Lietuva no Krievijas atsauc divus diplomātus • IR.lv

Lietuva no Krievijas atsauc divus diplomātus

24
Lietuvas karogs. Publicitātes foto

No Lietuvas aizbraukuši divi Krievijas diplomāti, turēti aizdomās par spiegošanu

Lietuva trešdien paziņojusi, ka atsauks no savām pārstāvniecībām Krievijā divus diplomātus, vēsta portāls “Delfi.lt”, atgādinot, ka iepriekš ziņots par divu Krievijas diplomātu aizbraukšanu no Lietuvas.

Uz Maskavu iepriekš atsaukts Krievijas ģenerālkonsuls Klaipēdā Vladimirs Maligins, norādot, ka viņam beidzies pilnvaru termiņš, savukārt pagājušajā nedēļā kļuva zināms, ka no Lietuvas aizbraucis Krievijas vēstniecības otrais sekretārs Valērijs Katula, kas marta vidū tika pieminēts Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) ziņojumā kā Krievijas Galvenās Izlūkošanas pārvaldes (GRU) rezidentūras darbinieks.

Toties Viļņā nākamajā mēnesī atgriezīsies Lietuvas ģenerālkonsuls Kaļiņingradā Vaclavs Stankevičs un ģenerālkonsule Sanktpēterburgā Aušra Semaškiene, pastāstīja ārlietu ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Rasa Jakilaitiene.

Lietuvas amatpersonas nenorāda, ka diplomātu atsaukšana būtu reakcija uz Maskavas soļiem, bet portāls atgādina, ka saskaņā ar diplomātisko tradīciju valstis uz šādiem soļiem reaģē ar simetrisku atbildi, vēsta LETA.

Kā ziņots, Lietuvas VSD pirms mēneša brīdināja, ka Krievija veic aktīvu izlūkdarbību pret Lietuvu un kaimiņvalsts izlūkdienestu pārstāvji darbojas arī diplomātiskā statusa aizsegā.

Agresīvu izlūkdarbību pret Lietuvas valsts institūcijām veicis GRU rezidentūras darbinieks Valērijs Katula, oficiāli būdams Krievijas vēstniecības otrais sekretārs. Viņš mēģinājis savervēt Lietuvas valsts kalpotāju, cenšoties iegūt slepenu vai citādi jutīgu informāciju par Lietuvas prezidentūru Eiropas Savienībā, skaidrodams, ka tā vajadzīga Krievijas Ārlietu ministrijai paredzētai atskaitei, un vienlaikus piesolīdams atlīdzību naudā.

Ziņojumā tika minēts, ka Krievijas Ārējā izlūkdienesta (SVR) un GRU darbinieki diplomātu statusā strādā arī Krievijas tirdzniecības pārstāvniecībā un ģenerālkonsulātā Klaipēdā.

VSD pret Katulu veicis preventīvas darbības, liedzot viņam iespēju turpināt izlūkdatu vākšanu.

Paziņojot par Maligina atsaukšanu, trešdien norādīts, ka viņš “beidzis darbu” Lietuvā un turpmāk strādās Maskavā. Mediji atgādina, ka Klaipēdā ģenerālkonsuls nostrādājis tikai nepilnus divus gadus, bet pats Maligins konsulāta interneta vietnē pateicas pašvaldību vadītājiem, sabiedrisko organizāciju un biznesa jomas pārstāvjiem un “visiem lietuviešu draugiem”, ar kuriem sadarbojies.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs atzinis, ka viņam nav informācijas, kādēļ ģenerālkonsuls atsaukts. “Zinām tikpat, cik jūs. Tika ziņots, ka konsuls beidz darbu un dodas projām no Klaipēdas. Tā ir parasta prakse. Mēs par to tiekam informēti,” viņš sacījis ziņu aģentūrai ELTA, piebilzdams, ka Lietuva gaida, kas tiks izvirzīts šim amatam.

Jautāts, vai paredzēts rūpīgāk sekot, kāda kandidatūra tiek piedāvāta, ministrs atbildējis, ka tam “vienmēr tiek sekots rūpīgi”.

 

Komentāri (24)

austrisv 24.04.2014. 09.27

Interesanti, kad Latvijai pienāks tādi laiki, kā Lietuvai, un tiktu izraidīti Latvijas diplomātiskie pārstāvji? tad Latvija savukārt varētu izraidīt Krievija vēstnieku, kurš braukā pie Lemberga ievākdams ziņas par partijām un kā tās pērkamas, kurš noķengā bijušo prezidenti? Tad beidzot varētu ievērot paritātes pincipu ar vienādu skaitu vēstniecība sdarbiniekiem abām pusēm.

+5
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu