FOTO: Salaspils tulpjukoks uzziedējis jau desmito reizi • IR.lv

FOTO: Salaspils tulpjukoks uzziedējis jau desmito reizi

38
Tulpjukoka zieds. Publicitātes foto

Šis koks pirmoreiz uzziedēja, kad tam bija 24 gadi

Nacionālā botāniskā dārza (NBD) trīsdesmitčetrgadīgais skaistulis tulpjukoks uzplaucis desmito reizi, informē botāniskā dārza darbiniece Ilze Ķigure.

Nosaukumu Ziemeļamerikas tulpjukoks (Liriodendron tulipifera) ieguvis ziedu dēļ, kuru forma un izmērs atgādina tulpes. Tie ir trīs līdz 10 centimetru diametrā, zaļgandzelteni ar oranžiem plankumiem, ar vieglu gurķu smaržu.

NBD tulpjukoks izaudzēts no sēklas, kas ievākta 1980.gadā ASV nacionālajā parkā „Great Smoky Mountains”. Koks pirmoreiz uzplauka, kad tam apritēja 24 gadi. Šī krāšņajam augam ir desmitā ziedēšanas vasara. Tulpjukoka ziedi atveras pakāpeniski, to krāšņumu varēs vērot divas trīs nedēļas. Dārzā apskatāms arī uzplaukušais Virdžīnijas sniegpārsliņu koks (Chionanthus virginicus) un īrisi, ziedus ver peonijas.

Skaistuma baudīšanu nedēļas nogalē varēs apvienot ar noderīgu lietu iegādi. Ap 100 tirgotāju 14.jūnijā no pulksten 8 līdz 16 NBD gadatirgū gādās par to, lai apmeklētājiem būtu ko darīt dārzā vasaras ieskaņā un piedāvās papildinājumu Jāņu galdam.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu