Lagarda: Rietumu sankcijas jau negatīvi ietekmējušas Krievijas ekonomiku • IR.lv

Lagarda: Rietumu sankcijas jau negatīvi ietekmējušas Krievijas ekonomiku

52
Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektore Kristīne Lagarda. Foto: AFP/LETA

Ukrainas krīzes dēļ NASA ierobežo sadarbību ar Krieviju

Ukrainas krīzes dēļ Rietumu sankcijas Krievijai jau izrādījušas negatīvu ietekmi uz Krievijas ekonomiku, paziņojusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda. Šādus secinājumus SVF var izdarīt, vadoties pēc ekonomiskajiem rādītājiem, ziņo LETA.

“Ja paskatās uz kapitāla apjoma aizplūšanu no Krievijas uz pārējo starptautiskās sabiedrības daļu pāris pēdējos mēnešos, ja paskatās uz [Krievijas] centrālās bankas lēmumu izmainīt monetāro politiku, kļūst skaidrs, ka draudiem pielietot sankcijas un pašai sankciju pielietošanai ir sekas,” intervijā telekanālam PBS sacīja Lagarda.

Kā norādīja Lagarda, no Krievijas masveidā aizplūst kapitāls, kas ir “skaidra pazīme tam, ka nauda aiziet no Krievijas”.

Krievijas centrālā banka “Bank Rossii” samazinājusi Krievijas ekonomiskās izaugsmes prognozi šim gadam līdz mazāk nekā 1%. “Šobrīd mēs uzskatam, ka pagājušā gada prognozes vairs nav uzskatāmas par ticamām. Mēs prognozējām, ka izaugsme [šogad] būs starp 1,5% un 1,8%, tomēr šobrīd reālāka ir izaugsmes palēnināšanās zem 1% atzīmes,” paziņoja centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabibuļina.

Vēl neilgi pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, februāra vidū “Bank Rossii” apstiprināja izaugsmes prognozes 1,5-1,8% apmērā.

Pat pirms Ukrainas krīzes Krievijas ekonomika piedzīvoja izaugsmes tempu palēnināšanos, ko analītiķi skaidro ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina nespēju nodrošināt strukturālo reformu īstenošanu.

Savukārt Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļukajevs marta beigās prognozēja, ka Krievijas ekonomika šogad varētu palielināties vien par 0,6%, bet kapitāla aizplūšana no valsts varētu sasniegt 100 miljardus ASV dolāru.

Pasaules Banka (PB) marta beigās prognozēja, ka Krievijas ekonomika šogad varētu samazināties par līdz pat 1,8%.

Sliktākais scenārijs paredz Krievijas ekonomikas lejupslīdi līdz pat 1,8% apmērā, pasliktinoties ģeopolitiskajai situācijai saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Savukārt optimistiskais PB scenārijs paredz, ka Krievijas iekšzemes kopprodukts 2014.gadā varētu palielināties par 1,1%.

Ukrainas krīzes dēļ arī ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) ierobežojusi sadarbību ar Krieviju, trešdien ziņoja mediji.

“Ņemot vērā Krievijas īstenoto Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpšanu, NASA aptur lielāko daļu esošo saistību ar Krievijas Federāciju,” teikts NASA paziņojumā, ko citējusi tīmekļa vietne “Space.com”.

Tomēr NASA turpinās sadarbību ar Krievijas kosmosa aģentūru “Roskosmos” Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS). Pašreiz SKS atrodas divi amerikāņu astronauti.

Pēc ASV vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu programmas slēgšanas NASA ir pilnībā atkarīga no Krievijas kosmosa kuģa “Sojuz” savu astronautu nogādāšanā uz SKS.

 

Komentāri (52)

Ivars Ozols 03.04.2014. 10.06

1998. gads. Krievijas rublis devalvēts, ārējais parāds nenomaksāts (defolts).

Pat Ukrainas vairāksolīšanā Putins palaida baumas par 15 miljardiem ASV dolāru nevis 532 miljardiem rubļu [no Krievijas pensiju fonda].

Kā minēts rakstā jau tagad no Krievijas aizplūst kapitāls lielā apmērā, kas pierāda uzticības trūkumu, t.i. dārgāku aizņemšanos nākotnē.

Un Latvijas ārējais parāds ir publiskajās obligācijas par niecīgu procentu likmi. Un tas, ka šīs obligācijas starptautiskajā tirgū uzpērk, pierāda Latvijas ekonomikas stabilitāti, ko nevar teikt par Krieviju.

+10
-1
Atbildēt

2

    Andris Jautriņš > Ivars Ozols 03.04.2014. 11.29

    Laiks rādīs…

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > Ivars Ozols 03.04.2014. 15.06

    Tieši tā un krievi savu valsts parādu varēs pārfinansēt, kā nesen dzirdēju TV, aizņemoties pasaules tirgos ilgtermiņa aizdevumu par 9%!!! Skaitlis ir milzīgs, jo pat Latvija 2009. gadā par tik milzu procentiem neaizņēmās naudu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ivars Ozols 03.04.2014. 09.43

Krievijai nav tā greznība lēti aizņemties ekonomiskās lejupslīdes laikā, jo Krievijas rublis ir zaudējis vērtību. Pat paši krievi ikdienā izmanto ļaunuma impērijas ASV dolārus. Krievija jau reiz ir defoltējusi savu ārējo parādu un neskatoties uz tirgus ekonomikas sniegtajiem plusiem, nekas nevar kompensēt valsts totālālu korupciju.

+9
-1
Atbildēt

2

austrisv 03.04.2014. 09.27

Tas, ka Krievija pamatīgi cietīs no sava marodierisma Krimā, ir skaidrs ,un laiks to rādīs. Arī gāzi drīz ES saņems no ASV, kā vakar redzējām sižētā TV! tas mani pamatīgi iepriecināja, lai gan vēl pašmāju Gazprom lobiji tam noteikti pretosies, bet tauta, laiks saprast, kas ir kas, un beidzot atbrīvoties no dārgās Krievijas gāzes, ko par spīti tam, ka viņi izmanto Inčukalna gāzes krātuvi, nekaunās Latvijai pārdot dārgāk to pašu gāzi, ko piemēram, Igaunijai. Lietuva maksā visdārgāk, bet tūlīt Lietuvai būs savs termināls, un Lietuva būs brīva no Krievija sgāzes adatas. Laiks arī mums atmosties un neizplakarēt naudu par dārgiem objektiem, kā tas ir ar Gaismas pili, Cēsu koncertzāli, Rēzeknes koncertzāli utt. Tie ir vajadzīgi objekti, bet paskatieties, kā tika sadārdzināta kaut vai Gaismas pils! Nodokļu maksātājiem ir jāatmostas. Nost ar Rāvja dārgo būvobjektu “būvi”, kurš tikai nosmeļ naudu. padomājiet no 80 milj uz 188 milj- tāds ir sadārdzinājums.

+10
-2
Atbildēt

10

    Andris Jautriņš > austrisv 03.04.2014. 12.18

    OK, ja tāda ir pārliecība un atklāti aizstāvama pozīcija. Tikai tad korektāk atteikties no LATVIJAS vārda valkāšanas vispār. Redz, es pārprotu un pārjautāju, bet citi pārprot un seko, bet galā būs piemānīti.

    Nation states are dead: EU chief says the belief that countries can stand alone is a ‘lie and an illusion’

    ‘In every member state, there are people who believe their country can survive alone in the globalised world. It is more than an illusion – it is a lie.’

    The Belgian equated Euroscepticism with fear, which eventually leads to war – echoing former French president Francois Mitterrand’s famous phrase that ‘nationalism is war’.

    ‘The biggest enemy of Europe today is fear,’ he said. ‘Fear leads to egoism, egoism leads to nationalism, and nationalism leads to war.

    ‘Today’s nationalism is often not a positive feeling of pride in one’s own identity, but a negative feeling of apprehension of the others.’

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1328568/Nation-states-dead-EU-chief-says-belief-countries-stand-lie.html

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > austrisv 03.04.2014. 13.00

    Vēl piebilde.

    PSRS laikos Lietuvas PSR realizēja politiku Lietuva un PSRS. Latvijas PSR realizēja politiku – PSRS. Mans secinājums nav no politikas zināšanas, tas ir pēc rezultāta.

    Par Lietuvu man grūti droši pateikt šodien, bet Latvija acīmredzami darbojas vecajā stilā, tikai ar pārgrieztu kompasu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > austrisv 03.04.2014. 11.47

    bet … daudzi amerikāņi būtu pateicīgi, ja Europu ar gāzi apgādātu Gazprom

    http://nofracking.com/

    http://www.youtube.com/watch?v=iXL1jpIBskI

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ingazilunska > austrisv 03.04.2014. 13.08

    “Tā kā mans vērtējums – pēc Ukrainas krīzes nacionālajā jautājumā vai nu būs daudz sliktāk (bet negribas tam ticēt) vai daudz labāk.”

    Būs daudz sliktāk, jo esat to pelnījuši.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > austrisv 03.04.2014. 14.36

    Tagad paskaidro, pridurok, kāda tev jēga šeit izlikties par latvieti. Pie viena paskaidro, kā iespējams “pārgriezt” kompasu? Tu esi melis, līdz ar to visi tavi “gudrie” spriedelējumi pie vienas vietas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > austrisv 03.04.2014. 11.45

    Ķīpam

    Par Gaismas pili piekrītu.

    Par Krievijas potenciālām problēmām – viņu tur 100+ miljoni, lai paši domā.

    Ķīps raksta: Lielākā daļa skatās Krievijas propagandas TV kanālus, ko tik laipni turpina translēt Latvijas valsts, un ir nosvērusies rašistu pusē, bet daļa redz pasaules nostāju, un paliek domīga. Nu nevar mūžīgi sēdēt uz diviem krēsliem, vienreiz ir jāizšķiras līdz galam- vai nu Tu esi vai neesi Latvijas patriots.

    Es šajā citātā redzu 3 puses (krēslus) – rašu, pasauli un Latviju. Bet pēc konteksta laikam jāsaprot, ka pasaule ietver Latviju un izslēdz rašu (2 krēsli).

    Es, protams, zinu, ka Latvijas dibināšana ir ārēju lielvaru kā minimums pieļauts, bet drīzāk veicināts akts, un patiesi lojālam akta auglim ir jābūt pateicīgam un paklausīgam savam radītājam. Tas tā ir, ja PIEŅEM Latvijas nespēju pastāvēt kā valstij.

    Izsakot savu personisko nostāju, man labāk patīk Latviju apskatīt atsevišķi, pasaules un rašas norises vērtējot no Latvijas skata punkta. Aizmugure vājāka un pašam jāvaktē, bet tad arī no muguras puses “draugi” negaidīti nepiezagsies.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > austrisv 03.04.2014. 13.11

    Globalizācija ir neizbēgama, gribam to vai nē. Latvijai būtu jābūt tik gudrai, ka tā jāizmanto savā labā, nevis jānostājas pret to. Bez tam es atklāti atzīstu, ka Latvijas valdība bieži vien rīkojas neprofesionāli, iespējams arī tāpēc, ka bāze no kuras izvēlamies politiķus, ir tik maza. Kā izeja ir vairāk uzticēties Briseles lēmumiem, mazāk piekopt savu separātismu. Korupcijas Briseles līmenī ir mazāk nekā Latvija, lēmumi ir pārdomātāki un uzticamāki. Tur neizdomās pēkšņi aizliegt pastā izmantot vadītāja apliecības.. Kosmopolītisms nav tikai negatīvs, kosmopolītisms ir augsne ideju sintēzei, pasaules līmeņa skanējumam un nevis čubināšanās savā stūrīti. Brisele ,piemēram, nu nekādi nevar saprast, kā tas var būt ka var pārvēlēt Cauni, Lembergu vai Misteru 20. Mēs varam un to daram! Tāpēc galējā izpausme būtu turpmāka Latvijas valstiskuma deleģēšana tiem, kas saprot lietas, nevis mūsu kruķītājiem – nothing specialiem, ruksīšiem, ušmerikiem vai zatlerbērziņiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > austrisv 03.04.2014. 12.11

    “Skaldi un valdi” politika?

    Jā, es lieku starp Latvijas un Pasaules attieksmi vienādības zīmi, jo neredzu atšķirību, arī tāpēc (piekrītot Jums), ka Latvija ir tik maza, ka uz āru politiku noteikt nespēj, un tai viennozīmīgi ir jāseko lielvarām. Bet Latvijai nav jāseko valstij, kura nepilda pašas parakstītās starptautiskās saistības, bet gan tām valstīm, uz kurām var paļauties. Paldies Dievam, mēs esam NATO, paldies Dievam esam EU, un tāpēc ir cerība, ka kādreiz izdosies atbrīvoties no sovjetisma augoņa.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 03.04.2014. 09.35

    Bet. +1.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva > austrisv 03.04.2014. 10.43

    Piekrītu Bet. Gaismas pils vispār ir dzīres mēra laikā. Kamēr Daugavas labajā krastā brūk kopā Prezidenta pils, tikmēr kreisajā taisa nevajadzīgu kultūras Simbolu (nekad neesmu teicis, ka nevajag Bibliotēku – vajag, funkcionālu, ar modernām komunikācijām, transporta pieeju, bet nevajag izgāzt naudu par jaunu Simbolu, cerot, ka iznāks Sidnejas opera)

    Tas man šķiet piemērs Latvijas valsts neadekvātai politikai.

    Tas, ka Krievija cietīs no Ukrainas krīzes ir viennozīmīgi. Būs dabūjuši pērli (Krimu), varēs par to priecāties, bet savilkt jostas. Pie kam šķiet, ka nacionālšovinisma uzplūdā paši krievi to nemaz neapzinās, domā, ka Rietumi to norīs tāpat kā tas notika ar Čečeniju, Piedņestru, Gruziju.

    Un – brīžiem pat liekas, ka šai nelaimei ir pat kāds labums. Var augoni griezt ārā pa daļām, var uzreiz. Līdz šim griezām pa daļām, tas atkal auga atpakaļ. Nu tas jādara uzreiz. Būs sāpīgi, bet izveseļosimies. Un jau bez augoņa. Nebūsim vairs postpadomju valsts, bet pilnasinīga Eiropas valsts.

    Bez tam Latvijas krieviem tagad ir patiesības mirklis. Lielākā daļa skatās Krievijas propagandas TV kanālus, ko tik laipni turpina translēt Latvijas valsts, un ir nosvērusies rašistu pusē, bet daļa redz pasaules nostāju, un paliek domīga. Nu nevar mūžīgi sēdēt uz diviem krēsliem, vienreiz ir jāizšķiras līdz galam- vai nu Tu esi vai neesi Latvijas patriots. Tā kā mans vērtējums – pēc Ukrainas krīzes nacionālajā jautājumā vai nu būs daudz sliktāk (bet negribas tam ticēt) vai daudz labāk.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu