ASV paplašina Magņitska sarakstu - piemēro sankcijas 12 Krievijas pilsoņiem • IR.lv

ASV paplašina Magņitska sarakstu – piemēro sankcijas 12 Krievijas pilsoņiem

22
Krievijas cietumā nobendētais jurists Sergejs Magņitskis. Foto: AFP/LETA

Sankcijas vērstas pret tiesnesi, četrām cietumu amatpersonām, tiesu amatpersonu un cietuma ārstu

Savienotās Valstis otrdien piemērojušas sankcijas 12 Krievijas pilsoņiem, kas tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem, ziņo LETA/AFP.

Sankcijas piemērotas, pamatojoties uz Magņitska likumu, kuru prezidents Baraks Obama parakstīja 2012.gada 14.decembrī un kas ļauj ASV varasiestādēm uzlikt arestu aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem turēto Krievijas amatpersonu aktīviem, kā arī liegt šīm amatpersonām iebraukšanu ASV.

Minēto 12 personu vidū ir tiesnesis, četras cietumu amatpersonas, tiesu amatpersona un cietuma ārsts, kurš pārraudzīja fonda “Hermitage Capital” jurista un korupcijas apkarotāja Sergeja Magņitska medicīnisko aprūpi cietumā.

ASV Finanšu ministrija, kas paziņoja par sankcijām, nesaistīja tās ar Ukrainas krīzi, kuras dēļ ASV piemērojusi sankcijas vairākām augsta ranga Krievijas amatpersonām.

Magņitskis mira 2009.gada novembrī pēc 358 pirmstiesas aizturēšanas centrā pavadītām dienām. Viņu arestēja pēc tam, kad viņš vainoja vairākas Krievijas amatpersonas liela mēroga korupcijā un Krievijas budžeta apzagšanā. Magņitskim tika liegta pienācīga medicīniskā aprūpe, un viņš mira astoņas dienas pirms termiņa, kad viņš būtu bijis jāatbrīvo no cietuma vai jātiesā.

Magņitskis savulaik atklāja, ka no valsts budžeta 5,4 miljardus rubļu izzaguši tiesībsargājošo orgānu līdzstrādnieki, kas atriebjoties organizējuši jurista kriminālvajāšanu, par šīs naudas izsaimniekošanu apsūdzot pašu Magņitski.

Aktīvisti šo gadījumu nodēvējuši par vienu no kliedzošākajiem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā pēdējo gadu laikā, apgalvojot, ka Magņitski pameta nomirt amatpersonas, kuru noziedzīgos nodarījumus viņš uzdrošinājies atmaskot.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu