Otrreizējie un trešreizējie tabakas dūmi • IR.lv

Otrreizējie un trešreizējie tabakas dūmi

25
Foto: AFP/LETA
Pēteris Apinis

Kāpēc tirgū lētāki ir smēķētāju auto un dzīvokļi

Jau ilgus gadus mēs cīnamies ar smēķēšanas ļaunumu. Tabakas smēķēšana ir galvenais riska faktors vēzim un infarktam, aizsērējušām artērijām un tā dēļ nogrieztām kājām. Tabakas smēķētājiem nav izredžu izvairīties no hroniskas elpošanas un sirdsdarbības mazspējas.

Nelaime tāda, ka smēķētājs apdraud ne tikai savu, bet arī līdzcilvēku veselību. Tad, kad blakusstāvētājs ievelk piesmēķētu gaisu, tā būtībā ir tāda pati smēķēšana. Otrreizējie tabakas dūmi ir gandrīz tikpat kaitīgi kā tiešie. Smēķētājs, kurš smēķē cita klātbūtnē, darbojas kā terorists pašnāvnieks – cenšas nogalēt citus kopā ar sevi.

Vissliktāk, ja pieaugušais smēķē bērna klātbūtnē – viņš šādi nolemj bērnu (bieži vien – savējo bērnu) slimībām vai pāragrai nāvei. Tie, kas smēķē grūtnieces klātbūtnē, pakļauj vēl nedzimušo bērnu riskam – nedzimušais bērns ļoti cieš no smēķēšanas indēm, smēķētājām simtreiz biežāk grūtniecība beidzas ar bērna nāvi.

Patiesībā mums Latvijā ir nopietni panākumi cīņā ar otrreizējiem dūmiem – pie mums nevar smēķēt kafejnīcās, restorānos, kultūras un sporta iestādēs, sabiedriskās vietās. Desmit gadu laikā Latvijā daudzkārt samazinājies otrreizējo dūmu izraisītais risks.

Bet kur tad trešējie dūmi?

Smēķēšana ir bīstama ne tikai ar nikotīnu, bet arī ar darvas un pelnu daļiņām, kas izgulsnējas uz alveolu iekšējās sienas plaušās, izklājot tās un neļaujot skābeklim uzsūkties asinīs. Hroniska smēķētāja plaušas nespēj uzsūkt pietiekami daudz skābekļa, tādēļ vecumdienās viņam ir izteikts skābekļa bads smadzenēs un citos vārgākos orgānos.

Tieši tāda pati plāna, gandrīz nemanāma darvas un pelnu kārtiņa smēķētājam noklājas istabā uz grīdas, aizkariem, žalūzijām, mašīnā uz sēdekļiem, apšuvuma. Bērni, spēlēdamies uz grīdas, uzjunda šo kārtiņu un ieelpo šajā brīdī jau trešējos dūmus.

Protams, iesauksies tabakas tirgotāji, – nevajag rāpot pa grīdu. Un vispār šajos darvas putekļos kancerogēno vielu ir taču mazāk nekā pirmreizējos vai otrreizējos dūmos.

Kaislīgu smēķētāju istabās šo trešējo dūmu ir gana daudz, un pētījumos pierādīts, ka dažā mājā ar tiem piesūkusies bērna gultas veļa tādā apjomā, kas atbilst darvas daudzumam, ja bērns naktī izsmēķētu vairākas cigaretes.

Dīvaini, bet labākais rādītājs trešējiem dūmiem ir tirgus. Autotirgotāji zina, ka lietota automašīna, ar kuru braucis smēķētājs, pārdodama par 10-15% lētāk, jo pircējs inkstinktīvi smēķētāja lietotu automašīnu nepērk. Līdzīgi ir ar nekustamo īpašumu – pat svaigi izremontēts smēķētāju dzīvoklis ir grūtāk pārdodams nekā nesmēķētāju, bet neremontēta smēķētāja dzīvokļa cena var būt par 15-20% lētāka par analogu dzīvokli, kurā neviens nav smēķējis.

Daudzās pasaules valstīs, kur joprojām viesnīcās ir divēji – smēķētāju un nesmēķētāju numuriņi, smēķētāju numuriņus grūti izdot viesiem, tādēļ smēķēšana viesnīcās kļūst par maksas pakalpojumu – tepat kaimiņos Igaunijā tie ir 100 eiro. Galvenokārt tādēļ, ka piesmēķētais numuriņš parasti prasa ne tikai gultas veļas nomaiņu, bet arī aizkaru un paklāja maiņu.

Un tādēļ ir vērts paraudzīties uz smēķēšanu kā ekonomisku problēmu.

Tabakas lietošana ir viens no briesmīgākajiem tautsaimniecības slogiem. Latvijā tabakas izstrādājumu naudiskais apgrozījums ir aptuveni 500 miljoni eiro – tikai nedaudz mazāk nekā summa, ko valsts tērē medicīniskiem pakalpojumiem. Liela daļa no tabakai tērētās naudas aiziet kontrabandas cigaretēs, par ko nekādi nodokļi netiek maksāti. 

Smēķētājs gadā nokūpina 600-1200 eiro. Smēķētājam nav tiesību gauzties par sliktu valsts ekonomisko stāvokli, jo tieši šādā veidā nauda „aizplūst” no Latvijas. 

Eiropas Savienības Baltā grāmatā teikts, ka vismaz ceturtā daļa (24- 32%) valsts veselības aprūpes izdevumu saistīti ar to slimību ārstēšanu, ko tiešā veidā izraisījis alkohols un tabaka.

No mediķa viedokļa smēķētājs ir grūti ārstējams pacients. Mēs gadā Latvijā nogriežam 1000 kāju, kam smēķēšana aiztrobozējusi artērijas. Bet vismaz 20-30 smēķētāju katru dienu kļūst par pāragriem pataloganatoma klientiem – viņi vienkārši nomirst 7-10 gadus priekšlaikus. Amputēta kāja, izgriezts plaušu vēzis, starošana un ķīmijterapija kuņģa vēža gadījumā – tas viss smēķētājiem uz līdzcilvēku nodokļu rēķina.

Smēķētājs vairāk slimo, bet šajā laikā nestrādā, nerada pievienoto vērtību, bet pārtiek no sociālā budžeta, kas ir nodokļu maksātāju nuda. Smēķētāju darba ražīgums ir mazāks par nesmēķētāju darba ražīgumu.

Un galu galā smēķētāji nodedzina mūsu valsti. Trešdaļu visu ugunsgrēku (vairāk nekā 300 mājas, meži, lauksaimniecības un ražošanas ēkas) izraisa smēķēšana, bet daudzos gadījumos vienkārši smēķēšanu kā ugunsgrēka ieganstu nevar pierādīt.

Puse no dzīvi sadegušajiem (80-90 gadā) ir smēķētāji, kas ugunsgrēku paši piesmēķējuši vai aizmiguši ar degošu cigareti. Pērn smēķēšanas izraisītajos ugunsgrēkos sadeguši divi mazi bērni.

Cigarešu tirgotājs ir slepkava.

Autors ir Latvijas Ārstu biedrības prezidents

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu