Vēlēšanās varēs balsot ar eID karti un vēlētāja apliecību • IR.lv

Vēlēšanās varēs balsot ar eID karti un vēlētāja apliecību

25
Vēlēšanu iecirknis. Foto: Olafs Galkovs, F64

Saeimas pieņemtie grozījumi būs spēkā jau šogad; kartes jāsaņem PMLP

Parlamenta deputāti šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Saeimas vēlēšanu likumā, lai pilsoņi, kuriem nav pases, bet ir elektroniskā identifikācijas (eID) karte, šogad parlamenta vēlēšanās varētu balsot, uzrādot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātu vēlētāja apliecību, vēsta aģentūra LETA.

Vēlētāja apliecību Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās varēs saņemt no 22.septembra līdz 3.oktobrim. Tās pienāksies pilsoņiem, kuriem ir identifikācijas karte, bet nav derīgas pases. Vēlētāja apliecību varēs saņemt tajā pašā PMLP nodaļā, kurā cilvēks saņēmis eID karti. Ja pilsonis gribēs apliecību saņemt eID citā nodaļā, viņam par to būs jāinformē PMLP.

CVK aplēses liecina, ka viena vēlētāja apliecība varētu izmaksāt aptuveni 16 centus, līdz ar to kopumā vajadzīgais finansējumus varētu būt 4800 eiro. PMLP prognozē, ka Saeimas vēlēšanu laikā Latvijā būs vairāk nekā 30 000 vēlētāju, kuriem ir tikai identifikācijas karte.

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, lai saņemtu vēlēšanu zīmes un aploksni, balsotājam vēlētāja apliecība būs jāuzrāda kopā ar identifikācijas karti. Personai, kas saņēmusi vēlētāja apliecību, līdz vēlēšanām saņemot arī pilsoņa pasi, tajā tiks veikta atzīme, ka izsniegta vēlētāja apliecība. Šāda pase vēlēšanu iecirknī būs jāuzrāda kopā ar vēlētāja apliecību.

Jau vēstīts, ka PMLP un CVK šādi rosināja risināt problēmu, ka personas, kurām izsniegtas tikai eID kartes, rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās nevarētu. Saeimas koalīcijas sadarbības padome šo atzinusi par piemērotāko risinājumu, kas neprasa pārmērīgi lielus finanšu resursus.

Komentāri (25)

Ieva 14.07.2014. 16.50

Nu, vai nav kārtējais valsts stulbums? Valsts reklamē eID kartes, apliecina, ka varēs lietot karti pases vietā, un beigās izrādās- velēšanām neder viss, tagad visiem tie, kam ir eID, ir jāiet uz PMLP biroju un jāsaņem mistiskas apliecības, kas maksā dažus centus. Es neietu. Un neiet arī uz vēlēšanām. Ja valsts ir tiks stulba, tad tā nav pelnījusi manu klātbūtni. Un tas ir tikai tāpēc, lai kaut kur varētu iespiest zīmodziņu. 21. gadsimtā!

Es teiktu, ka PMLP & CVK ir strādājušas neprofesionāli, bet tūlīt man metīsies virsū ierēdņu aizstāvji, ka gribu nomelnot “godīgo Latvijas ierēdni”. Es teiktu, ka kādam ierēdnim būtu par šo jāsaņem sods, bet Latvijas valstī ierēdņus nesoda pat pēc Maksimas, kur nu vēl šāda “sīkuma” dēļ? Interesanti vai Vācijā vai Lielbritānijā varētu kaut kas tāds notikt? Vai arī viņiem, ups, sanāk šitādas muļķīgas valsts līmeņa kļūdas?

+7
-2
Atbildēt

1

    Andris > Ieva 14.07.2014. 23.28

    Nulle. Es nezinu, bet varu minēt, ka zīmogs ir vajadzīgs kā drošības līdzeklis pret vel. iecirkņu darbinieku mahinācijām. Piemēram, atnāk cilvēks ar ID un grib nobalsot. Bet viņam saka, ka datubāzē ir atzīmēts, ka viņš jau ir nobalsojis. Ja nekāds zīmogs nav paredzēts, tad vēlētājs nevar pierādīt, ka tas nav bijis viņš, resp., kāds ir nozādzis viņa balsi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dzintarz 14.07.2014. 15.21

Vēlēšanās varēs balsot ar eID karti un vēlētāja apliecību …

Parlamenta deputāti šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus .. lai pilsoņi, kuriem nav pases, bet ir elektroniskā identifikācijas (eID) karte, šogad parlamenta vēlēšanās varētu balsot…

===========

Atslēdznieka pilsoņi, kuriem nav pases…

Laikam ĻOTI Atbildīgi pilsoņi

+5
-2
Atbildēt

0

Janka, Janic 14.07.2014. 20.11

man iraid passe , bet es negribu to pieķeernaat ar tiem ziimogiem , man ir arii eID karte , gribeetu balsot ar to , vai tas iespeejams , ja nee tad es to uzskatu par cilveektiesiibu paarkaapumu, kaads var dot man jeedziigu skaidrojumu?

+2
-1
Atbildēt

2

    dzintarz > Janka, Janic 15.07.2014. 10.15

    Šīpavasara EiroPārlamenta vēlēšanās es (kontroles dēļ) veiksmīgi nobalsoju/reģistrējos ar ID karti.

    Aptuveni 2/3 ierēdņu tiešām ir neglābjami stulbi – piekrītu!

    Bet.. kāds vēlētāju vairums – tāda vara..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Janka, Janic 15.07.2014. 10.50

    EP vēlēšanās E-ID balsot nebija problemas – jo ir fiksēts vēlēšanu iecirknis.

    Saeimas vēlēšanās problemu rada tas, ka nav fiksēts vēlēšanu iecirknis un tapēc nav iecirkņa vēlētāju reģists.

    Pat elektronisku atzīmēšanu, ko nulle minēja … tas būtībā ir elektroniskais vēlētaju reģists un tāds ir paredzēts bet nav uztraisīts – tāpēc jau visa šī ņemšanās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu