FOTO: Francijā atzīmē 70.gadadienu kopš sabiedroto spēku izsēšanās Normandijā • IR.lv

FOTO: Francijā atzīmē 70.gadadienu kopš sabiedroto spēku izsēšanās Normandijā

24
Veterāns vēro desanta izcelšanos. Foto: EPA/LETA

Lielbritānijas karaliene Elizabete II pēc ilgiem gadiem ieradusies valsts vizītē Francijā

Francijas ziemeļos piektdien notiek piemiņas pasākumi par godu 70.gadadienai kopš sabiedroto spēku desanta izsēšanās Normandijas krastos 1944.gada 6.jūnijā.

Piemiņas pasākumos piedalīsies ap 20 valstu un valdību galvas, līdzās Francijas prezidentam Fransuā Olandam tos apmeklēs arī ASV prezidents Baraks Obama, Lielbritānijas karaliene Elizabete II un Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kuram šī būs pirmā tikšanās ar Rietumu līderiem kopš Ukrainas krīzes sākuma. Gadadienas sarīkojumus apmeklēs arī jaunais Ukrainas prezidents Petro Porošenko. Tiesa, Kremlis paziņojis, ka Putinam nav ieplānots tikties ar Obamu un Porošenko, vēsta LETA/AFP.

Elizabete II jau ceturtdien ieradās Francijā. Viņa ir šīs ceremonijas diplomātiskā korpusa galva. Lielbritānijas karaliene Francijā valsts vizītē ieradusies pēc vairākiem gadiem.

1944.gada 6.jūnijā – tā dēvētajā “D-dienā” – britu, amerikāņu un kanādiešu vienības, kā arī karavīri no Francijas un citām nacistu okupētajām valstīm šķērsoja Lamanša šaurumu un rītausmā izsēdās Normandijas pludmalēs.

Līdz dienas beigām Francijā bija izsēdušies aptuveni 156 000 sabiedroto karavīru. Kaujās krita aptuveni 10 000 sabiedroto karavīru un tūkstošiem franču civiliedzīvotāju. Vācija zaudēja ap 4000-9000 karavīru.

Sabiedroto karavīru izsēšanās Normandijā iezīmēja sākumu nacistu karaspēka atspiešanai Eiropā un palīdzēja nākamajā gadā izbeigt Otro pasaules karu.

Piemiņas pasākumi sākas Miera muzeja memoriālā, kas atrodas Kānā, kur Francijas prezidents noliks piemiņas vainagus kritušajiem kareivjiem.

Pēc tam Olands rīkos svinīgu pieņemšanu valstu galvām un katras sabiedroto valsts kara veterānu pārstāvjiem. Daudziem no šiem kara veterāniem ir pāri par 90 gadiem, dažam pat 100 gadu, tāpēc par viņiem tiek izrādītas īpašas rūpes.

Taču galvenā starptautiskās ceremonijas daļa, ko TV ekrānos varēs vērot skatītāji pasaulē, notiks Uistramā, kur Otrā pasaules kara laikā bija britu desanta izcelšanās zona.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu