Raidījums: Brokas pagātnes “ēnas”, iespējams, liedz saņemt pielaidi valsts noslēpumam • IR.lv

Raidījums: Brokas pagātnes “ēnas”, iespējams, liedz saņemt pielaidi valsts noslēpumam

62
Baiba Broka. Foto: Evija Trifanova, LETA

Kalnmeiers: Ministrs bez pieejas valsts noslēpumam nevar vadīt tieslietu jomu

Iespējams, ka pielaide valsts noslēpumam tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) netiek dota, jo nav skaidrības par vairākiem faktiem, kas saistīti ar Brokas kādreizējo darbību. Proti, par sadarbību ar Ķemeru sanatorijas kādreizējo investoru “Ominasis Latvia”, kā arī jautājumi par viņa pārstāvētās Nacionālās apvienības sponsoru ietekmi uz partijas pieņemtajiem lēmumiem.

TV3 raidījums “Nekā personīga” svētdien ziņoja, ka pēc tā rīcībā esošās neoficiālās informācijas Satversmes aizsardzības birojs (SAB) patlaban pārbauda faktus, kas saistīti ar Brokas sniegtajiem pakalpojumiem kādreizējam Ķemeru sanatorijas investoram “Ominasis”, jo 2011.gadā būvnieks “NCC Konstrukcija” izteica apgalvojumus, ka “Ominasis” krāpjas ar pievienotās vērtības nodokli un iesniedza dokumentus finanšu policijai.

Tā kriminālprocesu neierosināja, jo bija iestājies noilgums, tomēr laiks, par kuriem būvnieks sūdzējās sakrīt ar to, kad uzņēmumam “Ominasis Latvia” juridiskās un finanšu konsultācijas sniedza Broka, vēstīja raidījums.

Tāpat raidījums ziņoja, ka SAB interesējot nesenie notikumi, proti, Nacionālās apvienības sponsoru ietekme uz partijas pieņemtiem lēmumiem, jo ilgāku laiku izskan aizdomas par maksātnespējas administratora, regulāra nacionālās apvienības ziedotāja Māra Sprūda dominējošo lomu partijā un viņa naudas izcelsmi.

Broka raidījumam noliedz, vai laikā, kad bija tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāre un ministra padomniece, centusies lobēt maksātnespējas administratoru grupējumu intereses. Viņi bijuši kolēģi asociācijā, kurā piešķir sertifikātus administratoriem.

“Es neredzu nekādu pamatu. Ko es būtu neatbilstoši likumam tādu darījusi? Pret mani nav neviens kriminālprocess, ne bijis, ne esošs. Kāpēc, lai man nevarētu būt pielaide valsts noslēpumam,” raidījumam saka Broka. Līdz ar to ministre neuzskata, ka viņas darbs nesaņemtās pielaides dēļ būtu traucēts.

Tomēr citās domās ir ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, kurš uzskata, ka ministrs bez pieejas valsts noslēpumam nevar vadīt tieslietu jomu, jo tās pārraudzībā ir SAB un tas ir nebijis gadījums, ka tik atbildīgam ministram šāda pielaide nav dota.

 

Komentāri (62)

austrisv 24.03.2014. 10.13

Nu jā, Broka man personiski nekad nav izraisījusi uzticību kā valsts patriote no NA! manuprāt, NA viņai ir tikai pakāpiens karjerā! Sāka RD steidzās uz ministra krēslu, un tad jau pavisam drīz tikt prom ES parlamentā uz tik lielu algu un mierīgu dzīvi pie pilnas bļodas.

Man neuzticību raisīja viņas līdzdziedājums “labākajam Rīgas mēram”, un visādi viņa attaisnojošu argumentu meklēšana toreiz pirms RD vēlēšanām, piemēram, tas, ka RD budžetā neesot pietiekami vērā ņemti ieņēmumu prognozes, tāpēc arī attaisnojums esot tas, ka RD ušakovs vairākas reizes pārtaisīja RD budžetu ar arvien lielākiem deficītiem.

Īsta čirka tā Broka un karjeriste, kas būtu pelnījusi, lai tiktu nostopēta ministra krēslam, jo nekā patriotiska no viņas nesagaidīsiet

+24
-6
Atbildēt

11

    janis17 > austrisv 24.03.2014. 10.36

    Nu un ko patriotisku esam sagaidījuši no vienotības ministriem? TUA? Izglītības latviskošanas novilcināšanu līdz 2018. g.?

    Neesmu baigais Brokas fans, tači nez vai advokātu var vainot “par saistību” ar kādu noziedznieku, Ominasis viņš vai ivanovs.

    +6
    -15
    Atbildēt

    0

    janis17 > austrisv 24.03.2014. 13.21

    Bet, redziet kāds Jums kopējais balsojums ar ločmeļa un zupereye kantori ir izdevies :)

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 24.03.2014. 12.37

    Bet. Piedod, bet tādas līdējas man personiski , atvaino, riebjas līdz sirds dziļumiem.

    ___________________

    Kā ar Čigāni, Āboltiņu, Ēlerti, Naudiņu, Parādnieku un daudziem citiem?:)

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 24.03.2014. 14.07

    Lno, piekrītu, arī tās nosauktās. Part čigāni gan neko nezinu.

    Nu bet Āboltiņai jau mīļš ir Lembis, cik jau nu no masu informācija svar noprast un karjera tāpat. Kā viņa piekāpās tam Bērziņam tolaik! Tīrās šausmas atceroties.

    Nevajadzēja piekāpties Pabrika kā premjera izvirzīšanai un viss.

    Tā epopeja ar premjeriem jau nav aizmirstama.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 24.03.2014. 17.10

    Neesmu dzirdējusi, ka NA neatbalstīja Pabrika kandidatūru?

    Bez tam, partijām bija jāvienojas par premjera kandidātu jau iepriekš, ja ZZS nepiekrīt Pabrika kandidaturai, tad vajadzēja iztikt bez ZZS, kā iepriekš. Ar NA taču varēja vienoties par UA, jo tās tāpat ir jāliek ciet.

    Kas tad tagad ir ar valdību? Vienkārši nožēlojami, ja Vējonis vada AM, neprasdams angļu valodu. Kurš tad brauks un runās ar NATO sadarbības partneriem. Kāda jēga bija izdabāt tā Bērziņam?

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 24.03.2014. 14.09

    Aivar, vai vērts uztraukties par niekiem , ja tas notiek komentāros.

    Cita lieta darbs politikā- par to jāuztraucas.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 24.03.2014. 11.11

    Bet. Man par Broku līdzīgas domas, tomēr nedomāju, ka viņa sadarbojusies ar kādas ārvalsts dienestiem. Pielaide valsts noslēpumam vispaŗ ir īsts bulšits; Urbanovičam nav, bet vai kāds SC deputāts, kuram ir, neizstāstīs to, kas Urbanoviču interesēs? Kas attiecas uz saimnieciskiem jautājumiem, tad parādiet man kaut vienu, kurš negribētu optimizēt nodokļus:)

    +8
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 24.03.2014. 17.51

    …Bet…neesi dzirdējusi?….tāpēc devu norādes, lai lasītu tepat ir.lv publicēto….

    …un…tātad, arī Tu uzskati, ka NA galvenā stratēģija valdībā ir tirgošanās – gan ar amatiem, gan balsojumiem, gan savstarpējas vienošanās panākšanā….

    …labi, NA varēja nopirkt ar TUA, bet…kā iespaidot Bērziņu, lai viņš tomēr nosauktu Pabrika kandidatūru?….ko Bērziņam vajadzēja ietirgot?…vai pārdot?…vai tirgošanās rezultāts būtu labāks kā pašreizējais – to mēs varam tikai minēt…bet…vai tam ir jēga?…

    …manuprāt, Saeimai un valdībai nav jākļūst par amatu tirdzniecības vietu, tai ir citi mērķi un uzdevumi….

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 24.03.2014. 16.49

    …Bet… – “Nevajadzēja piekāpties Pabrika kā premjera izvirzīšanai un viss.”

    —————————-

    …iespējams, aizņemtības dēļ esmu kaut ko palaidusi garām un ir mainīta Satversme par premjerministra kandidāta nosaukšanu un apstiprināšanu?…tagad pašas partijas izvēlas un apstiprina MP?…vai tomēr – iespējamā MP kandidātam jāgūst vismaz koalīcijas partiju atbalsts un valsts prezidentam jāuztic MP kandidātam valdības izveidošanu?….

    …pastāsti, ko vajadzēja darīt Vienotībai, lai par MP kļūtu Pabriks, ja pirmajā reizē Pabrika kandidatūru noraidīja prezidents, otrajā reizē – nebija atbalsta ne no NA, ne ZZS…vajadzēja pielietot šantāžu, izteikt ultimātus, pārkāpjot Satversmi un Saeimas Kārtības rulli – likt uz balsošanu Pabrika kandidatūru?…līdz šim neesmu novērojusi Vienotības rīcībā tik galēju līdzekļu pielietošanu….tad, kā – Vienotība varēja panākt Pabrika apstiprināšanu PM amatā?….

    http://www.ir.lv/2013/12/6/vienotibas-vienigais-kandidats-premjerministra-amatam-pabriks

    http://m.la.lv/pabrikam-klusais-noraidijums/

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 24.03.2014. 12.24

    Lno,

    Redzi, man tā iespiedusies atmiņā tie Brokas pirmsvēlēšanu sadraudzība ar Ušakovu, ka nu neticu viņai kā Latvija spatriotei. Nav pilnīgi neviena pierādījuma , ko ši kundze būtu patriotiski izteikusies vismaz publiski.

    Par nodokļu optimizāciju neko nezinu, bet nu , kā var attaisnot to, ka Ušakovs pārtaisa vismaz 3 reizes Rīgas budžetu, pie tam uz iepriekš iekrātās RD labējo partiju naudas. Tie bija 80 milj Ls, palikuši uz 2014. gadu diez vai vairāk par 50 milj. Būtu jāpaskatās googlē.

    Trakākais tas, ka Ušakovs vēl lielījās, ka viņš nav palielinājis RD parādsaistības un kāda tur starptautiskā reitingaģentūra Rīgai apstirprinājusi poszitīvu un labu finašu reitingu. Labi, bet uz kā rēķina, lūdzu? Vai Broka tad nevarēja pateikt, ka Ušakovs spodrina savas netīrās spalvas uz iepriekšējo labējo partiju saimnieciskās tālredzības rēķina! Kur bija tā patriotiskā Broka?

    Piedod, bet tādas līdējas man personiski , atvaino, riebjas līdz sirds dziļumiem.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > austrisv 24.03.2014. 11.03

    …uhu!…nacionālisms un patriotisms atkarīgs no klienta interesēm!…tas tik ir ko vērts!…ja klients saka – jāapčakarē valsts, lai pašam labi un valsts ir slaucama govs, tad Broku Baibas nacionālisms un patriotisms vairs nav ieraugāms pat ar lupu…ja vajag izrādīties karjeras dēļ, tad nacionālisms un patriotisms gan lieti noder….baigi divkosīgi no vienīgajiem īstajiem patriotiem…

    …smieklīgākais, ka tūlīt sāks meklēt vainīgos, kas NA izkārtni Baibu Broku – it kā mēģinot klupināt…nu, bērnudārzs – ko tur vairāk teikt…

    +15
    -7
    Atbildēt

    0

garausiitis 24.03.2014. 08.01

Diezgan savdabīgi … parasti jau pirms nominēšanas ir zināms par kandidāta iespējamām problēmām ar pielaidi klasificētai informācijai . Gan jau Straujuma un izvirzītāji NA arī zināja un zin par ko lieta . Kapēc nevarēja virzīt citu kandidātu , ja problēmas jau iepriekš bija zināmas …

+17
-5
Atbildēt

1

    Inese > garausiitis 24.03.2014. 08.03

    Bet varbūt kompromats par Broku no ASV vēstniecības vai citiem mūsu NATO partneriem tika saņemts tikai nesen!

    +2
    -14
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 24.03.2014. 09.03

Kaut kas trax! Saule jau lielā gabalā, bet te vēl neviens patriots nav atmaskojis sorosīdu un liberastu kārtējo intrigu pret NA! Lāpneši, mostieties!

+17
-10
Atbildēt

7

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Aivars Krauklis 24.03.2014. 11.21

    j. Biotops. Oglasite, pžaluista, ves spisok:)

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    ﮎandijs Be1t1kﮎ > Aivars Krauklis 24.03.2014. 09.16

    Vai tikai Biotopa kungam šoreiz neiznāks tāpat kā ar Izglītības ministrijas īpašumā esošajiem īpašumiem?

    +6
    -13
    Atbildēt

    0

    dzintarz > Aivars Krauklis 24.03.2014. 11.15

    Mosties pats!

    IR angažētie moskaļi mostas par 2h (jet lag) agrāk nekā vietējie.

    Briseles un Londonas āpši modīsies vēl par 1-2 stundām vēlāk.

    Abama vēl vēlāk.

    “Pa tam laikam” kremļa asiņainainā pundura nemarķētais specnazs jau sen būs ieslēdzis līdzpaņemtos lodāmurus tavā, tavu bērnu un mazbērnu taisnās zarnas atverē un tu brēksi moskaļu vispasaules melumēdiju ekrānos, ka mīli kremļa pūķeni, savas un savu līdzpilsoņu cilvēka cieņas glābēju.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    silvija > Aivars Krauklis 24.03.2014. 10.03

    Lāpnešu birojs sāk strādāt pulksten 10os. Kamēr padzers kafiju un sagudros, ko īsti teikt, arī paies kāds brīsniņš, tā ka ātrāk par 11iem dežūrkomentētāji nav gaidāmi. Par Broku: es jau sen brīnos, kā var ienākt prātā iebīdīt tieslietu ministres amatā un vēl vairāk – virzīt uz EP tik odiozu un nepatīkamu universālšļauku un līdēju, bet NA ceļi nav izdibināmi

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 24.03.2014. 11.21

    Pelēkais Vilks – Paldies, jauki, ka Jūs arī pietiecāties. Jau stils vien pārliecina. (Diemžēl neatceros, kad būtu ar kādu plikvēderainu vilku tubrālības sadzēris. Tas laikam būs lāpu gaismā atgadījies)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 24.03.2014. 11.08

    pirozkovs – kārtīgam patriotam pienāktos zināt, ka Latvija nesastāv tikai no Rīgas. To taču pats šefs jums bieži atkārto.

    (Paldies, ka tik ātri pieteicāties)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija > Aivars Krauklis 24.03.2014. 10.44

    Biotop, skaidrs brīnums – atjēgušies jau pulksten 10.40. Laikam baisi sāpīgi trāpīts pa vissāpīgāko vietu, tāpēc jāsāk laicīgi bļaut ka visa pasaule skan. Vajdzētu vēl sarīkot striptīzu pie SAB ar lāpām un uzrakstiem ar lūpkrāsu uz plikiem vēderiem “Rokas nost no Broku Baibas!”

    +12
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu