Otrdien Lielajā Ģildē LNSO stīgu kvarteta "3+1" koncerts • IR.lv

Otrdien Lielajā Ģildē LNSO stīgu kvarteta “3+1” koncerts

1
Publicitātes foto

Skanēs bulgārietes Dobrinkas Tabakovas, turku komponista Fazila Saja un Johannesa Brāmsa mūzika

Šovakar, 8.aprīlī plkst.19 Lielajā ģildē notiks Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) stīgu kvarteta “3+1” koncerts, kurā varēs dzirdēt bulgāru komponistes Dobrinkas Tabakovas sekstetu “Moreni”, turku pianista un komponista Fazila Saja stīgu kvartetu “Divorce”, kā arī Johannesa Brāmsa “Klavieru kvintetu”, raksta aģentūra LETA.

Stīgu kvartetu veido Beāte Račko, Aija Frišenfelde un čellu grupas koncertmeistare Diana Ozoliņa, kuras pārstāv vijoļu un čella pultis. “Plus viens” šajā kombinācijā esot LNSO altu grupas koncertmeistars Arigo Štrāls. Koncertā uzstāsies arī divi jauni mākslinieki – obojists Pēteris Endzelis un pianists Edgars Tomševics

Bulgāru komponistes Tabakovas mūzika Latvijā pēdējos gados tiekot spēlēta bieži, taču sekstets “Moreni” plašākai publikai, iespējams, skanēs pirmoreiz. Šajā sekstetā komponiste zīmē morēnas – senus akmens veidojumus, kas izskatās kā akmens upes un kuru gultnē palaikam dzirdama slāpēta ūdens tecēšana. Turku pianista un komponista Saja stīgu kvartetu “Divorce” saskaņā ar komponista doto anotāciju aktualizē tādas tēmas kā šķiršanās, atšķirtība un attiecību izjukšana. Brāmsa “Klavieru kvintets” sākotnēji esot tapis kā stīgu kvintets, pēc tam – sonāte divām klavierēm un tikai pēc draugu un kolēģu vairākkārtējiem iebildumiem partitūra pieņem klavieru kvinteta veidolu. Viens no komponista kolēģiem par opusu teicis, ka no monotona skaņdarba divām klavierēm Brāmss radījis kaut ko patiesi skaistu – kamermūzikas šedevru. Nekas tamlīdzīgs neesot dzirdēts kopš 1828.gada. 

Biļetes cena 10 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (1)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu