FOTO: Cēsīs atklāta Vidzemes koncertzāle • IR.lv

FOTO: Cēsīs atklāta Vidzemes koncertzāle

23
Vidzemes koncertzāle. Foto: LETA

Cēsu domes priekšsēdētājs: Šis ir “tikai semikols” Cēsu novada radošajā attīstībā

Sestdien Cēsīs, Raunas ielā 12/1, atklāta Vidzemes koncertzāle “Cēsis”.

Atklāšanas koncertā viesus uzrunāja Valsts prezidents Andris Bērziņš, kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Cēsu domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs (Vienotība), valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) un arī bijušais valdības vadītājs, kura laikā tika sākta koncertzāles renovācija, Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Vidzemes reģionālās koncertzāles “Cēsis” atklāšana ir “tikai semikols” Cēsu novada radošajā attīstībā, jo koncertzāles komanda smagi strādās, “lai Cēsis kļūtu par Vidzemes un visas Latvijas kultūras sirdi”, atklājot jauno kultūras centru, sacīja Rozenbergs. Šādi projekti, pēc Rozenberga teiktā, pievelk Cēsīm jaunus, radošus cilvēkus un jaunus, radošus biznesus.

Kā teica Dombrovskis, Cēsu koncertzāle ir jau otrā no sekmīgi sāktās reģionālo koncertzāļu programmas. Pērn atklāja Latgales koncertzāli “Gors”, kas jau labi pierādījusi savu darbību. Uz priekšu rit arī Liepājas koncertzāles projekts.

Vidzemes koncertzāles atklāšanas koncertā piedalījās pasaulē atzīti latviešu mākslinieki un visu trīs Baltijas valstu izcilākie diriģenti. Koncerta zvaigznes bija pasaules operu solisti Aleksandrs Antoņenko un Egils Siliņš, operas soliste Kristīne Zadovska, Londonā dzīvojošie latviešu mūziķi – pianists Reinis Zariņš un čelliste Kristīne Blaumane, komponists Raimonds Pauls, dziedātājs Renārs Kaupers, Latvijas Radio koris, bet Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēja trīs Baltijas valstu diriģenti Andris Poga (Latvija), Gintars Rinkēvičs (Lietuva), Pauls Megi (Igaunija).

Iecerēts, ka Vidzemes koncertzāle “Cēsis” nākotnē patstāvīgi nodrošinās profesionālās mākslas pieejamību Vidzemes reģionā, rīkojot Latvijas profesionālās mākslas kolektīvu un viesmākslinieku koncertus, teātra, operas un baleta izrādes, mākslas izstādes.

Koncertzāles valdes loceklis ir pazīstamais aktieris un uzņēmējs Juris Žagars, programmu direktore – Inese Zagorska un mākslinieciskais vadītājs Arturs Maskats.

Vidzemes koncertzālei “Cēsis” šogad koncertu un izrāžu organizēšanai piešķirts finansējums 219 067 eiro apmērā. Kultūras ministrijas un koncertzāles noslēgtajā līgumā norādīts, ka līdzekļi piešķirti 172 167 eiro apmērā no valsts budžeta apakšprogrammas “Mākslas un literatūra” un 46 900 eiro no apakšprogrammas “Kultūras pasākumi, sadarbības līgumi un programmas”.

Projekta “Daudzfunkcionālā centra “Vidzemes mūzikas un kultūras centrs” izveide” kopējās izmaksas ir 13 218 293 eiro, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 10 439 620 eiro, Cēsu novada pašvaldības finansējums – 2 370 898 eiro, bet Valsts budžeta dotācija – 407 776 eiro.

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu