TM atsauc Bordāna priekšlikumus maksātnespējas administratoru sistēmas pilnveidei • IR.lv

TM atsauc Bordāna priekšlikumus maksātnespējas administratoru sistēmas pilnveidei

28
Bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens, LETA

Tos virzīšot citā likumprojektā

Tieslietu ministrija (TM) ir atsaukusi bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) iepriekš iesniegtos priekšlikumus maksātnespējas administratoru sistēmas pilnveidei un tuvākajās dienās tos virzīs citā likumprojektā, aģentūrai LETA sacīja TM parlamentārais sekretārs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Priekšlikumi atsaukti no Maksātnespējas likuma grozījumiem, kas pašlaik tiek skatīti pirms trešā, galīgā, lasījuma. Brodāna priekšlikumu precizētā versijā trešdien vai ceturtdien tiks iesniegta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, lai tos skatītu pirmajā lasījumā. Pēc tam komisijai būs jāizšķiras, kā ar tiem tālāk rīkoties – Bērziņš pieļauj iespēju Saeimas sēdē kopā skatīt abus likumprojektus.

Vaicāts, vai šādā veidā nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK un TM necenšas kavēt priekšlikumu pieņemšanu, Bērziņš atbildēja noraidoši un sniedza pamatojumu, kāpēc šāds solis ir veikts ar vēlmi sakārtot maksātnespējas sistēmu. Politiķis skaidroja, ka pēdējās trīs četras komisijas sēdes šis jautājums nevirzījās uz priekšu. Ja tas nonāktu balsošanā Saeimā, tad Bērziņš ir par 99% pārliecināts, ka parlamenta sēdē notiktu pretrunīgi balsojumi un likumprojekts būtu jāatgriež atpakaļ darbam komisijā.

Uz nepieciešamību precizēt priekšlikumus ir norādījusi Maksātnespējas jautājumu konsultatīvā padome. Priekšlikumos nepieciešams atrisināt būtisku pretrunu, jo nevar tikt noteikts, ka zvērināti advokāti ir valsts amatpersonas. Tāpēc paredzēts noteikt, ka maksātnespējasadministratori ir valsts amatpersonas, taču starp viņiem nebūs advokātu. Šajā jautājumā ir jāņem vērā arī Satversmes tiesas lemtais, piebilda Bērziņš. TM veiktā priekšlikumu precizēšana tos nemainīs pēc būtības, vienīgi tiks rasts risinājums jautājumam par zvērinātiem advokātiem, skaidroja politiķis.

Neizdalot jaunu likumprojektu, uz priekšu nevirzītos arī trešā lasījuma grozījumos iestrādātās reformas, piemēram, tas, ka maksātnespējas administratora sertifikātu anulē, ja administrators ir pārkāpis ētikas normas, akcentēja TM parlamentārais sekretārs.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns janvārī nosūtīja Saeimai priekšlikumus Maksātnespējas likuma grozījumiem, kuros iekļautas valdībā apstiprinātās iniciatīvas maksātnespējas sistēmas pilnveidei, tai skaitā administratoru pielīdzināšana valsts amatpersonām, aģentūru LETA informēja toreizējā ministra preses sekretāre Līga Ādamsone.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu