Raidījums: Vairāki SC deputāti februārī Kijevā piedalījušies antifašistu pasākumā • IR.lv

Raidījums: Vairāki SC deputāti februārī Kijevā piedalījušies antifašistu pasākumā

24
Josifs Korens (no kreisās) un Saeimas deputāte Irina Cvetkova. Foto: Evija Trifanova, LETA

Lai arī Saeimā ir deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainu, kopš nemieru sākšanās tā ne reizi nav sanākusi

Februāra sākumā, kad Ukrainas galvaspilsētas Kijevas ielās brieda nemieri, četri Saskaņas centra (SC) Saeimas deputāti un daži Latvijā pazīstami krievu tiesību aizstāvji Ukrainas parlamentā piedalījās organizācijas “Pasaule bez nacisma” rīkotā sanāksmē, svētdienas vakarā vēstīja telekompānijas TV3 raidījums “Nekā personīga”.

SC deputāti Sergejs Mirskis, Aleksandrs Sakovskis, Irina Cvetkova un Nikolajs Kabanovs, kā arī antifašistu aktīvists Josifs Korens, Eiroparlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL), krievu valodas referenduma rīkotājs un pašpasludinātā Nepilsoņu parlamenta līderis Aleksandrs Gapoņenko Ukrainas parlamentā notikušajā sanāksmē klausījušies, kā Ukrainā apspiež krievus un ebrejus, un kā pret to vajadzētu cīnīties. Viņi paši gan neesot piedalījušies diskusijās, vien piekrītoši mājuši ar galvu.

Februāra sākumā Kijevā pabijušie SC deputāti raidījumam apgalvoja, ka uz Ukrainas sanāksmi, kurā klausījās antifašitu un citu organizāciju uzsaukumus, brauca par savu naudu. Pasākumā piedalījušies tikai tāpēc, ka saņēmuši ielūgumu.

Kā “Nekā personīga” paskaidroja Cvetkova, Kijevā bija “vienas grāmatas prezentācija un tikšanās ar bijušajiem prezidentiem, un arī ar deputātiem”. “Uzaicināja “Pasaule bez nacisma”, oficiāli nosūtot man uzaicinājumu,” sacīja Cvetkova.

Mirskis raidījumam skaidroja, ka “Ukrainas Maidanā bija tādas organizācijas, kas izteicās ļoti nopietni pret ebrejiem, tur bija lozungi pret ebrejiem”. Pēc deputāta teiktā, antisemītisms, kas skanēja Maidanā, bija ļoti nepieņemams visiem, kuri Eiropā cīnās pret nacismu. “Viņi neslēpj savus uzskatus un neslēpj pat šodien. Un ir tur tādi spēki, kas izsakās ne tikai pret ebrejiem, bet citām tautībām, kas arī nav pieņemams,” uzskata Mirskis.

Kā vēstīja “Nekā personīga”, Ukrainā arī pirms diviem gadiem manīti “saskaņieši” no Latvijas – Eiropas Parlamenta deputāts Boriss Cilēvičs un toreizējā Centrālās vēlēšanu komisijas locekle Elizabete Krivcova. Viņi īsi pēc krievu valodas referenduma Latvijā dalījušies pieredzē ar Ukrainas kolēģiem, kas gribējuši Krimā krievu valodai iegūt valsts valodas statusu.

Savukārt pirms mēneša Ukrainā notikušās sanāksmes līderis Boriss Špīgels savulaik sastapts arī Rīgā. Pirms četriem gadiem dienu pirms 16.marta viesnīcā “Latvija” deputāts Jānis Urbanovičs rīkoja ebreju genocīdam veltītu konferenci. Dienu vēlāk tajās pašās telpās ap Šīgelu pulcējās antifašistu organizācijas, lai dibinātu Starptautisko antifašistu fronti, kas ir jumta organizācija arī pirms mēneša notikušajai sanākšanai Ukrainā.

Urbanoviča pirms četriem gadiem rīkotā konference līdzās Špīgela aktivitātēm tika nosaukta par nejaušu sakritību. Arī par “saskaņiešu” braucienu uz Ukrainas parlamentu partijas vadība raidījumam “Nekā personīga” esot teikusies neko nezinām.

“Nekā personīga” atgādina, ka Latvijas Saeimā deputāti organizējas grupās sadarbībai ar dažādu valstu parlamentiem, tai skaitā arī Ukrainas. Konkrētajā grupā strādā 34 tautas kalpi, no kuriem vairāk nekā puse jeb 18 ir SC deputāti, tai skaitā arī grupas vadītājs Andrejs Klementjevs. Kopš nemieru sākšanās Ukrainā šī grupa gan nevienu reizi uz darbu tā arī neesot sanākusi.

 

Komentāri (24)

gunta 02.03.2014. 21.57

Gribētos zināt cik regulāri šie ‘antifašisti’ dodas protestēt pret fašismu un nacismu Krievijā.

+21
0
Atbildēt

1

    Nika > gunta 02.03.2014. 22.07

    Nekad :-) Vini atbalsta fashistu plutinu

    +9
    0
    Atbildēt

    0

Nika 02.03.2014. 22.02

Antifashisti = fashisti. Vini acimredzot doma, ka jau visu laiku blaustisies, ka esot antifashisti, cilveki neieveros, ka vini patiesiba ir istenakie fashisti :-))

Zaglis kliedz KERIET ZAGLI!! :-)))

+17
0
Atbildēt

1

    Jolanta Švābe (Stalidzāne) > Nika 03.03.2014. 12.06

    Nekā jauna. Neonacisms Krievijā pastāv jau pārdesmit gadus un pēdējos 8 gadus pavisam atklāti un varas iestāžu atbalstīts. Pat brīnos, kā viņu Tēvijas kara veterāni to pacieš.

    0
    0
    Atbildēt

    0

liepinsoskars 02.03.2014. 23.23

Grūti iedomāties, ka kur citur šādi “antifašisti” varētu atrasties valsts parlamentā! Varbūt, ka mūsu attiecīgie dienesti beidzot izvērtēs pēc būtības, vai šie cilvēki tiešām strādā Latvija labā? Ja tik ļoti atbalsta Krievijas politiku, kāpēc tad atrodas LV?

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu