Rakstniece Nora Ikstena aicina katram izlemt, kā atbalstīt Ukrainu • IR.lv

Rakstniece Nora Ikstena aicina katram izlemt, kā atbalstīt Ukrainu

17
Rakstniece Nora Ikstena. Foto: Ieva Čīka, LETA

Arī mūsu sabiedrības un valsts problēma ir, ka daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo citā informācijas telpā

Katram individuāli jāieņem stāja, piemēram, sociālajos portālos paužot atbalstu Ukrainai, aģentūrai LETA sacīja rakstniece Nora Ikstena. Kā paraugu šādai rīcībai var smelties no Alvja Hermaņa un Jaunā Rīgas teātra (JRT) Krievijas boikota.

Ikstena par Krievijas agresiju Ukrainā teica, ka šāda veida rīcība 21.gadsimtā salīdzinoši mierīgā Eiropas vidē ir nepieļaujama un absurda. Rakstniece teica, ka notikumi Ukrainā viņai atgādina ne tik senas atmiņas, kad, pēc Ikstenas vārdiem, Krievija iedūra dunci mugurā Gruzijai. Rakstniece stāstīja, ka viņai šķiet absurda lielās Krievijas vēlme iejaukties citu neatkarīgu valstu dzīvē.

Pēc Ikstenas domām, Latvijai patlaban nav tiešu draudu, jo valsts aizsardzība tomēr ir spēcīgāka. Rakstniece norādīja uz Eiropas nomācošo bezdarbību Ukrainas notikumu sakarā. Ja ļoti vēlētos, tad Eiropa varētu ar finansiālām sankcijām traucēt Krievijas rīcību.

Ikstena teica, ka “saprātīgās” sabiedrības daļas rīcība vērtējama kā ļoti atbildīga. Pēc viņas teiktā, cilvēkiem Ukrainas liktenis nav vienaldzīgs. Prokrieviskā viedokļa pārstāvju izteikumus Ikstena vērtēja kā līšanu caur adatas aci. Viņa norādīja, ka tiek piemeklēta arvien jauna demagoģija, lai slēptu patiesību.

Tā kā daļa krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju dzīvo citā mediju telpā, viņi saņem arī citu informāciju par notiekošo Ukrainā, stāstīja Ikstena. Viņa uzsvēra, ka tā ir arī mūsu sabiedrības un valsts problēma. Ar aizliegumiem šo problēmu nevarēs atrisināt. Viņasprāt, demokrātiskā mediju vidē to arī nevajadzētu darīt. Mums vajadzētu pārklāt melus ar objektīvu informāciju un ar savu attieksmi to pozicionēt, teica Ikstena.

Jau ziņots, ka saistībā ar Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu Jaunais Rīgas teātris (JRT) atcēlis visas šogad paredzētās viesizrādes Krievijā.

Kā norādīja teātra vadība, Krievijas rīcība ir tiešs apdraudējums ne tikai Latvijas drošībai, bet arī visām civilizētajā pasaulē pieņemtajām vērtībām. Līdz ar to Krievijas boikots ir vienīgais veids, kā katrs ir spējīgs ietekmēt situāciju.

Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā. Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.

Rietumvalstis nosodījušas Krievijas militāro iejaukšanos Ukrainā, kas, pēc analītiķu novērtējuma, var izraisīt nopietnāko starptautisko krīzi kopš Padomju Savienības sabrukuma.

 

Komentāri (17)

Timurs Čuntonovs 04.03.2014. 17.18

“Tā kā daļa krievvalodīgo Latvijas iedzīvotāju dzīvo citā mediju telpā, viņi saņem arī citu informāciju par notiekošo Ukrainā, stāstīja Ikstena. … Ar aizliegumiem šo problēmu nevarēs atrisināt. Viņasprāt, demokrātiskā mediju vidē to arī nevajadzētu darīt. Mums vajadzētu pārklāt melus ar objektīvu informāciju un ar savu attieksmi to pozicionēt, teica Ikstena.”

Es nezinu, kur raksta autore abonē TV pakas, bet Latvijas iedzīvotāji, abonējot TV pakas ir spiesti pret savu gribu maksāt par krievu propogandas kanāliem. Ja tas nav jāaizliedz vai kaut kādā veidā jāapkaro, tad rodas nākamais jautājums – kādēļ ir jāšausminās par krievu tankiem Krimā? Var taču pozicionēt savus “objektīvos tankus” pretim?

+13
0
Atbildēt

1

    silvija > Timurs Čuntonovs 04.03.2014. 17.38

    Tev taisnība. Es abonēju Baltkom internetu, jo tas manuprāt ir labākais provaiders Latvijā, un esmu spiests komplektā abonēt veselu čupu krievu mēslu – Pervij kanal, Ohota i ribalka, Illuzion un kaudze citu draņķu, kurus neskatos un nekad neskatīšos, bet tādi kanāli kā, piemēram, Hallmark vai Fox Crime tiek aizstāti ar krievu saķēzītām parodijām par šiem kanāliem. Šo praksi tiešām vajadzētu aizliegt..

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

silvija 05.03.2014. 08.17

Tik tiešām – pašlaik IRā nav iespējams nospļauties, lai netrāpītu kādam utainajam, kas te uzdodas par “žannām”, “solveigām”, “ločmeļiem”, “aigariem ciņiem” un citiem “segvārdiem”. Kur var rasties tik riebīga tauta – labi zina, ka viņi riebjas visai pasaulei un nevienā valstī cilvēki nevēlas dzīvot blakus viņiem, tomēr lien virsū visiem kā blaktis no veca bomžu matrača un vēl uzstājas ar savām “pravām”.

+1
0
Atbildēt

1

LieneNorberg 05.03.2014. 07.11

Banāli jau bez sava gala. Ikstena un LETA pamodušies pat vēlāk nekā ES un NATO, un tik vien var teikt kā padomisko odobrjams. Arī atbalsts JRT ir pretrunā ar pašas teikto par vārda un informācijas brīvību, jo paredz Latvijas cilvēku iespēju pašizolāciju sniegt informāciju un paust to pašā Krievijā.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu