Skolās jāveicina interese un zināšanas par IKT • IR.lv

Skolās jāveicina interese un zināšanas par IKT

27
Foto: Egons Ansbergs, F64
Jānis Treijs

Nepieciešams pārskatīt un papildināt iespējami savlaicīgāk pašreizējās izglītības programmas

Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācija (LATA) uzskata, ka jāpievērš aizvien lielāka uzmanība informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomas izglītības programmu satura izstrādei un atjaunošanai. Skolās bērniem jāmāca digitālās prasmes, kuras aizvien vairāk pieprasa darba tirgus teju visās profesijās.

IKT ir kļuvušas par būtisku mūsdienu ekonomikas attīstībai nepieciešamu sastāvdaļu. Eiropas Komisijas 2012. gada ziņojumā par nodarbinātību (The 2012 Employment Package) IKT ir identificētas kā vienas no lielākajiem nodarbinātības sekmēšanas potenciāliem. Digitālā programma Eiropai norāda, ka 2015.gadā 90% darba vietu būs nepieciešamas digitālās prasmes, bet pastāv risks, ka nebūs iespējams aizpildīt līdz pat 700 000 vakancēm, jo potenciālajiem darbiniekiem trūks digitālo prasmju.

Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020.gadam norādīts uz IKT nozīmīgumu un tajās minēts, ka vēl aizvien tiek prognozēts liels pieprasījums pēc prasmēm, kuras saistītas ar zinātni, tehnoloģijām, inženierzinātni. Pamatnostādnes akcentē, ka izglītības programmās jāpalielina algoritmiskās domāšana un informācijpratības īpatsvars.

Lai nākotnē būtu darbinieki vai uzņēmēji ar nepieciešamajām digitālajām prasmēm un lai pietiekamā daudzumā būtu tieši IKT jomas pārstāvju, interese par šo nozari jāveido jau skolas solā, lai, izvēloties nākotnes profesiju, aizvien vairāk topošo studentu nolemtu kļūt par IKT speciālistiem, kas sniegtu nozīmīgu ieguldījumu visas valsts attīstībā. Turklāt skolēniem ir jābūt ļoti labi izglītotiem arī par interneta drošības jautājumiem. Lai tas notiktu, informātikas un programmēšanas pamatu nodarbībām ir jābūt ar kvalitatīvu un interesantu saturu.

Ir nepieciešams pārskatīt un papildināt iespējami savlaicīgāk pašreizējās izglītības programmas, lai jauniešiem nodrošinātu IKT izglītību, atbilstoši mūsdienu darba tirgus vajadzībām un ar mērķi gan sekmēt IKT profesionāļu attīstību, gan nodrošināt, ka jaunieši IKT spēs izmantot ikvienā citā profesijā.

LATA aicina Valsts izglītības satura centru (VISC) apzināties digitālo prasmju nozīmību izglītības programmās. Ir nepieciešams iesaistīt aizvien vairāk nozares ekspertu un profesionāļu programmu veidošanā un atjaunošanā, kas veicinātu izglītības sistēmas sasaisti ar darba tirgu, īpaši vienā no nozarēm, kas attīstās visstraujāk. LATA aicina VISC uz aktīvu turpmāko sadarbību par izglītības programmu saturu izstrādi, lai programmās iekļautu IKT nozares ekspertu pieredzi un viedokli un darba devēju vajadzības.

LATA cer, ka VISC pievērsīs īpaši lielu uzmanību IKT saturam izglītības programmās un nodrošinās, ka nākotnē Latvijā ir pietiekami daudz IKT jomas speciālistu un arī sabiedrība ir izglītota digitālās pratības jautājumos. Tāpat ceram, ka jau skolā tiks veidota saikne ar darba tirgu un nozaru profesionāļi un eksperti tiks aizvien vairāk iesaistīti izglītības programmu izstrādē.

Autors ir Latvijas atvērto tehnoloģiju asociācijas valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu