Ekonomika silda algas, bet algas - ekonomiku • IR.lv

Ekonomika silda algas, bet algas – ekonomiku

20
Foto: Kristīne Veinberga, F64
Pēteris Strautiņš

Par algu izmaiņām 2013.gada 4.ceturksnī

Aizvadītais gads atšķīrās no līdzšinējā krīzes pārvarēšanas perioda ar nozīmīgu reālo algu pieaugumu. Iepriekš algota darba veicēju kopējā pirktspēja pieauga, bet galvenokārt uz darba vietu un nostrādātā laika kāpuma rēķina.

Bruto algas par nostrādāto laika vienību pieauga, bet kāpumu gandrīz pilnībā „apēda” inflācija. Pērn inflācija cīkstējās ar deflāciju, pirktspējai augt palīdzēja arī nodokļu samazināšana. Šie faktori pacēla reālās algas kāpumu 3.ceturksnī līdz 6,4%, arī tikko izziņotie 4.ceturkšņa dati vēsta, ka reālo algu kāpums sarucis tikai nedaudz, līdz 6,2%.

Atšķirībā no ierastās situācijas, reālo neto (uz rokas) algu kāpums bijis straujāks par bruto (pirmsnodokļu) algas kāpumu nominālā izteiksmē jeb pirms cenu ietekmes korekcijas. Vidējā bruto darba samaksa gada griezumā 4.ceturksnī pieauga par 4,8%. Inflācijai atgriežoties, šā gada pirmajā pusē reālo algu pieaugums pazemināsies līdz apmēram 5%, bet pēc tam pieaugošā darba devēju konkurence neļaus tam turpmāko dažu gadu laikā piebremzēties vēl vairāk, pat ja inflācija turpinās palielināties. Sagaidāms, ka pozitīvu lomu vēl vismaz nākamgad spēlēs arī darbaspēka nodokļu samazināšana.

Lūkojoties uz lietu stāvokli no kritiskās puses, jāatzīmē, ka ne visiem pērnais gads bijis dāsns, ir iezīmējušās krasas algu dinamikas atšķirības reģionu starpā, kas iepriekš nebija raksturīgas.

Taču tas nav liels pārsteigums. Kā jau varēja sagaidīt, Kurzemē situācija ir vissliktākā, tam iemesls ir bēdīgi slavenās norises Liepājas rūpniecībā. Tur bruto algu kāpums 4.ceturksnī gada griezumā bija tikai 0,9%, tātad gandrīz par 4% mazāks nekā valstī vidēji. Turpretim Vidzemē algas šajā laikā auga par 5,8%, attiecīgi pirktspēja varētu būt pieaugusi par vairāk nekā 7%. Ceturksni iepriekš bruto algas šajā novadā auga vēl straujāk, par 7,4%. Veiksmīgā Vidzemes snieguma pamats visdrīzāk ir sekmīgā pārtikas un kokapstrādes attīstība pērn – šo nozaru loma reģiona ekonomikā ir izteiktāka nekā vidēji valstī. Šoreiz apstiprinot stereotipus, algas lēnāk par vidējo 4.ceturksnī augušas arī Latgalē (par 2,6%) un tā tas bija visa aizvadītā gada laikā, turpretim pieaugums Rīgā 4.ceturksnī (par 5%) nav būtiski atšķīries no vidējā tempa.

Valstī vidējā neto alga 4.ceturksnī bija 530 eiro, tātad par 9 eiro jeb 1,7% vairāk nekā 2008.gada beigās, iepriekšējā biznesa cikla augstākajā algu kāpuma punktā, taču cenu līmenis kopš tā brīža ir pieaudzis par 6,3%, tāpēc vidējā pirktspēja vēl atpaliek no tā brīža līmeņa.

Galvenais iemesls ir algas sabiedriskajā sektorā, kas joprojām ir zemākas arī nominālā izteiksmē, taču privātajā sektorā strādājošajiem reālās algas jau pārsniedz t.s. trekno gadu pīķa līmeni.

Latvijas ekonomikas cikls ir sasniedzis stadiju, kurā algu pieaugums lielā mērā „baro” pats sevi, kā zināms, pērn eksporta attīstība bija daudz salīdzinoši vāja, bet strauji pieauga patēriņa nozīme. Šajā „mākslā” jau atkal daudz augstāku meistarību ir sasniegusi Igaunija, kurā pērn izaugsmes vispār gandrīz nebija, 4.ceturksnī IKP pieaugums gada griezumā bija nulle, bet neto algas auga par 7,4% gada griezumā un arī reālās algas palielinājās vairāk nekā par 5%.

Varētu nodarboties ar minējumiem, cik ilgi šāds process varētu turpināties, bet ir cerība, ka tā paliks tīri teorētiska problēma, eksporta pieaugumam šogad atkal pastiprinoties. Sagaidāms, ka reālo algu kāpums dažus gadus nedaudz pārsniegs ražīguma kāpumu, darba ņēmējiem „atkarojot” lielāku kopējo ienākumu daļu pēc krīzes laika zaudējumiem. Taču aizvadītās desmitgades vētraino notikumu atkārtošanās nedraud, jo demogrāfijas izmaiņas padara faktiski neiespējamu liela mēroga nekustamā īpašuma burbuļa atkārtošanos, tas šoreiz varētu būt tikai „nišas produkts”, bet lielas makroekonomiskas ietekmes.

Autors ir DNB bankas ekonomikas eksperts

 

Komentāri (20)

efeja60 01.03.2014. 23.22

Virsraksts dod iekšās. Klasiķa spārnotā frāze – ekonomikai ir jābūt ekonomiskai, vnk nobāl.

+2
0
Atbildēt

3

    brigita_damme_rtk_lv > efeja60 02.03.2014. 01.06

    Perpertuum mobile…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > efeja60 02.03.2014. 01.08

    Jā, iespārda arī šis teikums.

    Šajā „mākslā” jau atkal daudz augstāku meistarību ir sasniegusi Igaunija, kurā pērn izaugsmes vispār gandrīz nebija, 4.ceturksnī IKP pieaugums gada griezumā bija nulle, bet neto algas auga par 7,4% gada griezumā un arī reālās algas palielinājās vairāk nekā par 5%.

    Pie tam Strautiņš redz nulli, es redzu mīnus -0.2%

    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-14022014-AP/EN/2-14022014-AP-EN.PDF

    Kāds melo, vai nu banksteru pakalpiņš vai Eurostat, ja melo, tad jautājums kāpēc?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kreëstliv > efeja60 02.03.2014. 13.08

    @Kusunoki Masashige 楠木 正成

    Strautiņa citētie fakti par diezgan lielu algas pieaugumu pie negatīva IKP raisa bažās, ka tikai Igaunija nav nākamā Eirozonas valsts aiz Kipras un tagad jau potenciāli Slovēnijas, kam spīd “palīdzības programma”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Ludmila 02.03.2014. 10.36

Kopš krīzes algas nogriešanas krīzē , šogad pirmo reizi pielika 2,75 % . Lai gan man ne tuvu nav tas sliktākais variants .

Nu kā iet citiem privātā sektorā ? Vai patiešam jau pārsisti vecie rekordi . Nu NIP segmentā gan jau kādam tā ir .

Kaut kā tā statistika atgādina vecos CCCP laikus kad ziņās dzirdi par milzīgām ražām , traktoru tūkstošiem ..

+1
0
Atbildēt

0

Ludmila 02.03.2014. 22.57

Kusonoki Masshige

Ko saki par ruļa kritumu , varbūt visu šo pasākumu ( 2016 gads ) paātrinās ?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu