Pēc kaitbordista nāves Kauguru pludmalē no amata atstādina glābēju priekšnieku • IR.lv

Pēc kaitbordista nāves Kauguru pludmalē no amata atstādina glābēju priekšnieku

29
Kaitbordists Dzintaru pludmalē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Atlaisti arī divi glābēji, kas notikuma brīdī nebija postenī

Pēc tam kad Jūrmalā, Kauguru pludmalē, tieši iepretī glābšanas stacijai 28.maijā gāja bojā kaitbordists, no amata uz izmeklēšanas laiku atstādināts Jūrmalas Pašvaldības policijas (JPP) Glābšanas dienesta vadītājs Andris Kraulis. Glābēji, kuru dežūras laikā notikusi traģēdija, iesnieguši atlūgumus un patlaban jau ir atlaisti, aģentūrai LETA pastāstīja JPP priekšnieka pienākumu izpildītājs Jānis Siliņš.

Abi glābēji atzinuši, ka nelaimes brīdī bija atstājuši uzraudzības posteni un darbojušies glābšanas stacijas garāžā – remontējuši motorus, kārtojuši bojas.

Tā kā nelaimes dienā pludmalē bijis maz cilvēku un peldēties neviens nav gājis, glābēji domājuši, ka jūra ir tukša, un pametuši posteni, lai darītu citus darbus. Siliņš uzsvēra, ka jebkurā gadījumā glābēji nedrīkstēja pamest posteni un vismaz vienam obligāti vajadzēja vērot pludmalē notiekošo.

Pēc traģēdijas glābēji iesnieguši atlūgumus.

Uz izmeklēšanas laiku atstādinātā Krauļa vietā jau nozīmēta cita amatpersona, kas veic Glābšanas dienesta darba organizēšanu, uzraudzību un kontroli.

Siliņš atzina, ka nelaimes gadījuma apstākļi ir mīklaini, – par tiem sākts kriminālprocess un Valsts policija veic izmeklēšanu.

Tikmēr Jūrmalas pašvaldībā izveidotas divas izmeklēšanas komisijas – viena pašvaldības izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītāja Artura Granta vadībā vērtē pašvaldības policijas rīcību un atbildību, otra izmeklēšanas komisija izveidota arī JPP, lai tā izvērtētu savu darbinieku rīcību. Pašvaldības izmeklēšanas komisijas sēde sasaukta šodien plkst.14.

Kā ceturtdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums “Panorāma”, Kauguros tieši iepretim glābšanas stacijai trešdien jūrā gāja bojā kaitotājs. Hidrotērpā tērpto kaitotāju no jūras izvilka pludmalē strādājoši cilvēki. Pludmalē ieradušies ātrās palīdzības mediķi, kuru apakšstacija atrodas tajā pašā ēkā, taču mediķiem nācies konstatēt vīrieša nāvi. Tikai pēc tam, kad apkārt mirušajam jau rosījās aculiecinieku izsauktie mediķi, no glābšanas stacijas parādījās arī glābēji.

28 gadus vecais kaitotājs, kurš esot bijis profesionāls sportists, jau bija miris. Iespējams, viņam bija radušās kādas veselības problēmas.

Jūrmalas domes izpilddirektora vietnieks Arturs Grants atzina, ka dežūrā bija jābūt diviem glābējiem un viņiem tas bija jāredz. Jūrmalā sākusies peldsezona, un glābējiem jābūt postenī no plkst.8 līdz 21. Traģēdija notikusi pēc sešiem vakarā.

Bijušais Jūrmalas ātrās palīdzības un glābšanas dienesta vadītājs Uldis Ciekurs raidījumam “Panorāma” pauda, ka labākie glābēji dienestu esot pametuši 2012.gadā, kad Jūrmalas dome viņa vadīto dienestu likvidēja un glābšanas funkciju deleģēja pašvaldības policijai. “Iespējas iet pret to nebija, tas bija konceptuāls domes lēmums.[..] Ļoti daudzi profesionāli glābēji aizgāja prom no darba, jo negribēja būt par pašvaldības policistiem,” skaidroja Ciekurs.

Kaitošana jeb pūķošana ir ekstrēms sports. Kaitotājus nereti vējš iepūš jūrā, var gadīties arī citas neparedzamas situācijas. Taču konkrētajā gadījumā nu jau bojāgājušais kaitotājs ar šo sporta veidu nodarbojās vietā, kas teorētiski ir pati drošākā Jūrmalā – tieši iepretim glābšanas stacijas logiem.

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu