Lietuvas piekrastē sāk elektrības kabeļa vilkšanu uz Zviedriju • IR.lv

Lietuvas piekrastē sāk elektrības kabeļa vilkšanu uz Zviedriju

36
Foto: poga.lv

Top galvenais posms “NordBalt” stratēģiskajā energosistēmu starpsavienojumā

Baltijas jūrā pie Lietuvas krastiem piektdien sākta kabeļa vilkšana uz Zviedriju – viens no galvenajiem posmiem stratēģiskajā projektā “NordBalt”, kas paredz līdz 2015.gada beigām izveidot Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojumu, vēsta aģentūras LETA, atsaucoties uz Lietuvas biznesa ziņu portālu Vz.lt.

Kabelis tiks ielaists 800 metrus garās caurulēs, kas jau nostiprinātas Kuršu kāpu piekrastē. Uz kuģa “Topaz Installer” aptuveni 600 metrus no krasta sākta gatavošanās kabeļa nolaišanai. 300 kilovoltu līdzstrāvas kabeli 12,3 centimetru diametrā ar vairāku slāņu pārklājumu, kas noturīgs pret sāļo jūras ūdeni, ražojusi Zviedrijas kompānija ABB.

Visa starpsavienojuma garums būs 450 kilometri. Kuģī iekrauti kabeļa rituļi 50 kilometru kopgarumā. Viens metrs kabeļa sver aptuveni 30 kilogramus. Projektu saskaņā ar 2010.gadā parakstītu līgumu īsteno Lietuvas pārvades sistēmas operators “Litgrid” un Zviedrijas pārvades sistēmas operators “Svenska Kraftnat”.

Šis starpsavienojums palīdzēs veidot kopīgu Baltijas valstu un Skandināvijas elektroenerģijas tirgu un radīs Lietuvai iespējas pirkt elektroenerģiju no hidroresursiem bagātajām Ziemeļeiropas valstīm, samazinot enerģētisko atkarību no Krievijas.

Pagaidām Baltijas valstu tīkli ar Ziemeļvalstu energosistēmu savienoti tikai pa diviem “Estlink” jūras kabeļiem starp Somiju un Igauniju, bet ar to nepietiek, lai Baltijas valstu tirgi tiktu pilnībā integrēti kopējā tirgū. Lietuvai iespējas nodrošināties ar lētāku enerģiju no Skandināvijas ierobežo arī nepietiekamā pārvades līniju caurlaidība starp Igauniju un Latviju.

Eksperti uzskata, ka līdz ar “NordBalt” nodošanu ekspluatācijā elektroenerģijas cenu līmenis Lietuvā un Latvijā tuvināsies Ziemeļvalstu un Igaunijas līmenim. Šobrīd Latvijā un Lietuvā vidējā cena ir augstāka, jo trūkst gan starpsavienojumu, gan pašiem savu salīdzinoši lētu jaudu, un tas negatīvi ietekmē arī to uzņēmumu konkurētspēju, kuri patērē daudz enerģijas.

Komentāri (36)

dro 11.04.2014. 17.30

Izrādās, ka arī lietuvieši tāpat kā igauņi neguļ – būs gan gāzes terminālis, gan spēka kabeļa savienojums arZviedriju. Interesanti, kādēļ viņiem demokrātija netraucē? Aizrāvos, tā jau portālā nedrīkstot rakstīt – tā esot gaudošana:)

+18
-2
Atbildēt

9

    oktaavs > dro 12.04.2014. 07.19

    Ino

    Par “gaudošanu ” labāk nevajag. Pats ar to bakstīji mani pavisam nesen.

    Nevaru saprast, kas pateiesībā esi – NA zombijs un aģitators, vai normāls, politiski neinficēts Latvijas pilsonis, kam rūp valsts, nevis paša partijas intereses ?

    Atceros, kā savulaik rāvies iekš “Delfiem” un cīnījies par taisnību. Arī Venspils papuča personīgo atbildi atceros.

    Tāpēc ceru, ka neesi nolaidies līdz kopējiem “pragmatiķiem” un apmaksātiem “reālpolitiķiem”.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    manatuja > dro 11.04.2014. 20.01

    Tas mums vajadzēja būt jaudām, lai tirgotu ziemeļeiropai, bet viss kā parasti otrādi…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > dro 11.04.2014. 18.09

    Nav jau tik traki,mēs arī piedalīsimies,pārdodot šķeldu zviedru koģenerācijas stacijām.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 12.04.2014. 10.33

    nulle Ja nebūtu pamuļķi Latvijā pie varas

    ===================

    Ja pie silēm nebūtu sadrūzmējušies alkatīgi pastulbi krievmīļi, kuru prioritāte, rūpēties par nelegāļu labsajūtu, izpatikt Maskavai un rīt, rīt, rīt, viss būtu savādāk.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Amis > dro 12.04.2014. 20.20

    Bet Jā, bet NA jau arī ar saviem parādniekiem un naudiņiem nepārliecina.

    ==================

    Nebūtu Dombrovska, Āboltiņas, Pabrika, Viņķeles un Zaķa, varētu balsot par Vienotību, bet vēl jau tur pievienosies ZRP pabiras un tas jau V nostāda PCTVL līmenī.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > dro 12.04.2014. 14.28

    Lno, piekrītu, jo mani jau arī sāk mākt pamatīgas šaubas par Vienotību, kopš brīža, kad bija jāizvēlas tagadējais premjers! Visādus , ko tik vēl ne, cēla priekšā šim Bērziņam un nepastāvēja uz Pabriku, kurš līdz šim pēdējā laikā bija sevi labi parādījis darbos!

    Jā, un šo lakstīgala- Āboltiņa- ar visiem smaidot pa labam un JL, kādi komjauniešu CK kadri parādījās un gan jau vēl parādīsies jauni.

    Te vispār vairs nevar saprast par ko balsot, jo enerģētikas jautājums nav risināts gadiem ilgi un joprojām, neizskatās, ka kāds to grib darīt, jo baidās no kremļa lobija, kas te ir ieperinājies. Un vēl tas Rinkevičš, kuram, nu neticu ne par matu, jo es tiem mīkstajiem tipiem neticu, jo tie ir naudas un varas kāri tipi. Sāku pārdomāt, jo TUA arī negrasās aizliegt un iepludina Latvijā papildus naidīgus tipus no austrumiem.

    Jā, bet NA jau arī ar saviem parādniekiem un naudiņiem nepārliecina.

    Laiks izskatās, ka sāk nolikt visu pa vietām!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > dro 18.04.2014. 20.08

    jaudas jau mums pat izbūvētas tikai bij. ekonomikas ministrs nodokli uzlika visiem mūsu nopietniem AER – tas lai gāzei labāk teelektrību ražot un nelien te bauri ar savu šķeldu un somi ar savu tehnoloģiju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > dro 11.04.2014. 23.04

    Ka Latvija ir ne tikai pamuļķi, bet īsti muļķi,kur domā ka napatraukti sevi apzogot var palikt bagāts. Igauņie ju sen it iešaisspēka vads ar Somiju. Viņiem, ja kas, ir urāna raktuves. Tajā vietā lai Latvija jau pa siem gadiem kodlostacija, mums ir komunistu- čekisu gazproms. Vācieši un japāni atkal palaidusši savas kodolsatcijas. Par spīti uzpirktajam Šrēderam. Somi gāzi perk tikai ķīmiskajai rūpniecībai. Un gatavojas trešās kodolstacijas būvei. Pārredzamajā naākotnē gazes un naftas vairs nebūs. Tad paliks urāns un torijs. Ar kuru vietu doma sovki u komunisti laika gaitā saģiftētie mazspējīgie korupcijas sapudētie Latvijas varas pilari.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    dro > dro 12.04.2014. 10.49

    west. NA zombijs

    _____________________

    Tad jau drīzāk JL savā laikā zombēts. Toreiz pēc LK prihvatizācijas nozvērējos, ka vairāk par TB/LNNK nekad…

    Bet ko darīt? Par ko pārvērtusies Vienotība, kā viņi sačakarēja 10 saiemas vēlēšanās gūto uzvaru? Vai tad Tu arī esi atteicies no nacionālas valsts idejas? Draņķi ir visās partijās, tādēļ nākošajās vēlēšanās būs ilgi jādomā, par kuru šaiku balsot.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva Leinerte 11.04.2014. 21.19

>>>Arī incanta ziņa no Lietuvas<<<

Paldies, lochmeli, ka padalijies ar savaam intereseem.

+7
0
Atbildēt

1

    Inese > 12.04.2014. 12.03

    Pilnigi nesvarīgi, kādas ir manas intereses ;) Šajā gadījienā svarīgākais, ka izlasiji manu komentāru ;)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

Amis 12.04.2014. 11.44

Ēriks

Interesanti,kuri būtu tie,kas AICINA ”visu atņemt un pārdalīt”.

===================

Tie ir deģenerāti, šarikovi un to atbalstītāji, kas krievu karogiem rokās izlaupa LB veikalu.

Aļfred Petrovič un viņa kroplie dzinumi, kā reiz pārstāv kremlisko politiķu pašu reakcionārāko spārnu, kam cilvēka dzīvībai, brīvībai un pārticībai uzspļaut. Viņa nonākšana pie varas garantē latviešu nogalināšanu un izsūtīšanu, kā tika solīts 1991. gadā, ko sagaida viņa jebkādas cilvēcības pazīmes zaudējušais elektorāts.

Tici man, ne tevi, bet Zatleru un Dombrovski tie uzaicinās pildīt partijas un valdības lēmumus, tu, labākā gadījumā, guļot uz salmiem lopu vagonā ceļosi uz Austrumiem.

Vai šādu dzīvi novēli latviešiem?

http://ipvnews.org/stump/articles/ar075/images/001.jpg

+1
-1
Atbildēt

1

    Ieva Aile > Amis 12.04.2014. 12.32

    Viņi tik primitīvi to vairs nedara,aicinot atņemt un sadalīt,tagad ir aktuāls sauklis-atņemt un pievienot.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu