Saeima konceptuāli atbalsta pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu • IR.lv

Saeima konceptuāli atbalsta pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu

26
Ādažu poligonā tiek demonstrēta bruņutehnika, ko Latvija plāno iegādāties no Lielbritānijas. Foto: Edijs Pālens, LETA

Parlaments likumprojektu galīgajā lasījumā varētu skatīt jūlijā

Saeimas deputāti konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja jauno Valsts aizsardzības finansēšanas likuma projektu, kas paredz pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu.

Iepriekš arī Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas atbalstītajam likumprojektam parlaments noteica steidzamību, vēsta LETA.

Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs (LZP) komisijas deputātiem 11.jūnijā skaidroja, ka jauns likums, kas aizstās jau patlaban spēkā esošo ar tādu pašu nosaukumu, nepieciešams, ņemot vērā politisko situāciju Ukrainā un sabiedroto vēlmi ieguldīt apjomīgus līdzekļus Latvijas aizsardzības sistēmā.

Par priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikta pirmdiena, 16.jūnijs. Parlaments likumprojektu galīgajā lasījumā varētu skatīt jūlijā, kad tiks sasaukta Saeimas ārkārtas sēde.

Aizsardzības ministrijas sagatavotais likumprojekts paredz pakāpenisku aizsardzības budžeta pieaugumu līdz 2020.gadam, sasniedzot 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Likums paredz, ka nākamgad aizsardzībai ir jāiedala 1,1% no IKP, bet katru nākamo gadu pieaugums jākāpina par 0,2% no IKP.

Pašreiz valsts budžetā aizsardzībai tiek atvēlēti 0,9% no IKP. Ministrijas sniegtā informācija liecina, ka saskaņā ar apstiprināto budžeta tāmi aizsardzībai nākamgad plānoti 233 miljoni eiro, 2016.gadā – 231 miljons eiro, bet 2017.gadā – 209 miljoni eiro.

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu