijas ceļiem tika noņemti 2012.gada decembrī, savukārt policija joprojām izmanto savus pirms vairākiem gadiem iegādātos četrus fotoradarus. Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē, liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu