Latvija atvadīsies no diviem izciliem skatuves māksliniekiem • IR.lv

Latvija atvadīsies no diviem izciliem skatuves māksliniekiem

19
Niks Matvejevs. Foto: Rūta Kalmuka, F64

Mūžībā aizgājusi aktrise Vera Singajevska un mūziķis Niks Matvejevs

Pagājušās nedēļas nogalē mūžībā aizgājusi izcilā latviešu aktrise Vera Āboliņa Singajevska un mūziķis Niks Matvejevs, vēsta aģentūra LETA. Abi mākslinieki ir sava laika kultūras zīme, katrs savā jomā devuši lielu ieguldījumu skatuves mākslas veidošanā.

Aktrise nesagaidīja savu 91.dzimšanas dienu 28.aprīlī. Singajevska dzimusi 1923.gadā Ukrainas PSR Kijevas guberņā. Vispopulārākā aktrises loma bija zviedru bērnu grāmatu autores Astrīdas Lindgrēnas radītais tēls Karlsons. Viņas savdabīgā balss dažādās lomās iemūžināti radio vairāk nekā 100 ierakstos, informē Latvijas Radio 1 (LR1) . Vairākām padomju bērnu paaudzēm Singas atveidotie tēli bija pirmā un spilgtākā sastapšanās ar teātri.

Singajevska strādājusi Jelgavas teātrī, Jaunatnes teātrī un Latvijas Nacionālajā teātrī. 1995.gadā viņai piešķirts IV šķiras Triju Zvaigžņu ordenis. Līdzjūtību par aktrises aiziešanu mūžībā izteikušas valsts augstākās amatpersonas.

Atvadas no aktrises notiks piektdien, 2.maijā, no plkst.11.30 līdz 13.30 Jaunajā Rīgas teātrī, kā arī no plkst.14.30 I Meža kapos, vēsta LR1.

Komponists un dziedātājs Niks Matvejevs mūžībā pēkšņi aizgājis sestdienas naktī, aģentūrai LETA apstiprināja producents Juris Millers. Patlaban notiek sarunas ar Nika Matvejeva piederīgajiem un vairākiem mūziķiem par piemiņas koncerta rīkošanu 24.septembrī koncertzālē “Rīga”.

“Niks nomira mierīgi – miegā, ar sirdslēkmi. Tas ir milzīgs zaudējums gan mūziķiem, gan klausītājiem, jo mūžībā ir aizgājis viens no oriģinālākajiem latviešu dziedātājiem. Viņš bija spēka un ieceru pilns, gatavojās vairākiem solo koncertiem, turklāt īpaši viņam tika rakstīta mūzika jaunā latviešu operā. Tas ir trieciens visai latviešu mūziķu saimei,” atzina Millers.

Matvejevs dzimis 1958.gadā. Savulaik spēlējis slavenajā ansamblī “Sīpoli”, bijis kora “Sindi putnu dārzs” dalībnieks. Lielu viņa talanta pielūdzēju atzinību mūziķis izpelnījās par Kvazimodo lomas izpildījumu Zigmara Liepiņa operā “Parīzes Dievmātes katedrāle”. 2001.gadā kopā ar dziedātāju Mariju Naumovu izdotais disks “Ieskaties acīs” saņēmis apbalvojumu “Zelta disks”.

Komentāri (19)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu