Pirmdien Botāniskajā atklās mākslas darbu "Klusā daba" • IR.lv

Pirmdien Botāniskajā atklās mākslas darbu “Klusā daba”

27
Publicitātes foto

Mākslinieki Brigita Zelča-Aispure un Sandis Aispurs iedvesmojas no holandiešu klusajām dabām

Īstenojot Borisa un Ināras Teterevu fonda programmu “Māksla publiskā telpā”, pirmdien, 29.septembrī plkst.12 Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā notiks mākslinieku Brigitas Zelčas-Aispures un Sanda Aispura objekta mākslas darba “Klusā daba” atklāšana, raksta aģentūra LETA.

Skulptūra “Klusā daba” sasaucas ar mākslas vēsturē labi zināmo 16. gadsimta beigu un 17. gadsimta klusās dabas žanru, kas īpašu pilnziedu sasniedza tā saucamajā holandiešu Zelta laikmeta glezniecībā. “Holandiešu gleznoto augļu un dārzeņu vietā redzamas latviskas dabas veltes – puravi, ķirši, āboli, bumbieris. Pats zaķis ir dzīvs un vesels, tādējādi izgaismojot Radītāja spēju apliecināt brīnumu, kas ir jebkuras jaunas dzīvības rašanās,” akcentē māksliniece Brigita Zelča-Aispure. 

Darba garums ir pieci metri, platums – trīs metri, bet augstums – 1,7 metri. Jaunie mākslinieki ir pārfrāzējuši holandiešu gleznotās klusās dabas. Skulptūrā zaķis ir kā augšāmcēlies – tas ir sveiciens ne tikai senākai mākslas vēsturei, bet arī jaunākajiem konceptuālās mākslas paraugiem, norāda Teterevu fonda programmas “Māksla publiskā telpā” kuratore Helēna Demakova. Demakova skaidro, ka mākslinieki īpaši uzsver vācu 20.gadsimta mākslinieka Jozefa Boisa mantojumu, pieminot viņa performanci “Kā skaidrot gleznas mirušam zaķim”. 

Brigita Zelča-Aispure (1986, http://www.brigitazelca.lv/) 2012. gadā ieguvusi mākslas maģistra grādu LMA, absolvējot Vizuālās komunikācijas nodalu. Mākslas darbs “Klusā daba” ir jau otrā Brigitas Zelčas-Aispures pilsētvides skulptūra, kura paspēlē mākslas vēstures faktu. Pirmā ar nosaukumu “Villendorfas Venēra 21. gs.” atrodas pie Latvijas Mākslas akadēmijas.

Sandis Aispurs (1983, http://www.sandisaispurs.lv/) 2012 .gadā ieguvis mākslas maģistra grādu LMA, absolvējot Tēlniecības nodaļu.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu