Nacionālā opera atklāj sezonu ar Verdi operas "Rigoleto" iestudējumu • IR.lv

Nacionālā opera atklāj sezonu ar Verdi operas “Rigoleto” iestudējumu

22
Skats no izrādes. Foto Gunārs Janaitis

Režisore Margo Zālīte, diriģents Mārtiņš Ozoliņš, titullomā Samsons Izjumovs vai Armands Siliņš

Latvijas Nacionālā opera (LNO) šovakar plkst.19 atklās jauno sezonu ar Džupezes Verdi operas “Rigoleto” jauniestudējumu, raksta aģentūra LETA. Izrādes radošās komandas un mākslinieku sastāvā būs vairākas debijas Latvijas Nacionālajā operā – pirmā iepazīšanās ar operas režisori Margo Zālīti, kostīmu mākslinieci Lieni Dobrāju, kā arī līdzās pieredzējušajam Rigoleto lomas atveidotājam Samsonam Izjumovam, titullomā debitēs baritons Armands Siliņš u.c. Pie diriģenta pults būs LNO galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš. 

Džuzepes Verdi opera „Rigoleto” ir viena no pasaulē atzītākajām operām jau kopš iestudējuma grandiozajiem panākumiem 1851. gadā Venēcijā. Tas ir mīlestības, intrigu un kaislību caurvīts stāsts par galma ākstu Rigoleto un viņa skaisto meitu Džildu. Pēdējo reizi opera režisora Gunta Gailīša vadībā iestudēta 1987.gadā. Pēc 27 gadu pārtraukuma, opera „Rigoleto” atkal tiks uzvesta uz LNO skatuves. Operas režisore Margo Zālīte absolvējusi Hansa Eislera Mūzikas augstskolas maģistrantūru Berlīnē un bijusi slavenā spāņu režisora Kaliksto Bjieto asistente. Starp viņas iestudējumiem 2013. gadā – Vāgnera „Valkīra” Berlīnē (Akademie der Künste), Adamsa „Svētā vēja dziedājumi” Rīgā un pētījuma projekta „Starp hermeneitiku un performativitāti” ietvaros tapušais Mocarta „Così fan tutte” inscenējums Berlīnē (Vācu operā). 2014. gadā panākumus guva viņas veidotais Dariuša Pšibilska „Loveaffairs” inscenējums Berlīnes Vācu operā. 

Izrādes sižets: Izvirtušā dzīves baudītāja Hercoga ciniskajam ākstam Rigoleto ir noslēpums – mīļotā meita Džilda. Hercogs, kam svēts nav nekas, pavedina jaunavu. Dziļi sāpinātā tēva atriebība pavēršas pret viņu pašu… Režisore Margo Zālīte Rigoleto dubultdzīvi un iekšējo sašķeltību uzskata par drāmas emocionālo kodolu. Kāda ir sajūta, ja nepārtraukti nākas kaut ko slēpt? Ja nevar uzticēties pat meitai? Iestudējuma komandas acīs Rigoleto dzīvo kā cietumā. Bet kāda ir Rigoleto meitas loma šajā traģēdijā? Režisore Margo Zālīte skaidro: „Es Džildu vispārīgā nozīmē uztveru kā Latviju. Tādu, kādu to šajā brīdī redzu pasaules vēstures kontekstā. Džilda uzdod jautājumus sev un pasaulei, ar kuru pirmo reizi sastopas kā augoša un neatkarīga būtne. Vai cilvēks drīkst rīkoties pēc sava prāta? Kāda ir viņa dvēseles kārtība un kāda ir kārtība varas struktūrās, kurās esi dzimis? Vai no šīs pasaules un tās kārtības drīkst arī atteikties? Manās acīs Džilda noslēgumā nemirst. Viņa tāpat kā Latvija izdzīvo milzīgu apziņas attīstību.” 

Titullomā Samsons Izjumovs, kurš Rigoleto Latvijas Nacionālajā operā ir dziedājis jau 1987.gada iestudējumā, debija šajā lomā būs baritonam Armandam Siliņam. Džildas tēlā  iemiesosies viena no Eiropas vadošajiem koloratūrsoprāniem Olga Pudova, operdziedātāja Inga Šļubovska un jaunā dziedātāja Jūlija Vasiļjeva. Hercoga lomā – albāņu tenors Rame Lahajs un Raimonds Bramanis.

Vairāk informācijas operas mājas lapā

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

 

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu