Obama ar Putinu Normandijā netiksies Ukrainas dēļ • IR.lv

Obama ar Putinu Normandijā netiksies Ukrainas dēļ

37
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Putins pieņēmis ielūgumu piedalīties D-dienas gadadienas ceremonijās

ASV prezidents Baraks Obama jūnija sākumā Francijā gaidāmās D-dienas gadadienas ceremonijā par godu sabiedroto karaspēka izsēdināšanai Normandijā Otrā pasaules kara laikā netiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Par to preses brīfingā paziņojusi ASV Valsts departamenta pārstāve Marija Harfa.

Putins pieņēmis Francijas prezidenta Fransuā Olanda ielūgumu piedalīties tā dēvētās D-dienas piemiņas pasākumos, ceturtdien apstiprinājis Krievijas vēstnieks Parīzē.

Piemiņas ceremonijās 6.maijā piedalīsies arī ASV prezidents Baraks Obama un Vācijas kanclere Angela Merkele, vēsta LETA/Reuters/AFP.

Iemesls, kāpēc Obama netiksies ar Putinu, ir notikumi Ukrainā. „Es nedomāju, ka mēs tiksimies ar viņu [Putinu], ņemot vērā to, kas notiek,” teica ASV Valsts departamenta pārstāve.

Vienlaikus Putina ierašanās Francijā nebūs šķērslis, lai Obama atteiktos godināt vēsturiskos notikumus. „Mums ir stipras domstarpības. Tomēr to cilvēku, kuri Eiropai atnesa mieru, godināšanai ir jānotiek,” teica Valsts departamenta pārstāve.

Šā gada 6.jūnijā apritēs 70 gadi kopš tā dēvētās D-dienas, kad britu, amerikāņu un kanādiešu vienības, kā arī karavīri no Francijas un citām nacistu okupētajām valstīm šķērsoja Lamanša šaurumu un rītausmā izsēdās Normandijas pludmalēs. Līdz dienas beigām Francijā bija izsēdušies aptuveni 156 000 sabiedroto karavīru. Kaujās krita aptuveni 10 000 sabiedroto karavīru un gāja bojā tūkstošiem franču civiliedzīvotāju. Vācija zaudēja četrus līdz deviņus tūkstošus karavīru.

Sabiedroto karavīru izsēšanās Normandijā iezīmēja sākumu nacistu karaspēka atspiešanai Eiropā un noveda pie Otrā pasaules kara beigām nākamā gada pavasarī.

Francijā gaidāmie atceres pasākumi būs pirmā reize kopš Ukrainas krīzes sākuma, kad Putins tiksies ar Rietumu līderiem.

Martā Krievija okupēja un anektēja Krimas pussalu, bet šobrīd Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Rietumvalstis vērsušas pret Maskavu sankcijas, kuras draud pastiprināt, ja Krievija neatteiksies no savas agresīvās politikas.

 

Komentāri (37)

Alise 09.05.2014. 11.12

Olands ir pa fāzēm sagājis, ja uzaicināja Putinu uz šo pasākumu.

PSRS bija Otrā pasaules kara izraisītāja kopā ar Vāciju, un sabiedroto pusē pārgāja tikai tāpēc, ka vācieši izdomāja krievus uzmest (pirms krievi paspēja uzmest vāciešus) un arī paņemt priekšā tāpat kā pārējos. Un šobrīd Putina darbības ir līdzīgas Hitlera darbībām un var novest pie Trešā pasaules kara izraisīšanas. Kā var kaut kur tādu cilvēku aicināt?

Bet ko no tāda Olanda gaidīt, socdems ir un paliek socdems.

+25
-5
Atbildēt

4

    Ansis Reinhards > Alise 09.05.2014. 11.23

    Nedomāju, ka Olands sagājis pa fāzēm. Skaties plašāk.

    Nu atbrauks žurkulēns putlers, nu piedalīsies oficiālajās ceremonijās, bet aizkulišu tusos un sarunās, kas parasti tādās tikšanās reizēs neotiek, ne… Sajutīs savu spitālību pasaules kontekstā. Domāju, tāpēc žurkulēnu aicina… :)

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija > Alise 09.05.2014. 12.23

    No Tavas mutes – Dieva ausī, kaut nu Tavas cerības piepildītos, taču manā izpratnē pie sabiedroto izcelšanās Normandijas krastā tiešu krievu nopelnu gan nebija, taču neesmu vēsturnieks un neesmu arī īpaši iedziļinājies šajā jautājumā.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Alise 09.05.2014. 12.11

    > Aigars Brauns

    Olandu noraksturoji, manuprāt, precīzi. Un tomēr, Olandam neiet tik spīdoši, lai taisītu “lielo politiku” viens pats…

    Katrā ziņā, lai kā man tas nepatiktu, domāju, ka žurkulēns bija jāaicina, jo tas nav valstu vadītāju personiskais tusiņš, kur neaicina nevēlamos, tas ir starpvalstu pasākums, kur tomēr arī Krievijai sava loma.

    Cita lieta, ka, ja žurkulēnam tiks ierādīta vieta galda galā, ai, kā tas sitīs pa pāruzbudināto pašapziņu… :)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija > Alise 09.05.2014. 11.44

    beta, es tomēr domāju, ka Olanda rīcību drīzāk nosaka Francijas vēlme turpināt pārdot Mistrālus un citu kara tehniku, nevis kaut kādi morāli apsvērumi, it īpaši, ja ņemam vērā Olāna apšaubāmo morāli tīri privātajā dzīvē. Parasti šādi cilvēki neizceļas ar augstu morāli jebkurā citā jomā.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 09.05.2014. 11.18

Kas tur svinēs? Divi kara uzsācēji (Vācija un Krievija), divi uzvarētāji (Lielbritānija un ASV) un mūžīgais statists (Francija)?

+17
-5
Atbildēt

2

    silvija > jmaklakovs 09.05.2014. 11.28

    Jā, tie četri mīnusi šorīt parādās pie katra urlām netīkama komentāra.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > jmaklakovs 09.05.2014. 11.22

    Ločmelim četri datori mājās. Vai papildus mīnusiņu-plusiņu dēļ bija vērts tērēties?

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 09.05.2014. 11.56

Olands gan tiksies, un arī Mistraļus būvēs, paradoksāli, kreisais socialists, kas Francijā ir pilnībā zaudējis popularitāti, laikam, cer iemantot galēji radikālo labējo atbalstu, tie jau Putinu “saprot”.

Intersanti, kreisie iet kopā ar galēji labējiem, kā bieži.

+9
-2
Atbildēt

9

    silvija > ligakalnina 09.05.2014. 14.36

    Beta, es lāga neticu, ka Tu būtu NA, atvaino, nekā personiska, bet es atceros Tevi no Dienas un Citasdienas laikiem un uzskatu Tevi par gudru un erudītu cilvēku, kas galīgi neklapē kopā ar NA.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    silvija > ligakalnina 09.05.2014. 15.14

    Paldies par atbildi. Protams, kopš Dienas laikiem ir daudz ūdeņu aiztecējis, viss plūst, viss mainās …

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija > ligakalnina 09.05.2014. 20.00

    r_r , arī es mazliet to politikas iekšieni zinu un esnu pārliecināts, ka neviens blēdis tik ciniski neizmanto vecumveco gudrību “patriotism is the last refuge of a scoundrel” kā NA sponsors (nesāc tikai apgalvot, ka tā nav taisnība, jo tā IR taisnība) oberzaglis un komunistu nelietis Hūte, kuru NA tik dūšīgi atbalsta. Dzerim ir pilnīga taisnība, ka šī “partija” ir kā kanalizācijas kolektors, un man no visas sirds žēl to labticīgo NA biedru, kuri naivi tic partijas spices paustajiem “ideāliem”. Par meliem un propagandu: neviena partija, izņemot varbūt SC, neizmanto tik riebīgas kolektīvas citu partiju apriešanas kampaņas kā NA, pie tam tie aprejamie objekti gandrīz 100% sakrīt ar SC uzstādījumiem. OK, nav vērts tērēt laiku, mēģinot kaut ko ieskaidrot tiem sirdsšķīstajiem, kuri Dievu redzēs vai kā nu tur Kristus teica par svētībām.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 09.05.2014. 18.32

    :) dzeri, tas ir jūsu viedoklis. Mans ir savādāks – blēžu un pavisam cita (daudz lielāka) kalibra blēžu ir daudz vairāk citās partijās (es tā mazliet to politikas iekšieni zinu un ik pa laikam ir saskare ar aizkulisēs iesaistītiem un informāciju zinošiem cilvēkiem).

    Tā kā varam droši palikt katrs pie sava viedokļa, jo ne jūs mani pārliecināsiet, ne es jūs :)

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija > ligakalnina 09.05.2014. 12.20

    Jā, palasījos UKIP līderu slavas dziesmas Pļūtiņam … Nav brīnums, ka mūsu superpuperpatriotiskie NA klusē kā mēli norijuši (akurāt atbalstīt Pļūtiņu Latvijā riskanti, elektorāts nav izprotošs un Parādnieks vai Dzintars var zaudēt vietu pie cūkēdienspaņņa, bet citu kaut ko darīt nemāk) :)

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 09.05.2014. 18.23

    Nesaprotu tos, kas uzskata, ka NA var vadīt valsti, ka tai ir attiecīgs potenciāls un zināšanas.

    Balsot par NA ir tas pats, kas balsot par saukļiem un lozungiem, nevis, par cilvēkiem, kas reāli spēj ko izdarīt.

    Pie kam Kiršteins, Parādnieks, Rasnačs, Bērziņš, Lūsis – šīs personas komentārus neprasa, ja partija kļūst par visu caurkritušo blēžu kolektoru, kādi tur vēl komentāri.

    Un Dzintars ir tīrais tukšmuldētājs, kurš iedomājies, ka būs nākamais Ulmanis, un tāpēc aizraujas ar salkanu un tukšu pseidopatriotisku retoriku, ko pats uzskata par milzīgi gudru un skaistu, tur jau vērojamas narcisisma pazīmes.

    Saprotams, tiem ierindas biedriem neko pārmest nevar, izņemot, lētticību, un vēlamā uzdošanu par esošo, NA ir vistīrākā politbiznesmeņu partija, kas to patrotismu izmanto tikai, kā makšķeri vēlētāju balsu ķeršanai.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 09.05.2014. 17.14

    Aigar Braun, nu beidzam liet par NA :)

    NA neklusē kā ūdeni mutē ieņēmuši un sen jau ir pauduši viedokli par Ukrainu, un daudz krasāku par V un RP, un ja paskaitītu visas publikācijas un izteikumus, tad arī daudz biežāk par pārējiem. Pie tam NA jau atbalstīja Maidanu, kad tur vēl nebija asinsizliešana sākusies, Dombrava bija aizbraucis un uzstājās Maidanā (kad vēl te vispār neviena cita partija vai politiķis nekādu skaļu konkrētu atbalstu Maidanam neizteica), tāpat Cilinskis bija aizbraucis jau pēc Janukoviča padzīšanas.

    Tāpat ir bijušas regulāras NA biedru publikācijas. Tikai bēda tāda, ka ziņu portāli tās nepublicē lapas augšpusē vai reizēm daži pat nenopublicē vispār. Daudzas no tām publikācijām var atrast NA mājas lapā.

    Ja nepatīk NA, tas nenozīmē, ka jāizplata meli vai propaganda. Var arī vienkārši paklusēt, kā es to bieži daru par Vienotības un tās biedru izgājieniem.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > ligakalnina 09.05.2014. 15.06

    > Aigars Brauns

    Aigar, esmu iestājusies NA kā ierindas biedrs. Jāatzīst gan, ka nav daudz laika, ko varu veltīt partijas darbiem. NA redzu kā partiju, kuras vērtības lielā mērā sakrīt ar manām vērtībām. Raivi Dzintaru uzskatu par ļoti gudru, pat viedu politiķi. Domāju, ka Latvijai viņš var dot daudz. Tas īsumā… :) :) :)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > ligakalnina 09.05.2014. 12.29

    > Aigars Brauns

    Es arī esmu NA. Ko sagaidi, lai NA Tev šai sakarā pasaka?

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu